Τρίτη, 19 Νοε.
18oC Αθήνα

Σουδάν: Απεγκλωβίστηκαν άλλοι 13 Έλληνες – Μαζί τους ο Μητροπολίτης Νουβίας

Σουδάν: Απεγκλωβίστηκαν άλλοι 13 Έλληνες – Μαζί τους ο Μητροπολίτης Νουβίας

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν, όπου είναι σε ισχύ μία εύθραυστη εκεχειρία. Δέκα ημέρες μετά το ξέσπασμα των σφοδρών συγκρούσεων στη χώρα, ο ΟΗΕ κάνει λόγο για τουλάχιστον 460 νεκρούς και 4.100 τραυματίες

Καθώς η κατάπαυση του πυρός διάρκειας 72 ωρών ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές στο Σουδάν, που συμφωνήθηκε ανάμεσα στον στρατό και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις προκειμένου να επαναπατριστούν και οι 80 ομογενείς που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο Χαρτούμ. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών ακόμα δεκατρία άτομα, Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και έφτασαν αργά το βράδυ της Τρίτης (25.04.2023), με πτήσεις γερμανικών αεροσκαφών, στο Αμμάν της Ιορδανίας. Στους απεγκλωβισθέντες συμπεριλαμβάνεται ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νουβίας κ.κ. Σάββας. 

Την ίδια ώρα, πληροφορίες της ΕΡΤ αναφέρουν ότι σήμερα στις 4 το απόγευμα αναμένεται στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τανάγρας η προσγείωση του ελληνικού αεροσκάφους που θα μεταφέρει Ρουμάνους, Φινλανδούς και Έλληνες από το Τζιμπουτί και την Ιορδανία. 

Η κατάσταση των Ελλήνων τραυματιών 

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Τρίτης (25.04.2023) προσγειώθηκε το μεταγωγικό αεροσκάφος C-27 που μετέφερε 17 Έλληνες που απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν, ενώ ένα στρατιωτικό ασθενοφόρο με φορείο παρέλαβε τον Έλληνα, που τραυματίστηκε την πρώτη μέρα που ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες στο Χαρτούμ. Πρόκειται για έναν 42χρονο που μεταφέρθηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, ο οποίος είχε χειρουργηθεί στα πόδια, ήταν σταθερός αιμοδυναμικά με καλό επίπεδο επικοινωνίας. Ο τραυματίας έφερε κατάγματα κάτω άκρων και τραύματα από θραύσματα. Εισήχθη στην ορθοπαιδική κλινική και η κατάσταση του είναι σταθερή. Προγραμματίζεται χειρουργείο για αντιμετώπιση.

Με ειδική πτήση έφτασε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ο δεύτερος Έλληνας τραυματίας, ο οποίος είναι διασωληνωμένος και η κατάσταση της υγείας του, δεν επέτρεπε να ταξιδέψει με το C-27. Χτυπήθηκε από ρουκέτα έξω από τον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Χαρτούμ και είναι ανάμεσα στους Έλληνες που διέφυγαν με τη βοήθεια γαλλικών ειδικών δυνάμεων. Άγρυπνος φρουρός στο πλευρό του ο γιος του, ο οποίος, όπως είπε, νόμιζε ότι θα πεθάνει και δεν θα γύριζε ποτέ πίσω.

Ο 54χρονος ομογενής παραμένει διασωληνωμένος σε σοβαρή κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο των Αθηνών, ενώ το απόγευμα της Τρίτης υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά τραύματα που φέρει στην κοιλιακή χώρα, στα πόδια καθώς και στο πρόσωπο. Όπως δήλωσε ο γιος του σήμερα το πρωί οι γιατροί θα έχουν και μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της υγείας του, αλλά θα χρειαστεί και νέο χειρουργείο, καθώς όπως δήλωσε ο νεαρός, ο οποίος βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό του ότι αρχικά είχε υποβληθεί σε ένα χειρουργείο από τους Γάλλους γιατρούς καθώς είχε χτυπηθεί από αδέσποτη σφαίρα.

Χιλιάδες εγκαταλείπουν με κάθε τρόπο τη χώρα

Να σημειωθεί ότι πολλές ξένες χώρες επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για να απομακρύνουν τους πολίτες τους από το κράτος της Αφρικής όπου επικρατεί χάος από τις σφοδρές συγκρούσεις. Σημειώνεται ότι καθώς τα αποθέματα τροφίμων και νερού εξαντλούνται, υπάρχουν – σύμφωνα με τον ΟΗΕ – πολλές πληροφορίες για εισβολές σε σπίτια, λεηλασίες και κλοπές και οι υπηρεσίες υγείας αντιμετωπίζουν τεράστια πίεση.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι το βράδυ της Τρίτης (26.04.2023) έφθασε στη χώρα πλοίο που μετέφερε 1.687 άμαχους που εγκατέλειψαν το Σουδάν, υπηκόους πενήντα και πλέον χωρών.  Το σύνολο των απομακρυνθέντων, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, μεταφέρθηκαν από «πλοίο του βασιλείου» και «το βασίλειο προσπαθεί να καλύψει όλες τις βασικές ανάγκες των ξένων υπηκόων». 

Δεκατρείς από τους άμαχους που έφθασαν στην Τζέντα είναι Σαουδάραβες, οι υπόλοιποι είναι υπήκοοι κρατών της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής, της Ευρώπης, της Ασίας, της βόρειας Αμερικής και της κεντρικής Αμερικής. Συνολικά απομακρύνθηκαν από το Σουδάν προς τη Σαουδική Αραβία μέχρι σήμερα 2.148 άνθρωποι, ανάμεσά τους 2.000 και πλέον αλλοδαποί. 

Δείτε φωτογραφίες: 

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη Σαουδική Αραβία έχουν διεξαχθεί αρκετές επιχειρήσεις κατεπείγουσας απομάκρυνσης αμάχων, διά θαλάσσης και αεροπορικές. Το Σάββατο, 150 άνθρωποι έχασαν με πλοίο στην Τζέντα, λιμάνι της Σαουδικής Αραβίας. Τη Δευτέρα, αεροσκάφος C-130 Hercules μετέφερε δεκάδες πολίτες της Νότιας Κορέας σε αεροπορική βάση στην Τζέντα, ενώ πλοίο μετέφερε μέσω της Ερυθράς Θάλασσας σχεδόν 200 ανθρώπους από 14 χώρες που παρέλαβε στο Πορτ Σουδάν.

Ο στρατός της Γερμανίας απομάκρυνε άλλους 120 ανθρώπους

Η Bundeswehr απομάκρυνε αεροπορικώς άλλους 120 ανθρώπους από το Σουδάν στην Ιορδανία, από την οποία πρόκειται να μεταφερθούν στη Γερμανία, ενημέρωσε η διοίκηση επιχειρήσεων των γερμανικών ομοσπονδιακών ένοπλων δυνάμεων μέσω Twitter το βράδυ της Τρίτης (25.04.2023).

Δείτε φωτογραφίες: 

Η γερμανική πολεμική αεροπορία απομάκρυνε 600 και πλέον ανθρώπους τις τελευταίες ημέρες από την αφρικανική χώρα όπου ξέσπασαν πολύνεκρες συγκρούσεις ανάμεσα στον στρατό και τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) την 15η Απριλίου, με φόντο σειρά άλλων επιχειρήσεων για τη μαζική εκκένωση δεκάδων χιλιάδων ξένων.

Πάνω από 100 άνθρωποι έφτασαν στην Ολλανδία

Την ίδια ώρα, αεροσκάφος με 104 ανθρώπους που απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από το Σουδάν προσγειώθηκε στη νότια Ολλανδία. Αρχικά οι άνθρωποι αυτοί είχαν μεταφερθεί στην Ιορδανία, όπου μπόρεσαν να επιβιβαστούν στην πτήση για το αεροδρόμιο της Αϊντχόφεν. 

«Πτήση από την Ιορδανία στην οποία επέβαιναν 104 απομακρυνθέντες προσγειώθηκε στην Αϊντχόφεν», συνόψισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούξτρα σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο site του υπουργείου. Ο επικεφαλής της ολλανδικής διπλωματίας εξέφρασε ικανοποίηση διότι οι άνθρωποι αυτοί είναι πλέον «ασφαλείς στην Ολλανδία» αφού βίωσαν «πολύ δύσκολη περίοδο στο Σουδάν».

Μεταξύ των 104 ανθρώπων που έφτασαν το βράδυ της Τρίτης (25.04.2023) στο αεροδρόμιο της Αϊντχόφεν, είναι Ολλανδοί και πολίτες άλλων κρατών, ανέφερε το ολλανδικό ΥΠΕΞ, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Συνολικά πάνω από εκατό ολλανδοί υπήκοοι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από το Σουδάν, οι μισοί με ολλανδικές πτήσεις. Ενώ 70 άνθρωποι διαφόρων εθνικοτήτων απομακρύνθηκαν επίσης με ολλανδικές πτήσεις, κατά τον υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας. 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις