Δυσαρέσκεια επικρατεί στο Μαξίμου για τα Σκόπια, καθώς εκεί που όλα έδειχναν πως απέμεναν τα τυπικά για την επισφράγιση της συμφωνίας για το όνομα της ΠΓΔΜ, τώρα η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας φαίνεται να κάνει πίσω.
Την ώρα λοιπόν που οι δυο πλευρές φάνηκε πως συμφωνούν στο “Σεβέρνα Μακεντόνιγια” (Βόρεια Μακεδονία) αλλά και στους όρους της συμφωνίας, η ΠΓΔΜ φαίνεται επί της ουσίας να θέλει τελευταία στιγμή να αλλάξει τους όρους.
Όλα αυτά ενώ, κατά δήλωση του Ζόραν Ζάεφ, απέμενε απλά… ένα τηλεφώνημα με τον Αλέξη Τσίπρα ώστε να υπάρξουν οι επίσημες ανακοινώσεις.
Ωστόσο τελικά αυτό που ζήτησε ήταν νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, ώστε να κάτσουν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Τσίπρας: Αποφασίστε τι θέλετε και τα λέμε
Όπως ήταν αναμενόμενο η Αθήνα εξέφρασε την εξέφρασε την δυσαρέσκειά τους, μιας και οι υπουργοί από τις Βρυξέλλες είχανανακοινώσει πως πλέον το θέμα μεταφέρεται σε επίπεδο πρωθυπουργών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους της Κυριακής και της συναδέλφου Βούλας Κεχαγιά, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκρυψε την δυσφορία του, διαμηνύοντας τους χαρακτηριστικά “αποφασίστε τι θέλετε και θα τα πούμε από εβδομάδα”.
Ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται πως τα όσα ζητά η κυβέρνηση Ζαεφ οφείλεται και στις αντιδράσεις που έχει στο εσωτερικό από την αντιπολίτευση για την συμφωνία, ωστόσο δεν φαίνεται να είναι διατεθιμένος να δεχτεί κινήσεις της τελευταίας στιγμής.
Κινήσεις που μπορεί φυσικά να πλήξουν πολιτικά και τον ίδιο στην Ελλάδα, μιας και θα βρεθεί ακόμα περισσότερο στο “μάτι του κυκλώνα” της αντιπολίτευσης αλλά και διαφόρων οργανώσεων.
Ο κ. Τσίπρας θεωρεί πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για λύση του Σκοπιανού, μιας και μέσα σε όλα τα άλλα καυτό είναι και προϋπόθεση για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.
Έτσι λοιπόν δεν επιθυμεί καμία κωλυσιεργία η οποία δεν θα ωφελεί καμία πλευρά.
Το τηλεφώνημα που θα… σημάνει την λύση
Πάντως πηγές του Μαξίμου αναφέρουν πως αν γίνει τελικά το τηλεφώνημα του Ζαεφ προς τον Αλέξης Τσίπρα αυτό θα σημαίνει επισφράγιση της συμφωνίας.
Στην συνέχεια οι πρωθυπουργοί θα πρέπει να συναντηθούν ώστε να πέσουν και επίσημα οι υπογραφές.
Όμως αυτό προϋποθέτει ο Ζόραν Ζάεφ να είναι έτοιμος να υλοποιήσει τα όσα ήδη έχουν συμφωνηθεί, και “όχι να γίνονται τρικ τα οποία πηγαίνουν την συμφωνία πίσω”, όπως σημειώνει η κυβέρνηση.