Δεν κρύβει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού στην Ελλάδα οι σεισμολόγοι την ώρα που εδώ και έναν μήνα στον χορό των Ρίχτερ βρίσκονται Εύβοια, Κρήτη και Λέσβος.
Ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Σκορδίλης μιλώντας στο GRTimes δεν προβληματίζεται τόσο για τους σεισμούς στην παραπάνω περιοχές, αλλά από το γεγονός ότι οι δονήσεις αυτές δεν ξεπερνούν τους 5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, κάτι που φανερώνει ότι δεν αποκλείεται στο εγγύς μέλλον ένας ισχυρός σεισμός να χτυπήσει την Ελλάδα. «Στο 2022, δεν είχαμε κάποιον σεισμό από 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και πάνω, -κάτι που στατιστικά, κάθε χρόνο, το περιμένουμε. Σύμφωνα λοιπόν με το επίπεδο σεισμικότητας του ελληνικού χώρου και τα στατιστικά δεδομένα, θα πρέπει να αναμένουμε κάποιον ισχυρό σεισμό να εκδηλωθεί στο προσεχές μέλλον. Χωρίς κατ’ ανάγκη αυτό που λέω να το συνδέω με τους τρεις σεισμούς που καταγράφηκαν πρόσφατα σε Εύβοια, Κρήτη και Λέσβο».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το παραπάνω ο καθηγητής σεισμολογίας το συνέδεσε με την απουσία μεγάλων σεισμών στη χώρα μας σε ό,τι αφορά το πρόσφατο παρελθόν, λέγοντας πως «χωρίς να έχουμε κάποιο άλλο στοιχείο στα χέρια μας, αλλά και εκτιμώντας το επίπεδο σεισμικότητας του ελληνικού χώρου, σε συνδυασμό με τη συχνότητα εκδήλωσης ισχυρών και όχι μεγαλύτερων από 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ σεισμών στον ελληνικό χώρο, θα πρέπει να κρατήσουμε ως δεδομένο, ότι οι μεγάλοι σεισμοί (πάνω από 6 Ρίχτερ) εκδηλώθηκαν στο Αρκαλοχώρι Κρήτης και στον Τύρναβο μέσα στο 2021».
«Είναι δύσκολο να κάνουμε ασφαλή εκτίμηση»
Οπως ανέφερε ο Μανώλης Σκορδίλης δεν υπάρχει οποιαδήποτε ακριβής ένδειξη για τη στιγμή, αλλά και το σημείο που θα μπορούσε να συμβεί ένας μεγάλος σεισμός. Ο πιο πρόσφατος σεισμός, είναι εκείνος μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που ταρακούνησε χθες (10.01.2023) τη Λέσβο. «Είναι δύσκολο να κάνουμε ασφαλή εκτίμηση. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για μετασεισμική ακολουθία. Είχαμε δύο σεισμούς μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και έναν 4,9 Ρίχτερ, κάτι που φανερώνει ότι τα μεγέθη είναι αρκετά ισοδύναμα. Φαίνεται λοιπόν, ότι δεν μπορούμε να μιλήσουμε πλέον για μετασεισμική ακολουθία».
Σύμφωνα με όσα είπε οι σεισμοί αυτοί, δεν είναι προπομποί μίας μεγαλύτερης σεισμικής δόνησης που θα ταράξει και πάλι το νησί. «Το πιθανότερο είναι ότι έχουμε μια σμηνοσειρά σεισμών που εκδηλώθηκε στον χώρο αυτό, που δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος. Οι διαστάσεις του δεν παραπέμπουν σε ρήγμα που θα μπορούσε εν δυνάμει να δώσει κάποιον σεισμό της τάξης του 6-6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ή οτιδήποτε άλλο, παρά το γεγονός ότι στην περιοχή εκείνη έχουν φιλοξενηθεί στο παρελθόν επίκεντρα πολύ ισχυρών σεισμών από ένα ρήγμα», λέει σχετικά ο κ. Σκορδίλης.
Σε ό,τι αφορά, επιπλέον, τους σεισμούς που σημειώθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα σε Εύβοια, Κρήτη και Λέσβο, ο κ. Σκορδίλης σημείωσε πως «υπάρχει αυξημένη δραστηριότητα στους τρεις χώρους της Εύβοιας και εξελισσόμενη δραστηριότητα στη Λέσβο, αλλά και Βορειοανατολικά των ακτών της Κρήτης. Η δραστηριότητα αυτή, εκφράστηκε με τους σεισμούς που είδαμε» κατέληξε ο γνωστός σεισμολόγος.