Η κηδεία του θα γίνει από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου. Με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού η κηδεία θα γίνει δημοσία δαπάνη.
“Ο Σπύρος Ευαγγελάτος, ο άνθρωπος που φώτισε με το έργο του το ελληνικό θέατρο, έφυγε από τη ζωή.
Όπως όλοι οι σημαντικοί σκηνοθέτες στην Ελλάδα, με το δικό του θεατρικό ύφος και υψηλό επίπεδο αισθητικής, προσέγγισε με μοναδικό τρόπο την εθνική κληρονομιά, από το αρχαίο δράμα μέχρι την ελληνική λαϊκή παράδοση, γνωρίζοντας την καταξίωση και αναγνώριση από καλλιτέχνες και κοινό.
Χάρη στο πηγαίο ταλέντο, στη βαθιά του μόρφωση και στην άσβεστη αγάπη του για την ελληνική δραματουργία, κατόρθωσε να γίνει κοινωνός της ελληνικής πραγματικότητας, ανοίγοντας νέους δρόμους στην τέχνη.
Με τη θεατρική ομάδα «Νεοελληνική Σκηνή», με το «Αμφι-θέατρο» αλλά και στο Εθνικό θέατρο σκηνοθέτησε παραστάσεις εντός και εκτός Ελλάδας λαμβάνοντας τακτικά μέρος στα Φεστιβάλ Επιδαύρου, Αθηνών καθώς και σε Διεθνή Φεστιβάλ, με έργα αρχαίου δράματος, μεσαιωνικής και αναγεννησιακής ελληνικής λογοτεχνίας -κάνοντας γνωστά παραγνωρισμένα έργα της νεοελληνικής δραματουργίας- καθώς και με έργα διεθνούς δραματολογίου. Ήδη από νεαρή ηλικία σκηνοθέτησε έργα από το κρητικό, το επτανησιακό και το λαϊκό θέατρο που μέχρι τότε θεωρούνταν αναχρονιστικά και απροσπέλαστα. Στο τόσο δύσκολο αυτό πλαίσιο, ο Σπύρος Ευαγγελάτος κατάφερε να παράγει εξαιρετικά σκηνικά αποτελέσματα θεμελιωμένα στην θεατρολογική έρευνα και την επιστημονική ακρίβεια και τελικά να επαναπροσδιορίσει τη σχέση μας με τα κείμενα αυτά και τον λαϊκό πολιτισμό.
Γενικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και πρόεδρός αυτής, καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρός του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, ο Σπύρος Ευαγγελάτος συνδύασε τη θεωρία με την πράξη όσο ελάχιστοι στην ιστορία του Νεοελληνικού θεάτρου.
Η απώλειά του Σπύρου Ευαγγελάτου αποτελεί απώλεια για το ίδιο το ελληνικό θέατρο αλλά και για τον ελληνικό πολιτισμό γενικότερα.
Κατόπιν απόφασης της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου, η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί δημοσία δαπάνη.
Τα συλλυλητήρια του εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης για την απώλεια του σκηνοθέτη:
«Είναι μεγάλη η θλίψη για την απώλεια του Σπύρου Ευαγγελάτου, του μεγάλου θεατρικού δημιουργού, δασκάλου και ακαδημαϊκού, που σφράγισε με το έργο του τον πολιτισμό της χώρας μας, που δίδαξε πολιτισμό σε πολλές γενιές συμπατριωτών μας. Προσωπικά και εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων εκφράζω βαθύτατα συλλυπητήρια στους οικείους του».
Η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μανταλένα Παπαδοπούλου χαρακτήρισε αναντικατάστατο τον εκλιπόντα στην συλλυπητήρια ανακοίνωσή της.
«Ο Σπύρος Ευαγγελάτος υπήρξε ένας μεγάλος θεατράνθρωπος που αφιέρωσε κυριολεκτικά τη ζωή του στο θέατρο. Ήταν ένας χαρισματικός σκηνοθέτης που προσέγγισε με τη δική του ξεχωριστή ματιά τις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες, τον Αριστοφάνη και τα έργα του κλασικού και του σύγχρονου θεατρικού ρεπερτορίου. Πραγματικά, η λέξη «αναντικατάστατος» αδυνατεί να περιγράψει το μέγεθος της απώλειας.
Στους οικείους του εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια».
Το ΚΘΒΕ εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για την απώλεια του Σπύρου Ευαγγελάτου στην ακόλουθη ανακοίνωσή του:
«Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του Σπύρου Α. Ευαγγελάτου, ενός από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του ελληνικού θεάτρου, πανεπιστημιακού δασκάλου και ακαδημαϊκού. Σπουδαίος δημιουργός, με πλήθος σκηνοθεσίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ο Σπύρος Ευαγγελάτος υπήρξε ιδρυτής του Αμφιθεάτρου με διεθνή καταξίωση και άφησε πίσω του πλούσιο σκηνοθετικό αλλά και μεταφραστικό έργο.
Ο Σπύρος Α. Ευαγγελάτος διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (1977-1980)».
Συλλυπητήριά εκ μέρους της ΕΠΕΚΕ Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ο Πάνος Σκουρολιάκος:
“Ένα μεγάλο κεφάλαιο της ιστορίας του νεοελληνικού θεάτρου κλείνει με την αποδημία του Σπύρου Α. Ευαγγελάτου. Ακούραστος δημιουργός, πάντρεψε το νέο με την παράδοση και με την ιστορία του τόπου. Δεινός μελετητής του πολιτισμού μας έφερε στο φώς περιοχές ολόκληρες του θεατρικού μας τοπίου και διακόνησε την τέχνη και την επιστήμη με υψηλό αίσθημα της αποστολής του.
Αξέχαστος θα παραμείνει σε όσους και όσες τον γνώρισαν και συνεργάσθηκαν μαζί του. Στο Αμφι-Θέατρο, τις κρατικές σκηνές, το ΚΘΒΕ του οποίου υπήρξε διευθυντής, το Πανεπιστήμιο και το τμήμα Θεατρικών σπουδών του ΕΚΠΑ, την Ακαδημία Αθηνών. Η απλότητά του, το χιούμορ και η εμπνευσμένη παρουσία του απογείωναν πραγματικά τους συνοδοιπόρους του όπου κι αν βρέθηκε και δημιούργησε.
Η ΕΠΕΚΕ Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ τον αποχαιρετά με βαθύ σεβασμό”.
Η συλλυπητήρια ανακοίνωση του Ποταμιού για την απώλεια του Σπύρου Ευαγγελάτου:
“Αποχαιρετούμε τον Σπύρο Ευαγγελάτο, τον σπουδαίο σκηνοθέτη και ακαδημαϊκό, τον θεατράνθρωπο που με τις παραστάσεις του μας ταξίδεψε σε κόσμους μαγικούς, που μας έκανε πιο πλούσιους πνευματικά. Αποχαιρετούμε τον δάσκαλο εκατοντάδων σκηνοθετών, ηθοποιών, θεατρολόγων.
Σπύρο, καλό ταξίδι. Η Κατερίνα, η αγαπημένη σου κόρη, θα συνεχίσει το έργο σου”.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, για την απώλεια του Σπύρου Ευαγγελάτου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο σκηνοθέτης και Ακαδημαϊκός Σπύρος Ευαγγελάτος ανήκει στους Έλληνες εκείνους που με το έργο τους, την ευρυμάθειά τους και την εν γένει παρουσία τους στη δημόσια σφαίρα, έγιναν σημεία αναφοράς και ενέπνευσαν γενιές συμπατριωτών τους.
Click4more: Πέθανε ο σκηνοθέτης Σπύρος Ευαγγελάτος
Ο Σπύρος Ευαγγελάτος γνώρισε την αποδοχή και την εκτίμηση του κοινού και των φοιτητών του επιλέγοντας το δύσκολο δρόμο.
Με αφετηρία την Ελλάδα και την αρχαία ελληνική και βυζαντινή γραμματεία, δημιούργησε ευρωπαϊκό θέατρο θυμίζοντάς μας με τον τρόπο του διαρκώς πού ανήκουμε.
Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην κόρη του Κατερίνα».
“Η Διοίκηση και το προσωπικό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής εκφράζουν την βαθιά τους θλίψη για τον θάνατο του κορυφαίου Έλληνα σκηνοθέτη και Ακαδημαϊκού, Σπύρου Ευαγγελάτου.
Ο Σπύρος Ευαγγελάτος διετέλεσε Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από το 1984 έως το 1987 και Πρόεδρός της από το 1999 έως το 2006.
Ως σκηνοθέτης, συνεργάστηκε επί 44 χρόνια με την ΕΛΣ (1970-2014), σκηνοθετώντας περί τις 30 παραγωγές όπερας με μεγάλο εύρος ρεπερτορίου: Τόσκα [Tosca], Ριγολέττος [Rigoletto], Ο ιπτάμενος Ολλανδός [Der fliegende Holländer], Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ, Μάκβεθ [Macbeth], Η μεγαλοψυχία του Τίτου [La clemenza di Tito], Μπορίς Γκοντουνόφ, Νόρμα [Norma], Η νυχτερίδα [Die Fledermaus], Ντον Τζοβάννι [Don Giovanni], Τα παραμύθια του Χόφμαν [Les contes d’ Hoffmann], Φάλσταφ [Falstaff] κ.ά…”