Ελλάδα

Σοβαρές καταγγελίες ΔΕΗ για ιδιώτες παραγωγούς – Το “κόλπο” που έκαναν

Χειραγώγηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τους τρίτους (εκτός ΔΕΗ) παραγωγούς, κατά τη διάρκεια των κρίσεων ενεργειακής τροφοδοσίας με στόχο την αύξηση της τιμής χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας, κατήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης σε συνέντευξη Τύπου στην Πτολεμαίδα.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της επιχειρησης, οι τρίτοι παραγωγοί εφήρμοσαν επιθετική τακτική και έκαναν παρακράτηση ισχύος προσφέροντας σε χαμηλές τιμές τα δύο τρίτα της ισχύος τους και το ένα τριτο σε πολυ υψηλές τιμές. «Με αυτην την έλλειψη χειραγωγούσαν την αγορά και διαμόρφωναν πολύ ψηλά την οριακή τιμή και κέρδιζαν από την κρίση». Αυτή η τακτική συνεχίζεται ακόμη, όπως είπε, συμπληρώνοντας ότι η ΔΕΗ έχει ενημερώσει γραπτώς όλες τις αρμόδιες αρχές και αναμένει την αντίδρασή τους.

«Η ΔΕΗ επωμίστηκε το βαρος, οι τρίτοι ειχαν ευκαιρια για αποκόμιση κερδων και για τις αρχες θέτω ενα ερωτηματικό και περιμένω να δω τι θα κανουν» ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης. Το κόστος από την αύξηση της οριακής τιμής θα αποτιμηθεί, ενώ η ΔΕΗ επωμίστηκε επιπλέον κόστος άνω των 30 εκατ. ευρώ λόγω της υποχρέωσης να λειτουργήσει με πετρέλαιο μονάδες φυσικού αεριου σε Λαύριο και Κομοτηνή, κάτι που δεν έκαναν ιδιώτες παραγωγοί με αντίστοιχες μονάδες. Έθεσε δε θέμα αποζημίωσης της ΔΕΗ απο τον λογαριασμό ασφάλειας εφοδιασμού.

Συνολικά ο κ. Παναγιωτάκης απέδωσε την κρίση σε τέσσερις παράγοντες: την αύξηση της ζήτησης, τις εξαγωγές που γίνονταν μέχρις ενός σημείου, το γεγονός ότι δεν ήταν διαθεσιμα 1000 μεγαβάτ απο λιγνιτικές μονάδες στις οποίες γινονται αναγκαίες εργασίες περιβαλοντικής αναβάθμισης και στην έλλειψη φυσικού αερίου, η διαθεσιμότητα του οποίου, όπως είπε, εξαρτάται απο τον καιρό και τις δυνατοτητες εφοδιασμού με υγροποιημένο φυσικο αεριο δια θαλάσσης.

«Οι διασυνδέσεις φυσικού αερίου ειναι μικρές και λίγες. Δεν υπάρχει σταθερή και αξιόπιστη τροφοδοσια με φυσικο αεριο» ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΗ τονίζοντας οτι η ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού πρέπει να στηρίζεται σε εγχώριες πηγές ενέργειας.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πώλησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής ή του 17% των μετοχών της ΔΕΗ, ο επικεφαλής της επιχείρησης επανέλαβε την αντίθεσή του στις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής (ΝΟΜΕ) και εξέφρασε την ελπίδα η κυβέρνηση να απορρίψει μεχρι τελους τις πιέσεις στις διαπραγματευσεις για αυξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων ενεργειας. Δήλωσε επισης αντίθετος στην πωληση μοναδων επαναφέροντας την προταση για δημιουργια δυο θυγατρικών στον τομεα της προμηθειας που θα οδηγησουν σε πιο ομαλό ανοιγμα της αγορας ρεύματος. Στις θυγατρικές αυτες θα εισφερθούν συμβόλαια απο ολες τις κατηγοριες καταναλωτών, ελκυστικές και μη και θα πουληθούν σε ενδιαφερόμενους ανταγωνιστές. Πάντως οπώς ειπε οι πιέσεις που ασκούνται στη διαπραγματευση αποσκοπούν στο να περιγράφουν απο τωρα τα δομικά μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς, “στα οποία περιλαμβάνεται και η πωληση μοναδων.

Και για το 17% τόνισε οτι η ΔΕΗ στηρίζει τη θέση της κυβερνησης να ενταχθεί στο υπερταμείο ηια αξιοποιηση. “Ιδιαιτερα στις σημερινές συνθηκες, ειπε, ειναι αρνητικό να υποχρεωθεί η χώρα να πουλήσει το 17 % της ΔΕΗ δήθεν για εξόφληση χρεους οταν η χρηματιστηριακή τιμη ειναι σε αυτα τα επιπεδα”.

Στην τοποθετηση του για το ζητημα της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ ο κ. Παναγιωτάκης αφού εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα στελεχη που τοποθετήθηκαν στη διοίκηση , ανέφερε ακομη οτι η ΔΕΗ αιφνιδιάστηκε και δεν ειχε γνώση της υπόθεσης των αμοιβών και οτι ο ίδιος, πριν εκδηλωθεί η παρέμβαση του υπουργείου ειχε ζητησει απο τους εκπροσώπους της ΔΕΗ στο εποπτικό συμβουλιο να επαναφέρουν τις αμοιβές του προέδρου και του διευθυνοντος συμβούλου στα επιπεδα του πλαφον που ισχυε τς προηγούμενα χρονια. Ο ίδιος τόνισε πάντως οτι οι αμοιβές των διοικήσεων κρατικών επιχειρησεων δεν μπορεί φυσικά να προσδιορίζονται με κριτηρια ατομικής αυθαιρεσίας αλλά ούτε με κριτηρια λαϊκισμού και η συγκεκριμενη υποθεση δεν βοηθά στην κατευθυνση αυτή.

Ο κ. Παναγιωτάκης ανακοινωσε εξάλλου οτι το δανειο υψους 200 εκατ, ευρώ από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες εγκρίθηκε ενώ σε ερώτηση για τις αποκοπές ανέφερε οτι οι διακοπές λογω χρεους κατα κανόνα γινονται μονο σε καταναλωτες που δεν πληρώνουν ενώ έχουν τη δυνατοτητα να το κάνουν, ζητώντας αν υπάρχουν διαφορετικά κρούσματα να ενημερώνεται η επιχείρηση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα