Τετάρτη, 20 Νοε.
21oC Αθήνα

Σωτήρης Τσιόδρας: Ένας αντι-σταρ 72 ημερών και χιλιάδων εργατοωρών που τόσο είχαμε ανάγκη

Σωτήρης Τσιόδρας

Μπήκε στην ζωή μας ξαφνικά, σε μια δραματική περίοδο και κατάφερε να ξεχωρίσει για το ήθος και το κύρος του. Ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε “αντίο” με τον τρόπο του και το newsit.gr σας παρουσιάζει τις πιο “δυνατές” στιγμές της παρουσίας του στο… σαλόνι μας επί 72 ημέρες.

Ίσως ποτέ άλλοτε δεν είχε γίνει γνωστό τόσο ραγδαία και σε τέτοια έκταση σε ολόκληρη την Ελλάδα, ένα ονοματεπώνυμο. Σωτήρης Τσιόδρας λοιπόν.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, ο εκπρόσωπος του υπουργείο Υγείας για τον εφιάλτη που ήρθε και στην Ελλάδα κι έκανε τις ζωές μας άνω – κάτω, μα πάνω απ’ όλα ο άνθρωπος. Ο Σωτήρης Tσιόδρας, περί ου ο λόγος, είναι μια φιγούρα εμβληματική.

Ένα πρόσωπο απόλυτα συνυφασμένο με την χειρότερη υγειονομική κρίση που έζησε η χώρα. Ένα πρόσωπο που επί 72 ημέρες έδινε ραντεβού καθημερινά στις 18:00 το απόγευμα με ολόκληρη την Ελλάδα για να ενημερώσει, να καθησυχάσει, να προειδοποιήσει για τον κορονοϊό.

Κατάφερε να γίνει συμπαθής κι αγαπητός στην συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Φυσικά προκάλεσε και αντιπάθειες. Θα ήταν μάλλον… ύποπτο αν συνέβαινε μονάχα το αντίθετο. Ήταν όμως τόσο μεγάλο το ποσοστό των πολιτών αυτής της χώρας που “αγκάλιασε” τον λαμπρό αυτό επιστήμονα, που οι “αντίπαλοί” του απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Τον κανόνα του Τσιόδρα…

Μοιάζει οξύμωρο. Είναι ο άνθρωπος που τις περισσότερες φορές ανακοίνωνε νέα δυσάρεστα. Θανάτους, νέα κρούσματα, χαμένες ζωές κι ανθρώπινο πόνο σε μορφή αριθμών. Κι όμως, κατάφερε να γίνει αγαπητός. Διότι είναι σοβαρός, είναι μετρημένος και πάνω απ’ όλα ανθρώπινος. Διότι “μίλησε” στις καρδιές των πολιτών αυτής της χώρας, σε μια περίοδο δραματική. Διότι δεν κορόιδεψε και κυρίως διότι δεν φοβήθηκε και τα λάθη να παραδεχθεί και –όπως είπε στην τελευταία του ενημέρωση– να πει γενναία κάποιες φορές “δεν γνωρίζω”.

Ο άνθρωπος που δεν θέλει να είναι πρότυπο, αλλά πρέπει να είναι πρότυπο

Την Τρίτη, 26.05.2020, γράφτηκε ιστορία. Είναι η μέρα που ο Σωτήρης Τσιόδρας βρέθηκε για τελευταία φορά απέναντί μας. Κι αυτό παράδοξο. Τόσο οι Έλληνες, όσο κι ο ίδιος, εύχονται να μην… χρειαστεί να τον ξαναδούν, παρά την τεράστια εκτίμηση που τρέφουν στο πρόσωπό του. Διότι αν χρειαστεί, σημαίνει πως τα πράγματα θα έχουν χειροτερέψει κι ο “αόρατος εχθρός” θα έχει επιστρέψει.

Ήταν εκεί για τελευταία φορά, λοιπόν και συγκίνησε ξανά. Ένας αντι-σταρ της εποχής του κορονοϊού, ένας ταπεινός γιατρός, παρά το “εκθαμβωτικό φως” του επιστημονικού του βεληνεκούς.

Click4mοre: «Λύγισε» ο Τσιόδρας στο αντίο του! «Δεν του κάνω τη χάρη να αναφερθώ ξανά σ’ αυτόν»

“Όλο αυτό τον καιρό δεν αισθάνθηκα κάτι διαφορετικό από όλους σας. Απλά ένας άνθρωπος απευθυνόμενος σε συνανθρώπους του. Ένας άνθρωπος με αδυναμίες. Ένας άνθρωπος που φυσικά και δεν πρέπει να προβάλλεται σαν πρότυπο”, είπε χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο να αμφισβητήσει ο οποιοσδήποτε ότι μιλούσε απολύτως ειλικρινά.

72 ημέρες, Κυριακές… και αργίες ήταν εκεί για να ενημερώνει. Από την πρώτη φορά, στις 24 Φεβρουαρίου του 2020, μέχρι και το “φινάλε” στα τέλη Μαΐου.

Έγιναν τόσα πολλά μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, που θα χρειάζονταν… δεκάδες άρθρα για να εξιστορηθούν. Το newsit.gr σας παρουσιάζει πέντε “δυνατές” στιγμές από το “κεφάλαιο” Σωτήρης Τσιόδρας στην Ελλάδα…

Όταν ο Σωτήρης Τσιόδρας “λύγισε” για τους ηλικιωμένους

Ήταν 21 Μαρτίου του 2020. Η μέρα που ο Σωτήρης Τσιόδρας “έσπασε”. Την ώρα της ενημέρωσης και ενώ αναφερόταν στους ηλικιωμένους και που όπως είπε είναι οι πατεράδες και οι μανάδες όλων μας και οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας…

Και έσπασε η φωνή του και ένας κόμπος στον λαιμό δεν τον άφηνε να μιλήσει. Γιατί είναι δύσκολο να μιλάς για νεκρούς. Και χρειάστηκε πολλή δύναμη για να μπορέσει να ξαναβρεί την αυτοσυγκράτησή του και να συνεχίσει. Και να πνίξει τα δάκρυα που τον έπνιγαν.

Είναι δύσκολο να μιλάς για θάνατο. Είτε είσαι γιατρός, είτε είσαι δημοσιογράφος.

Και κανείς δεν χαίρεται με τον θάνατο. Μόνο να τον ξορκίζει θέλει. Αλλά δυστυχώς, η δουλειά των γιατρών είναι να τον πολεμάνε και η δουλειά των δημοσιογράφων είναι να τον ανακοινώνουν.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο

Οι στιγμές έντασης με τον Σωτήρη Τσιόδρα στον οικισμό Ρομά στην Λάρισα

10 Απριλίου του 2020, Λάρισα. Ο οικισμός έχει μπει σε καραντίνα και οι αντιδράσεις ήταν πολλές. Κάποιοι ακολούθησαν τον κ. Τσιόδρα ο οποίος επιχειρούσε να τους εξηγήσει ότι όλα αυτά γίνονται για την δική τους προστασία. Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς ήταν ελάχιστοι εκείνοι που αντέδρασαν και ότι η πολιτεία θα φροντίσει για 14 ημέρες να μην τους λείψει τίποτα.

Δείτε τις στιγμές έντασης

Σωτήρης Τσιόδρας

Ο Σωτήρης Τσιόδρας και τα 150 κρούσματα κορονοϊού στο Κρανίδι

21 Απριλίου του 2020. Ήταν η μέρα που ο καθηγητής λοιμωξιολογίας ανακοίνωσε 156 νέα κρούσματα κορονοϊού στην χώρα μας αλλά και 121 νεκρούς από την πανδημία, τονίζοντας πως ότι στο σύνολο τα κρούσματα είναι 2.401 και οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ είναι 59.

Είπε ακόμα ότι από τα 156 νέα κρούσματα τα 150 ήταν από την κλειστή δομή μεταναστών στο Κρανίδι.

Ο ίδιος βρέθηκε στο σημείο, δείχνοντας για ακόμα μια φορά πως πρώτος πήγαινε… στη μάχη,

Ο φουριόζος Σωτήρης Τσιόδρας και το… ευτράπελο με την πόρτα στην κλινική Ταξιάρχαι

Στις 24 Απριλίου του 2020 και φορώντας μάσκα στο πρόσωπο, ο Σωτήρης Τσιόδρας έφτασε στην κλινική Ταξιάρχαι. Λίγο νωρίτερα, ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ είχαν αρχίσει να μεταφέρουν σε νοσοκομεία νεφροπαθείς που μολύνθηκαν από κορονοϊό στην κλινική.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε πάει και την προηγούμενη μέρα στην κλινική, όπου καταγράφηκαν θάνατοι από τον νέο κορονοϊό. Επέτρεψε εκεί για να εποπτεύσει την κατάσταση, που έμοιαζε να έχει βγει εκτός ελέγχου.

Click4mοre: “Αν μας ξαναδείτε τότε τα πράγματα θα έχουν δυσκολέψει” – Η συγκίνηση Χαρδαλιά στην τελευταία ενημέρωση

Την ώρα που ο Σωτήρης Τσιόδρας έφτασε στην κλινική, εκεί βρίσκονταν και οι κάμερες των καναλιών. Άλλωστε εκείνη την ημέρα η κλινική Ταξιάρχαι ήταν η υγειονομική βόμβα που «έσκασε», με απρόβλεπτες συνέπειες. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση. Ούτε κουβέντα δεν είπε. Μόνο με ένα νεύμα του χεριού του έκανε σαφές πως όσα είχε πει, θα τα έλεγε στους αρμόδιους για το μπάχαλο και στην ενημέρωση το απόγευμα.

Όταν έφτασε στην πόρτα όμως, δεν περίμενε ότι θα αναγκαζόταν να περιμένει αρκετά δευτερόλεπτα για να του ανοίξει κάποιος. Ο Σωτήρης Τσιόδρας περίμενε υπομονετικά για να ανοίξει η αυτόματη πόρτα, αλλά τίποτα. Κάποια στιγμή, έκανε ένα νόημα το χέρι του σε κάποιον. Πάλι τίποτα. Επιτέλους, η πόρτα άνοιξε και το ίδιο φουριόζος, ο Σωτήρης Τσιόδρας με γρήγορα βήματα κατευθύνθηκε προς το εσωτερικό της κλινικής για να ενημερωθεί…

Το συγκινητικό φινάλε…

Και φτάνουμε στο σήμερα. Στις 26 Μαΐου του 2020, την ημέρα που ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε το “αντίο”.

“Από την 1η Φεβρουαρίου, που ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μου έκανε την τιμή και με όρισε εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, ξεκίνησα μαζί με το επιστημονικό μου έργο και την ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας για τις εξελίξεις που αφορούν την πανδημία”, είπε αρχικά.

Ο ίδιος στάθηκε για τελευταία φορά απέναντι στους Έλληνες και τις Ελληνίδες, μοιράζοντας συγχαρητήρια για την κοινή προσπάθεια. Αυτή την προσπάθεια όλων μας, που απέτρεψε χιλιάδες νεκρούς όπως ο ίδιος αποκάλυψε.

Στάθηκε αξιοπρεπής, σοβαρός και μετρημένος. Τον βλέπεις και το αντιλαμβάνεσαι, ο ίδιος δεν θέλει να είναι το κέντρο της προσοχής.

Έκανε το επιστημονικό του καθήκον και ελπίζει να μη χρειαστεί να τον ξαναδούμε ποτέ. Αλήθεια, πόσοι θα συμπεριφέρονταν έτσι;

Πόσοι θα έδειχναν τόσο ανακουφισμένοι στην τελευταία τους δημόσια εμφάνιση;

Ήταν ανακουφισμένος και το έδειχνε, διότι πάμε καλά. Είναι ο αντι-σταρ της εποχής του κορονοϊού, ο άνθρωπος που δεν θα μπορούσε να βρει πιο εύστοχα λόγια να πει στο τελευταίο του -ελπίζουμε όλοι μας, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου- μήνυμα στον ελληνικό λαό από αυτά:

“Εγώ θα κρατήσω την αγάπη σας που εισέπραξα αυτό τον καιρό και θα ήθελα να με συνοδεύουν οι ευχές σας, όπως αυτή που έλαβα από ένα σωματείο παιδιών με ειδικές δεξιότητες, που μου διεμήνυσαν πως οι άγγελοι στη γη απ’ το δικό τους μετερίζι μας σκέπτονται. Όχι εμένα, όλους μας. Θα ήθελα να τελειώσω αυτή την ενημέρωση με ένα απόσπασμα από τον Οδυσσέα Ελύτη.

Μπορώ να γίνω ευτυχισμένος με τα πιο απλά πράγματα. Και με τα πιο μικρά. Με τα καθημερινότερα των καθημερινών. Μου φτάνει που οι εβδομάδες έχουν Κυριακές. Μου φτάνει που μ’ αγαπάνε τέσσερις άνθρωποι. Πολύ. Μου φτάνει που αγαπάω τέσσερις ανθρώπους. Πολύ. Που δε φοβάμαι να θυμάμαι, που δε με νοιάζει να με θυμούνται. Που μπορώ και κλαίω ακόμα. Και που τραγουδάω, μερικές φορές. Που υπάρχουν μουσικές που με συναρπάζουν, και ευωδιές που με γοητεύουν. Σας ευχαριστώ για όλα”, είπε κλείνοντας ο Σωτήρης Τσιόδρας”.

Δείτε το συγκινητικό βίντεο

Φωτογραφίες: Intime.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις