Τον Ιανουάριο θα πρέπει να ψηφιστεί το Ασφαλιστικό και οι δανειστές δεν φαίνεται να οπισθοχωρούν στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και για τις κύριες συντάξεις, κάτι που θα οδηγήσει σε περικοπές. Την ίδια στιγμή, θέτουν θέμα 15ετίας για τη βασική σύνταξη!
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Αγορά”, το Ταμείο θεωρεί ότι η δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση κατ΄έτος της δημόσιας δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ δεν επαρκεί για να μη δημιουργούνται νέα χρέη στα ταμεία που στη συνέχεια διογκώνουν το δημόσιο χρέος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με τη ρήτρα που απαιτεί η Ντέλια Βελκουλέσκου οι ασφαλιστικοί οργανισμοί θα είναι υποχρεωμένοι να προσαρμόζουν ανά έτος τις συνταξιοδοτικές παροχές στο ύψος των εσόδων τους και όταν δεν μπορούν να ανταποκριθούν θα προχωρούν σε περαιτέρω περικοπές συντάξεων.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της αντιπροτείνει ότι η εξεύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης, όπως μέρος των εσόδων του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη στήριξη των θνησιγενών ασφαλιστικών ταμείων. Επειδή όμως οι πηγές αυτές δεν θεωρούνται σίγουρες από τους δανειστές, εκφράζονται φόβοι ότι θα επιμείνουν στο μοντέλο των… αυτόματων περικοπών ανάλογα με τις δυνατότητες που έχει το κάθε ταμείο. Ειδικά στην περίπτωση του ΙΚΑ τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα καθώς ο προϋπολογισμός για το 2016 είναι μειωμένος κατά 1 δις ευρώ και με δεδομένη την υψηλή ανεργία και την εισφοροδιαφυγή είναι σίγουρο ότι δεν θα μπορεί να αντεπεξέλθει και είτε θα καταρρεύσει είτε θα χρειαστεί νέα χρηματοδότηση από τον κρατικό κορβανά.
Την ίδια στιγμή, θέμα με τη 15ετία για τη βασική σύνταξη φαίνεται ότι έθεσαν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Οι δανειστές δεν ζήτησαν κατάργηση της 15ετίας που απαιτείται κατ’ ελάχιστον για την καταβολή κατώτατης σύνταξης αλλά υποστήριξε ότι η συνταξιοδότηση με λίγα έτη ασφάλισης, δηλαδή το όριο των 4.500 ενσήμων, λειτουργεί ως αντικίνητρο για τους εργαζόμενους να παραμείνουν στην αγορά εργασίας.
Το συγκεκριμένο ζήτημα για λήψη βασικής σύνταξης κατ’ ελάχιστον με 20 χρόνια ασφάλισης ή 6.000 ένσημα έχει τεθεί από την πλευρά των δανειστών και στο παρελθόν εγείροντας αντιδράσεις, χωρίς όμως να ληφθεί ποτέ κάποια συγκεκριμένη απόφαση.
Πηγή: Ημερησία