Ελλάδα

ΣτΕ: Αντισυνταγματική ρύθμιση για τις εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση

Με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε αντισυνταγματική η νομοθετική ρύθμιση του 2019 για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα για τον ορισμό αντιδημάρχων στις νησιωτικές δημοτικές κοινότητες μετά τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών.

Συγκεκριμένα, κρίθηκε πως είναι αντισυνταγματική η μεταβολή (νόμος 4623/2019) του τρόπου ανάδειξης του προέδρου δημοτικού συμβουλίου Κοινότητας άνω των 300 κατοίκων αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου 2019.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε πως η συγκεκριμένη διάταξη είναι αντίθετη στο άρθρο 5 του Συντάγματος για το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι και νοθεύει την εκφρασθείσα θέληση των εκλογέων των νησιωτικών δημοτικών κοινοτήτων.

Επιπλέον, κρίθηκε πως η εν λόγω διάταξη παραβιάζει τις αρχές της λαϊκής κυριαρχίας, της ισότητας των όρων του εκλογικού ανταγωνισμού και της ελεύθερης και ανόθευτης εκδήλωσης του λαϊκού φρονήματος, που διέπουν και τις εκλογές για την ανάδειξη των αρχών των οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης και απορρέουν από τα άρθρα 1, 4, 5, 51, 52 και 102 του Συντάγματος.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ένταση με τον εισαγγελέα της δίκης του Πέτρου Φιλιππίδη: «Είμαι θύμα bullying» - Η ερώτηση για το «βιαστής ή μάγκας άνδρας» που προκάλεσε αντιδράσεις
Οι τοποθετήσεις και οι ερωτήσεις του εισαγγελέα της έδρας είχαν από την έναρξη της διαδικασίας για την δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη, προκαλέσει αίσθηση
Πέτρος Φιλιππίδης: Ένταση με τον εισαγγελέα της δίκης – «Είμαι θύμα bullying»
Κώστας Συνολάκης από Σαντορίνη: «Στο νησί θα εγκατασταθεί παλιρροιογράφος – Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο»
Αναφορικά με το αν είναι ορατός ένας σεισμός μεγέθους 6 Pίχτερ, ο καθηγητής τόνισε ότι δεν μπορεί να απαντήσει με νούμερα γιατί αυτά αναθεωρούνται ανάλογα με τη σεισμικότητα
Κώστας Συνολάκης από Σαντορίνη: «Στο νησί θα εγκατασταθεί παλιρροιογράφος – Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο»
Η Ρούλα Πισπιρίγκου ξέσπασε σε κλάματα περιγράφοντας τον θάνατο της Ίριδας: «Ανάθεμα την ώρα που παντρεύτηκα τον Δασκαλάκη»
«Θέλω να μάθω από τι ”έφυγαν” τα παιδιά μου γι’ αυτό λιώνω στη φυλακή... Δεν θέλω να αναλωθώ σε αυτό το πράγμα, τόσες δίκες με τον Δασκαλάκη», είπε η κατηγορούμενη στην απολογία της
Η Ρούλα Πισπιρίγκου ξέσπασε σε κλάματα περιγράφοντας τον θάνατο της Ίριδας: «Ανάθεμα την ώρα που παντρεύτηκα τον Δασκαλάκη»