Site icon NewsIT
12:29 | 03.08.10

Σνομπάρουν οι Έλληνες τις πλαζ με τις ξαπλώστρες και τις τιμές στα ύψη

Σνομπάρουν οι Έλληνες τις πλαζ με τις ξαπλώστρες και τις τιμές στα ύψη
Newsit Newsroom

Η κρίση φαίνεται πως έχει μαζέψει τις τσέπες των Ελλήνων και πλέον προτιμούν τις ελεύθερες παραλίες απο τις οργανωμένες ιδιωτικές για να απολαμβάνουν δωρεάν τις ομορφιές της φύσης.

Τα τελευταία χρόνια η επιχείρηση ”ξαπλώστρα” έχει γίνει κανόνας ακόμα και σε παραλίες που είχαν την φήμη των ερημικών’. Οι λουόμενοι μπορούν να λαμβάνουν σέρβις παραλίας πχ να παραγγέλνουν τον καφέ τους, τον χυμό τους ή κάποιο γεύμα και όλα αυτά με τον αντίτιμο στα ύψη ξεπερνώντας πολλές φορές και την λεγόμενη αισχροκέρδεια.

Οι πολίτες όμως πλέον στο δίλημμα ψάθα η ξαπλώστρα προτιμούν την επαφή με την άμμο όπως προκύπτει και από το ρεπορτάζ του Newsit. Βρισκόμαστε στη κορύφωση την καλοκαιρινής σεζόν και η Αθήνα ερημώνει με τους αδειούχους να ψάχνουν μικρές οάσεις στις κοντινές παραλίες της πόλης. 

Συναντήσαμε πολλές οικογένειες που προτιμούν την πρόσβαση σε ελεύθερες παραλίες της Αττικής και μας μίλησαν με τα σκληρότερα λόγια για το φαινόμενο των παραλιών με είσοδο. Η οικογένεια Σώρα είναι μία από τις χαρακτηριστικές οικογένειες που προτιμούν την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες χωρίς να πρέπει να ξοδέψεις μία περιουσία για να κάνεις μπάνιο.

Αν δώσουμε 5 ευρώ το αντίτιμο εισόδου για κάθε μέλος την οικογένειας μας τότε χρειαζόμαστε 20 ευρώ μόνο για την είσοδο χωρίς να πιουν ή να φάνε κάτι τα παιδιά  Εδώ που είμαστε παρόλο που είναι δωρεάν είναι καθαρή η παραλία και η καντίνα έχει πολύ προσιτές τιμές. Υπό άλλες συνθήκες θα χρειαζόμασταν 50-60 ευρώ για ένα μπάνιο.

Λίγα μέτρα πιο κάτω θα συναντήσουμε την κ. Ντίνα και την κόρη της και μας λέει χαρακτηριστικά ”Να δώσω 8 ευρώ το άτομο και 3 για ξαπλώστρα για πιο λόγο ; Για να απολαμβάνω ένα δημόσιο αγαθό της φύσης; Κάτι να πάρω στο παιδί να φάει και να πιει δεν μας φτάνουν 50 ευρώ για ένα μπάνιο.

Πόσο πάει η αμμουδιά για τους επιχειρηματίες;

Ανάλογα με τον προορισμό ποικίλουν οι τιμές εκμίσθωσης μιας παραλίας στους ιδιώτες. Συνήθως υπολογίζεται με τον αριθμό των σετ (μια ομπρέλα μια ξαπλώστρα και δυο ομπρέλες) ή από τα τετραγωνικά μέτρα που καταλαμβάνουν.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα

ΜΥΚΟΝΟΣ : Για 500 τετραγωνικά μέτρα 15.000 ευρω ετησίως.
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ : (Περίσσα) 150 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο
ΠΑΡΟΣ : Για κάθε σετ 150 ευρώ το σετ την χαμηλή περίοδο ενώ την υψηλή 400 !
ΡΟΔΟΣ :  Τιμή εκκίνησης από την Κτηματική Υπηρεσία 3.000 το χρόνο.

Η Ειρήνη διαμαρτύρεται και με έντονο τρόπο φανερά εκνευρισμένη αναφέρει : ”Είναι κοροϊδία να πληρώνω για να κάνω μπάνιο και κάποιοι επιχειρηματιές να μην καταλαβαίνουν τις δύσκολες εποχές που περνάμε. Δεν το δέχομαι”

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version