Ελλάδα

Σκουτέλης για εμβόλιο AstraZeneca: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι έγκυες (vid)

Προβληματισμός συνεχίζει να επικρατεί γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορονοϊό και το ποιοι πρέπει να το κάνουν. Για το τι συστήνεται στις έγκυες, μίλησε, το πρωί της Δευτέρας (26/4) στο MEGA, ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος, Αθανάσιος Σκουτέλης.

Όπως επισημαίνει ο κ. Σκουτέλης, «η τάση είναι να μη γίνεται το εμβόλιο της AstraZeneca στην εγκυμοσύνη», αλλά ούτε και σε γυναίκες οι οποίες σκοπεύουν να μείνουν έγκυες. Συστήνεται, οι γυναίκες αυτές να εμβολιάζονται με σκευάσματα που χρησιμοποιούν mRNA, όπως της Pfizer και της Moderna.

«Η σύσταση είναι να εμβολιάζονται οι έγκυες γυναίκες με mRNA εμβόλιο», είπε ο κ. Σκουτέλης.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, «διογκώσαμε πολύ τις παθογένειες που έχει το εμβόλιο της AstraZeneca», και δε θα έπρεπε καθώς τα οφέλη του είναι συγκριτικά περισσότερα από τις ελάχιστες και σπάνιες παρενέργειες.

Σχετικά με του εμβολιασμούς της ηλικιακής ομάδας 30 – 39 που ήρθε πριν από τους 40 – 49, ο κ. Σκουτέλης σημείωσε ότι έγινε για «καθαρά επιχειρησιακούς λόγους».

Click4more: Εξαδάκτυλος: Self test κορονοϊού πριν το τραπέζι του Πάσχα – Έχουμε δρόμο για την ανοσία

Ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες

Αναφορικά με τις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες πρέπει να εμβολιαστούν αλλά δεν μπορούν να μετακινηθούν, ο λοιμωξιολόγος σημείωσε ότι «θα ληφθεί ειδική μέριμνα», προκειμένου ειδικά συνεργία του ΕΟΔΥ, κινητές μονάδες, να εμβολιάσουν αυτούς τους ανθρώπους.

Η «χαλαρότητα» είναι, σύμφωνα με τον κ. Σκουτέλη, ο λόγος για τον οποίο οι εμβολιασμένοι πολίτες δεν απολαμβάνουν ειδικών συνθηκών. «Αν αρχίσουν οι εμβολιασμένοι να κυκλοφορούν ελεύθερα, θα αρχίσουν και οι υπόλοιποι να κυκλοφορούν ελεύθερα, θα υπάρχει μια χαλαρότητα», πρόσθεσε.

Επιπλέον, αν και μικρή, υπάρχει η δυνατότητα μετάδοσης του ιού από εμβολιασμένους πολίτες. «Καλό θα είναι μέχρι να ξεκαθαρίσει η εικόνα και να γίνει το τείχος ανοσίας υψηλό, να τηρούμε ό,τι έχουμε μάθει μέχρι τώρα να τηρούμε», σημείωσε. Ένα από τα θετικά του εμβολιασμού, είναι ότι ακόμη και να νοσήσει κάποιος δε θα παρουσιάσει βαριά συμπτώματα της νόσου. «Αν μολυνθεί, δε θα νοσήσει βαριά. Πιο σημαντικό είναι η μη βαριά νόσηση παρά να μη νοσήσει με κανένα σύμπτωμα» ανέφερε ο κ. Σκουτέλης.

Τέλος, σημείωσε ότι περί τα τέλη Ιουνίου, «όταν θα φτάσουμε σε ένα ποσοστό 50 – 60%» στο τείχος ανοσίας θα βλέπουμε λίγους θανάτους από κορονοϊό.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Με πληροφορίες από MEGA

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Γυμνές φωτογραφίες και σεξουαλικά μηνύματα έστελνε ο καθηγητής από τον Άλιμο στην ανήλικη μαθήτρια
Τα σοκαριστικά στοιχεία που βρήκαν οι αστυνομικοί στο κινητό του καθηγητή - Οι γονείς καταγγέλλουν πως όλοι γνώριζαν την δράση του αλλά κανένας δεν μίλησε νωρίτερα
Άλιμος: Γυμνές φωτογραφίες και σεξουαλικά μηνύματα έστελνε ο καθηγητής στην ανήλικη μαθήτρια