Όλες οι φοροελαφρύνσεις μπαίνουν στο στόχαστρο των δανειστών για να βάλουν την υπογραφή τους στη συμφωνία.
Τα σχεδόν τέσσερα δισεκατομμύρια επιπλέον φόρων σε μόνιμη βάση, όχι εκτάκτως και για ένα δύο χρόνια μεταφράζονται σε μέτρα-σοκ για την τσέπη των Ελλήνων πολιτών που ούτως ή άλλως έχουν γονατίσει από τους φόρους.
Τι ζητούν παράλληλα με μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις; Αυξήσεις φόρων σε όλα τα επίπεδα με έμμεση κατάργηση του αφορολόγητου και της έκπτωσης φόρου.
Ποια είναι η αντιπρόταση των δανειστών για να μην αυξηθεί το ρεύμα και το νερό κατά 10% μέσω της αντίστοιχης αύξησης στον ΦΠΑ;
Πρώτα απ’ όλα μείωση ή και κατάργηση της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ για εισόδημα ως 21.000.
Αυτό σημαίνει ότι το αφορολόγητο που είναι σήμερα στα 9.545 ευρώ θα μειωθεί, θα πληρώσουν δηλαδή επιπλέον φόρο άνθρωποι που έχουν εισόδημα πολύ κάτω από τα 1.000 ευρώ το μήνα.
Παράλληλα όσοι έχουν εισόδημα πάνω από 21.000 ευρώ που είναι και το όριο πάνω από το οποίο η έκπτωση μειώνεται θα δουν επιπλέον φόρους στο εισόδημά τους.
Παράλληλα ι πιστωτές ζητούν να ενταχθεί στην κλίμακα των φόρων η έκτακτη εισφορά, να γίνει δηλαδή μόνιμη και ταυτόχρονα να καταργηθεί η έκπτωση, να επανέλθουν δηλαδή οι συντελεστές από 1 ως 4% στο εισόδημα.
Μάλιστα για να υπάρξει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που επιθυμούν οι δανειστές ζήτησαν τα παραπάνω μέτρα να ισχύσουν αναδρομικά από την αρχή του χρόνου.