Site icon NewsIT
12:48 | 20.12.21

Στα 26 τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα – Φόβοι Τσιόδρα για πανευρωπαϊκή επιδημία τεραστίων διαστάσεων

Στα 26 τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα – Φόβοι Τσιόδρα για πανευρωπαϊκή επιδημία τεραστίων διαστάσεων
Newsit Newsroom

Αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα (20.12.2021) ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του ΕΚΠΑ όπου ο ίδιος και άλλοι επιστήμονες απαντούν σε ερωτήσεις του κοινού για την πανδημία. 

Στην Ελλάδα τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον έχουν φτάσει σε 26 ήδη και εντοπίζονται στην Κρήτη, τη Λακωνία και την Αττική. Ο Σωτήρης Τσιόδρας δεν έκρυψε την ανησυχία για την εξάπλωση της νέας παραλλαγής του κορονοϊού και μάλιστα μίλησε για επιδημία τεραστίων διαστάσεων!

«Η κατάσταση στην Ευρώπη μας ανησυχεί, δείχνει την ταχεία διασπορά μιας νέας μετάλλαξης, η οποία ενδεχομένως θα οδηγήσει σε μια πανευρωπαϊκή επιδημία τεραστίων διαστάσεων. Είμαστε σε επιφυλακή και επαγρύπνηση για να παρθούν τυχόν περαιτέρω μέτρα αν χρειαστεί», είπε ξεκάθαρα ο Σωτήρης Τσιόδρας! 

Τα 26 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον που έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα μέχρι στιγμής, δεν σχετίζονται όλα με ταξίδι στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη, τα κρούσματα της Όμικρον στη χώρα αναμένεται να αυξηθούν κατά πολύ το επόμενο διάστημα. Τα περισσότερα κρούσματα δεν σχετίζονται με ταξίδι όπως είπε, άρα ο ιός κυκλοφορεί στην κοινότητα.

«Είναι ξεκάθαρη η συσχέτιση εμβολιαστικής κάλυψης και ιικού φορτίου. Η εικόνα θα ήταν πολύ καλή στη χώρα μας εάν δεν υπηρχε η διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον σε 90 μέχρι σήμερα κράτη. Υπάρχει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα της Όμικρον όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία σε άλλες χώρες», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Σωτήρη Τσιόδρα, εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον, έχουν αυξηθεί οι επαναμολύνσεις. Όπως σημείωσε, το 8% με 9% των λοιμώξεων είναι επαναμολύνσεις και αυτές σχετίζονται με το πότε κάποιος νόσησε ή εμβολιάστηκε καθώς επίσης και με τον τύπο της μετάλλαξης. Σημειώθηκε επίσης ότι αν υπάρχουν συμπτώματα ακόμη κι αν κάποιος έχει αντισώματα, πρέπει να κάνει rapid test ή PCR! Ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε επίσης πως «όταν έχουμε ένα κρούσμα σε μια οικογένεια, αυτομάτως θεωρούμε πιθανόν “θετικούς” και τα υπόλοιπα μελή της οικογένειας. Άρα γι αυτό έχει νόημα το self testing ειδικά την περίοδο των γιορτών όπως τώρα τα Χριστούγεννα». Η αναφορά του αυτή έρχεται ενώ υπάρχουν εισηγήσεις για test σε όλους όσους θα βγουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά ή πάνε σε ρεβεγιόν, τα οποία ακόμη και οι εμβολιασμένοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους. Ανακοινώσεις αναμένονται έως την Τετάρτη. 

Στην εισαγωγική ομιλία, ο Βασίλειος Γοργούλης, καθηγητής Ιστολογίας, Δ/ντής Εργαστηρίου Ιστολογίας- Εμβρυολογίας, ανέφερε πως «πηγή του ιού Sars-COV 2 (κορονοϊός) είναι η νυχτερίδα και όχι κάποιο εργαστηριακό πείραμα». 

Οι επιστήμονες επανέλαβαν με κάθε τρόπο ότι το DNA δεν… “κινδυνεύει” από τα εμβόλια, τα οποία έχουν σώσει περισσότερες από 750.000 ζωές σε Ευρώπη και Αμερική! 

Στην εκδήλωση, που συντονίζει ο Σωτήρης Τσιόδρας, συμμετέχουν μέλη της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, οι οποίοι απαντούν σε ερωτήσεις από το κοινό για την πανδημία, τη νόσο Covid-19 τη πρόληψη και την θεραπεία της. 

Σύψας: Άσχημα νέα για τα μονοκλωνικά απέναντι στην Όμικρον

Η θεραπεία με ρεμντεσιβίρη δεν επηρεάζεται από τη νέα μετάλλαξη Όμικρον, πρόσθεσε ο κ. Σύψας, ο οποίος είπε πως στις θεραπείες απέναντι στην Όμικρον έχουμε καλά νέα και κακά νέα. Τα κακά νέα είναι για τα μονοκλωνικά αντισώματα. Μεγάλη μελέτη από την Πολωνία λέει, ότι από τα μονοκλωνικά διαθέσιμα σκευάσματα, μόνο ένα δουλεύει απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον. Τα αποτελέσματα στηρίχθηκαν σε πειράματα.

«Εφόσον επικρατήσει η Όμικρον τα μονοκλωνικά δεν θα δουλεύουν», επεσήμανε ο καθηγητής.

Τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος μπορεί να είναι Όμικρον

Νωρίτερα, παίρνοντας το λόγο ο καθηγητής Νίκος Σύψας ανέφερε τα συμπτώματα που θα πρέπει να μας υποψιάσουν για Covid, ενώ όπως είπε, μπορεί να έχουμε προσβληθεί ακόμη και από τη μετάλλαξη Όμικρον.

Τα συμπτώματα αυτά είναι: πυρετός, ξηρός βήχας, αγευσία και ανοσμία, δύσπνοια, γαστρεντερικές διαταραχές.

 «Είναι συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος. Όταν το άτομο είναι εμβολιασμένο όμως και νοσήσει από κορονοϊό, έχει συμπτώματα κοινού κρυολογημας χωρίς πυρετό! Τα συμπτώματα, λοιπόν, αλλάζουν βάσει των μεταλλάξεων. Τώρα με τη Όμικρον, στοιχειά από την Αγγλία δείχνουν ότι: πονοκέφαλος, πονόλαιμος, φτέρνισμα, βήχας, καταρροή, είναι τα σύμπτωμα της Covid. Στην περίπτωση αυτή ο ασθενής δεν θα πρέπει να λέει ότι έχω κοινό κρυολόγημα, αλλά Covid και να προχωρά σε εργαστηριακό έλεγχο. Κατά προτίμηση PCR μοριακό, αλλά και αντιγονικό Rapid Test», ανέφερε ο κ. Σύψας.

Οι βιταμίνες που λαμβάνουν συνήθως οι ασθενείς δεν βοηθούν. Τα σκευάσματα αυτά δεν έχουν θέση στη θεραπευτική μας φαρέτρα, πρόσθεσε ο Νίκος Σύψας. «Ο θεραπευτικός αλγόριθμος που εγκρίθηκε πρόσφατα είναι αναρτημένος και ο οποιοσδήποτε γιατρός μπορεί να έχει πρόσβαση για να πάρει καλές πληροφορίες για τον ασθενή του. Η κορτιζόνη δεν θα πρέπει να δίνεται εκτός ενδείξεων», είπε ο κ. Σύψας, «γιατί μπορεί να βλάψει παρά να βοηθήσει τους ασθενείς». 

Μιλώντας για τη διάγνωση της Όμικρον ο καθηγητής Ιατρικής Μικροβιολογίας, Δ/ντής Εργαστηρίου Κλινικής Μικροβιολογίας, Αττικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Σπυρίδων Πουρνάρας, σημείωσε πως δεν υπάρχει τεστ στο εργαστήριο της γειτονιάς να μας αποδείξει εάν έχουμε προσβληθεί από Όμικρον. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί μόνο με γονιδιακό τεστ, το οποίο δεν είναι στο εμπόριο.

«Ωστόσο, υπάρχουν μοριακά τεστ που χρησιμοποιεί η Δανία, από τα οποία μπορεί να εξαχθεί πολύ γρήγορα το συμπέρασμα εάν υπάρχει η μετάλλαξη Όμικρον. Υπάρχει παγκόσμια τάση να χρησιμοποιηθούν ευρέως τα τεστ αυτά. Η Δανία έχει real time δεδομένα για τις μεταλλάξεις με τη χρήση αυτών των τεστ», σημείωσε ο καθηγητής.

Κοτανίδου: Πολύ καλά αποτελέσματα από τις ΜΕΘ

Στην ίδια εκδήλωση η Καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, σημείωσε πως οι έλληνες εντατικολόγοι έχουν αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο της προκλήσεις των αυξημένων νοσηλειών σε ΜΕΘ.

Ως προς τη θεραπευτική αντιμετώπιση του κορονοϊού, η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας, κα Αντωνία Κουτσούκου, σημείωσε πως η θεραπευτική αντιμετώπιση της Covid γίνεται στο νοσοκομείο και στις ΜΕΘ. Ο ασθενής που νοσηλεύεται στο σπίτι δεν θα πρέπει να λαμβάνει θεραπεία που μπορεί να του προκαλέσει ακόμη και προβλήματα, παρά να τον βοηθήσει, σημείωσε.

Λουκίδης: «Τα μονοκλωνικά δεν δίνονται σε ασθενείς που βρίσκονται σε νοσοκομείο»

Τα μονοκλωνικά αντισώματα πρέπει να δοθούν μέσα στις πρώτες 5 μέρες από την διάγνωση της Covid. Αιματολογικά νοσήματα, κακοήθειες, άνθρωποι σε βαριά ανοσοκαταστολή (μεταμοσχευμένοι) και οι έγκυες. Τα κριτήρια θα αλλάξουν τις επόμενες μέρες και θα υπάρξει διεύρυνση των ασθενών που θα μπορούν να τα λάβουν.

«Τα αποτελέσματα από τις 28 μέρες παρατήρησης των πρώτων ασθενών στην Ελλάδα, θα μας βοηθήσουν να βγάλουμε τα πρώτα δικά μας συμπεράσματα για την ανταπόκριση των Ελλήνων ασθενών στη θεραπεία», τόνισε. 

Στην τοποθέτησή του, ο Γεράσιμος Σιάσος, καθηγητής Καρδιολογίας, Γ’ Καρδιολογική Κλινικήστο Νοσοκομείο Σωτηρία και Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ανέφερε πως «έχουν νοσηλευτεί πανω από 4.000 ασθενείς στις πανεπιστημιακές κλινικες του Αττικόν, περίπου 1.000 ασθενείς στην πανεπιστημιακή ΜΕΘ του Ευαγγελισμού και 2000 στο Σωτηρία. Άλλοι 4.500 ασθενείς με Covid-19 εχουν νοσηλευτεί στο Λαϊκό, στο Ιπποκράτειο και στο Αλεξάνδρα».

Τσολιά: Το RNA εξαφανίζεται από τον οργανισμό μας λίγες ώρες μετά τον εμβολιασμό

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής κα Μαρία Τσολιά εξήγησε τον μηχανισμό δράσης των mRNA εμβολίων και σημείωσε πως δεν παρεμβαίνουν στο DNA του οργανισμού μας, καθώς το RNA που περιέχουν τα εμβόλια αυτά παραμένει μόνο λίγες ώρες στον οργανισμό μας.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου έκανε έκκληση σε όλους τους ηλικιωμένους να εμβολιαστούν, ιδιαίτερα τώρα με την απειλή της Όμικρον. «Οι εμβολιασμένοι είναι προστατευμένοι απέναντι και στην μετάλλαξη Όμικρον. Δεδομένα που προκύπτουν από ελληνικές μελέτες το αποδεικνύουν αυτό», είπε.

«Το όφελος υπάρχει ακόμη και για τις ομάδες μικρού κινδύνου και όχι μόνο για τις μεγαλύτερες ηλικίες, όπου είναι αδιαμφισβήτητη η προστασία. 750.000 ζωές μόνο στην Ευρώπη και την Αμερική έχουν σωθεί χάρη στα εμβόλια», πρόσθεσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

«85% με 90% προστατεύει το εμβόλιο στο να μην χάσουμε ανθρώπινες ζωές σύμφωνα με ελληνικά δεδομένα. Από τους έφηβους που εμβολιάστηκαν στην Ελλάδα κανένα παιδί δεν κατέληξε σε ΜΕΘ», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

Παρενέργειες εμβολίων: Η πιο σοβαρή, η θρόμβωση με θρομβοπενία της AstraZeneca

Έχει παρατηρηθεί αναφυλακτική αντίδραση σε 1 με 2 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Η περίπτωση θρόμβωσης με θρομβοπενία σε γυναίκες… 12 περιπτώσεις ανά εκτατομμύριο πληθυσμού και αφορούν το εμβόλιο της AstraZeneca.

Απόλυτες αντενδείξεις για το εμβόλιο δεν υπάρχουν, παρά μόνο εάν κάποιος έχει κάνει κάποια σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση στο παρελθόν, ή σε προηγούμενη δόση εμβολίου. Επίσης το ιστορικό θρόμβωσης με θρομβοπενία αποτελεί παράγοντα αντένδειξης. Αν κάποιος έχει ευαισθησίες σε κάποιο εμβόλιο, μπορεί να κάνει κάποιο άλλο εμβόλιο.

«Περισσότερα από 300 εμβόλια βρίσκονται σε κλινικές μελέτες σε όλο τον κόσμο και 24 ήδη κυκλοφορούν. Υπάρχει παγκόσμια προσπάθεια για να παραγωγή εμβολίων», ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας. 

Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και θάνατοι στις ΜΕΘ

Προσπαθούμε με σωστή χρήση των αντιβιοτικών να μειώσουμε τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Έχουμε ξεκινήσει με τη συνεργασία του ΕΟΔΥ εκπαίδευση του προσωπικού σε 10 μεγάλα νοσοκομεία, για τη μείωση του φαινομένου, είπε η καθηγήτρια Ενατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου.

«Είναι τεράστιο το πρόβλημα και μας απασχολεί επί χρόνια», πρόσθεσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, και συνέχισε: «Ελπίζουμε τα επόμενα χρόνια να έχουμε αποτελέσματα, καθώς οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις είναι σημαντικός παράγοντας νοσηρότητας και θνητότητας στις ΜΕΘ και συμβαίνει σε όλο τον κόσμο», είπε.

Δείτε όλη την εκδήλωση

Στην εκδήλωση συμμετείχαν τα μέλη ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ:

Γοργούλης Βασίλειος, Καθηγητής Ιστολογίας, Δ/ντής Εργαστηρίου Ιστολογίας- Εμβρυολογίας

Ζαούτης Θεοκλής, Καθηγητής Παιδιατρικής, Β΄ Παιδιατρική Κλινική Νοσοκομείο Παίδων Αγλαϊα Κυριακού, Πρόεδρος ΕΟΔΥ

Κοτανίδου Αναστασία, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Δ/ντρια Α΄ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας, Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

Κουτσούκου Αντωνία, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Δ/ντρια Α΄ Πνευμονολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο Σωτηρία

Λάγιου Παγώνα, Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Δ/ντρια Εργαστηρίου Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής

Λουκίδης Στυλιανός, Καθηγητής Πνευμονολογίας, Β΄ Πνευμονολογική Κλινική, Αττικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Πρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

Μπάσδρα Έφη, Καθηγήτρια Βιοχημείας-Εμβιομηχανικής, Εργαστήριο Βιολογικής Χημείας

Μπούμπας Δημήτριος, Καθηγητής Παθολογίας- Ρευματολογίας, Δ/ντής Δ΄ Παθολογικής Κλινικής,  Αττικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Υπεύθυνος Γραφείου Εκπαίδευσης Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος ΚΕΣΥ

Παπαευαγγέλου Βασιλική, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Δ/ντρια Γ Παιδιατρικής Κλινικής, Αττικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Πουρνάρας Σπυρίδων, Καθηγητής Ιατρικής Μικροβιολογίας, Δ/ντής Εργαστηρίου Κλινικής Μικροβιολογίας, Αττικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Σιάσος Γεράσιμος, Καθηγητής Καρδιολογίας, Γ Καρδιολογική Κλινική, Νοσοκομείο Σωτηρία, Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Σύψας Νικόλαος, Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας-Λοιμωξιολογίας, Εργαστήριο και Κλινική Παθολογικής Φυσιολογίας, Λαϊκό Νοσοκομείο

Τσακρής Αθανάσιος, Καθηγητής Μικροβιολογίας, Δ/ντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας, Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων ΕΚΠΑ

Τσιόδρας Σωτήριος, Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, Δ΄ Παθολογική Κλινική, Αττικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Συντονιστής της Επιτροπής Δημόσια Υγείας και Αντιμετώπισης της Πανδημίας, Ιατρική Σχολή

Τσολιά Μαρία, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Δ/ντρια Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version