- Η φωτογραφία ανέβηκε στο Facebook από τον φωτογράφο Max Gyselinck - Τραβήχτηκε, χθες, 20 Σεπτεμβρίου, στο Παλαιό Φάληρο - Την ίδια ώρα, το υπουργείο Ναυτιλίας, σε ανακοίνωσή του για τις εργασίες απορρύπανσης, τόνιζε πως η κατάσταση στην περιοχή παρουσιάζεται σταθερά βελτιωμένη
Σοκάρει η εικόνα από το Παλαιό Φάληρο που ανέβασε στο Facebook ο φωτογράφος Max Gyselinck και δείχνει μία γυναίκα να βγαίνει από τη θάλασσα, καλυμμένη με πίσσα!
Η φωτογραφία, όπως αναφέρει ο ίδιος, τραβήχτηκε χθες. Την ίδια ώρα το υπουργείο Ναυτιλίας, σε ανακοίνωσή του για τις εργασίες απορρύπανσης, τόνισε πως η κατάσταση στο Παλαιό Φάληρο είναι σταθερά βελτιωμένη.
Σημερινή ενημέρωση για τις εργασίες απορρύπνασης αναφέρει για το Παλαιό Φάληρο: ” Στη θαλάσσια περιοχή Παλαιού Φαλήρου η κατάσταση παρουσιάζεται σταθερά βελτιωμένη. Παραμένουν τα πλωτά φράγματα που έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή και επιχειρεί συνεργείο της αναδόχου εταιρείας, ενώ ποντίστηκε νέο πλωτό φράγμα στην παραλία “ΕΔΕΜ”.
Η εικόνα εξοργίζει, καθώς αποδεικνύει ότι πολύς κόσμος -ενώ γνωρίζει ότι τα νερά είναι μολυσμένα από το πετρέλαιο, μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου “Αγία Ζώνη ΙΙ”- επιμένει να κάνει βουτιές, θέτοντας τη ζωή του σε κίνδυνο! Όπως αυτή η γυναίκα στο Παλαιό Φάληρο.
Από την άλλη, είναι μια φωτογραφία – απάντηση στον υπουργό Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος είχε δηλώσει στον ΣΚΑΪ την περασμένη εβδομάδα, ότι ο κόσμος μπορεί να κολυμπήσει ελεύθερα…!
«Σε τρεις ώρες ανταποκρίθηκε ο EMSA»
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Βελγίου) της 12ης προς τη 13η Σεπτεμβρίου κατατέθηκε το ελληνικό αίτημα προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια της Ναυσιπλοϊας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα ο Κάρλος M. Γκορδεχουέλα, εκπρόσωπος Τύπου του αρμόδιου Επιτρόπου για τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστου Στυλιανίδη.
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι «το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συντονισμού για την Αντιμετώπιση Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (ERCC) έλαβε το ελληνικό αίτημα για βοήθεια μετά τα μεσάνυχτα της 12ης προς τη 13η Σεπτεμβρίου και συγκεκριμένα αίτημα για την κινητοποίηση απορρυπαντικού πλοίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA).
Περίπου 3 ώρες αργότερα, ο EMSA μίσθωσε ένα απορρυπαντικό πλοίο και περίπου στις 9.30 π.μ. (ώρα Βελγίου) λάβαμε επιβεβαίωση ότι το πλοίο αυτό βρισκόταν ήδη στην περιοχή και είχε ξεκινήσει τις εργασίες απορρύπανσης«.
Εξάλλου, ερωτηθείς πόσα ειδικά εξοπλυσμένα πλοία της EMSA ήταν διαθέσιμα τη στιγμή που οι ελληνικές αρχές υπέβαλαν αίτημα βοήθειας, ο ίδιος εκπρόσωπος Τύπου δεν ήταν σε θέση να απαντήσει και παρέπεμψε στην EMSA.
«Σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όλες οι ανάγκες των ελληνικών αρχών ικανοποιήθηκαν», ανέφερε.