Ελλάδα

Στα ραντάρ του Πολεμικού Ναυτικού η τουρκική αεροναυτική άσκηση «Θαλασσόλυκος»

Μόλις λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Άγκυρα και τη συνάντηση του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ενώ το κλίμα επισκιάζεται από την προκλητική απόφαση του Τούρκου προέδρου για μετατροπή της ιστορικής Μονής της Χώρας σε τζαμί, ξεκινά η μεγάλη τουρκική αεροναυτική άσκηση «DENIZ KURDU 24» (σσ «Θαλασσόλυκος») σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο, Θάλασσα του Μαρμαρά και Μαύρη Θάλασσα.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη αεροναυτική άσκηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σχεδόν αντίστοιχη με την ελληνική εθνική άσκηση «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ» και σίγουρα πολύ μεγαλύτερη από την άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ», την σημαντικότερη εκπαιδευτική δραστηριότητα του Πολεμικού Ναυτικού.

Τα προηγούμενα χρόνια, με αποκορύφωμα το 2020 όταν η ελληνοτουρκική κρίση κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια της άσκησης «Θαλασσόλυκος» (DENIZ KURDU), είχαν καταγραφεί σωρεία προκλήσεων με παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και κινήσεις των τουρκικών πλοίων βαθιά στο Αιγαίο πολύ κοντά στα νησιά του Αρχιπελάγους έως ακόμα και τις ακτές της Εύβοιας. Ενώ κάτι παραπάνω από έντονη ήταν η παρουσία του τουρκικού στόλου στο Σύμπλεγμα του Καστελόριζου το οποίο ήταν μόνιμα «στοχοποιημένο» από τους γείτονες.

Πέρυσι, η άσκηση δεν πραγματοποιήθηκε στη λογική της θετικής ατζέντας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, καθώς έχει ήδη αρχίσει η αποκλιμάκωση, με μηδενισμό των παραβιάσεων στον αέρα αλλά και των υπόλοιπων προκλήσεων που ακολούθησαν την αλλαγή κλίματος αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου του 2023. Οι γείτονες φέτος επανέρχονται και πραγματοποιούν κανονικά την άσκηση διαφημίζοντας τη μάλιστα ως τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στη θάλασσα.

Όπως ανέφερε το τουρκικό Αρχηγείο, θα λάβουν μέρος

  • 100 πλοία επιφανείας,
  • 8 υποβρύχια,
  • 39 αεροσκάφη,
  • 16 ελικόπτερα,
  • 28 μη επανδρωμένα αεροσκάφη UAV,
  • 7 μη επανδρωμένα σκάφη USV μεταξύ των οποίων και τα νέα σκάφη-καμικάζι,
  • Oμάδες της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών και επίλεκτων Αμφίβιων κομάντος,
  • 6 σκάφη της Ακτοφυλακής αλλά και
  • μαχητικά αεροσκάφη όπως και ιπτάμενα ραντάρ. 

Για πρώτη φορά ναυαρχίδα της άσκησης θα είναι το αεροπλανοφόρο «Anadolu», το οποίο πάντως μεταφέρει μόνο μη επανδρωμένα UAV και ελικόπτερα ενώ θα λάβουν μέρος συνολικά 15.000 άνδρες και γυναίκες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Οι NAVTEX, οι οποίες έχουν ήδη εκδώσει οι γείτονες, περιλαμβάνουν κυρίως περιοχές στα τουρκικά παράλια όπου θα πραγματοποιηθούν και σενάρια με πραγματικά πυρά και λιγότερο θαλάσσιες περιοχές στην καρδιά του Αιγαίου ή σε πολύ κοντινές αποστάσεις από ελληνικά νησιά.

Το Πολεμικό Ναυτικό πάντως έχει τεθεί σε επιφυλακή και σημαντικός αριθμός Μονάδων Επιφανείας αλλά και υποβρύχια θα παρακολουθούν κάθε κίνηση των τουρκικών πλοίων έως και τις 18 Μαΐου, όταν αναμένεται να ολοκληρωθεί η άσκηση. Αν και έως τώρα από τον Φεβρουάριο του 2023 δεν έχουν καταγραφεί προκλήσεις κατά τη διάρκεια των τουρκικών ασκήσεων, με εξαίρεση κάποιες πτήσεις ελικοπτέρων από φρεγάτες για τις οποίες δεν κατατέθηκαν σχέδια πτήσεις, το ελληνικό Επιτελείο βρίσκεται σε επιφυλακή. Κι αυτό γιατί το τελευταίο διάστημα τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορικής οι γείτονες φαίνεται σταδιακά να επανέρχονται στη γνωστή τακτική αμφισβήτησης Ελληνικών Κυριαρχικών Δικαιωμάτων και ειδικά της Κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίο, για τα οποία επιμένουν ότι πρέπει να τεθούν υπό καθεστώς αποστρατικοποίησης.

Πηγή: OnAlert.gr / Κώστας Σαρικάς

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα