Τετάρτη, 17 Ιουλ.
36oC Αθήνα

ΣτΕ: Κρίνεται η νομιμότητα του γενικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων

συντάξεις ΣτΕ

Στο «μικροσκόπιο» του Συμβούλου της Επικράτειας μπαίνει η νομιμότητα του γενικού μητρώου συνδικαλιστικών Οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών (ΓΕΜΗΣΟΕ).

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν οι Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ), το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθηνών και το Σωματείο Εργαζομένων ACS- Ταχυδρομικές Υπηρεσίες ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στο Ευρωπαϊκό γενικό κανονισμό προστασίας δεδομένων (GDPR) η από 16.9.2021 υπουργική απόφαση με την οποία συνιστάται το γενικό μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Μεταξύ άλλων οι συνδικαλιστικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση είναι αντίθετη στα άρθρα 22 και 23 του Συντάγματος που κατοχυρώνουν την υποχρέωση του κράτους να διασφαλίζει την συνδικαλιστική ελευθερία και αυτονομία, έναντι κάθε προσβολής, όπως και το δικαίωμα της απεργίας.

Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι παραβιάζεται η αρχής της αναλογικότητας με το σκεπτικό ότι η συλλογική διαπραγμάτευση αποτελεί μέσο διευθέτησης συλλογικών συμφερόντων που άπτονται του γενικότερου κοινωνικού συμφέροντος και η αναστολή λειτουργίας των συνδικαλιστικών Οργανώσεων και Σωματείων από την κρατική εξουσία λόγω μη επικαιροποίηση των στοιχείων τους στο ΓΕΜΗΣΟΕ, δεν είναι συνταγματικά ανεκτή.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι παραβιάζεται και το άρθρο 12 του Συντάγματος το οποίο αναφέρεται στα δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι. Η επίμαχη προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση θεσπίζει αντικατάσταση του βιβλίου των σωματείων που τηρείται στο Πρωτοδικείο από ηλεκτρονικό αρχείο υπηρεσίας του υπουργείου Εργασίας.

Όπως υποστηρίζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις με την εν λόγω υπουργική απόφαση καθιερώνεται έλεγχος και εποπτεία κατά το στάδιο της απόκτησης νομικής τους προσωπικότητας όσο και κατά την διάρκεια της λειτουργίας τους, κάτι το οποίο αποτελεί ανεπίτρεπτη παρέμβαση του νομοθέτη στην εσωτερική λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις