Συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη με την οποία ζητάει να κηρυχθεί αντισυνταγματική η διάταξη, που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώσει εκείνους, των οποίων τα τηλέφωνα παρακολουθούνταν από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), ενώ παράλληλα στρέφεται κατά της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο ΣτΕ οι νομικοί παραστάτες του Νίκου Ανδρουλάκη και του ελληνικού δημοσίου ανέπτυξαν τα νομικά τους επιχειρήματα ενώπιον της 19μελούς Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος η Ευαγγελία Νίκα και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Μαρλένα Τριπολιτσιώτη).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι νομικοί παραστάτες του κ. Ανδρουλάκη, Νικόλαος Αλιβιζάτος και Εμμανουήλ Βελεργάκης τόνισαν ότι κ. Ανδρουλάκης έχει ηθικό έννομο συμφέρον και παράλληλα συνταγματικό δικαίωμα για συνέχιση της δίκης αυτής μετά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου (νόμου 5002/2022), καθώς το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών των έχει μειώσει ηθικά, αφού κατείχε θέση Ευρωβουλευτή και μεταγενέστερα αρχηγού του κόμματος της αξιωματική αντιπολίτευσης.
Τόνισαν μάλιστα πως δεν μπορεί ο Πρωθυπουργός να επιβεβαιώνει τις τηλεφωνικές υποκλοπές και να μην μπορεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης να έχει πρόσβαση και ενημέρωση για τα προσωπικά του δεδομένα που υπάρχουν στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) και μάλιστα τη στιγμή που το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τέτοιου είδους απαγορεύσεις.
Ο κ. Αλιβιζάτος επικαλέστηκε και παλαιότερη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας του 2002 που αφορούσε απέλαση μέλους της Χαμάς όταν το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε ζητήσει να δει το φάκελο της υπόθεσης της ΕΥΠ. «Σας δίνεται η δυνατότητα και σήμερα να κρατήσετε ψηλά τη σημαία του κράτους Δικαίου» τόνισε ο κ. Αλιβιζάτος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Από την πλευρά της, η συνήγορος της ΑΔΑΕ, αντιπρόεδρος του ΝΣΚ Αθηνά Ελεφάντη επισήμανε ότι δεν υπάρχει θέμα εννόμου συμφέροντος του κ. Ανδρουλάκη για συνέχιση της δίκης, μετά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν ο νέος νόμος 5002/2022 δεν αναφέρει ότι συνεχίζεται η εφαρμογή του παλαιού καθεστώτος.
Η ΑΔΑΕ τόνισε η κυρία Ελεφαντή, απλά εφήρμοσε το νόμο και αρνήθηκε την πρόσβαση στον κ. Ανδρουλάκη. Για το λόγο αυτό ζητώ την απόρριψη της αίτησης ακύρωσης του κ. Ανδρουλάκη, κατέληξε η συνήγορος της ΑΔΑΕ.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.