Η νομιμότητα ή μη της εφαρμογής του μέτρου του δακτυλίου συζητήθηκε στο Δ΄τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας μετά από αίτηση δικηγορικής εταιρείας η οποία διατηρεί τα γραφεία της στην περιοχή όπου εφαρμόζονται τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας των οχημάτων.
Η αίτηση ακύρωσης της δικηγορικής εταιρείας κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας μετά την έκδοση της υπ΄ αριθμ. οικ-289738/Φ.911/2021 απόφασης των υπουργών Περιβάλλοντος, Προστασίας του Πολίτη και Υποδομών και Μεταφορών με την οποία επιβλήθηκαν από 25 Οκτωβρίου 2021 μέχρι και 22 Ιουλίου 2022 μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας (δακτύλιος).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ανεξαρτήτως μονών-ζυγών επιτρέπεται να κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα EURO 6 εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 120 g/km, καθώς και όλα τα οχήματα τεχνολογίας, ηλεκτρικά, υβριδικά, φυσικού αερίου εκ κατασκευής και οχήματα υγραερίου εκ κατασκευής.
Η δικηγορική εταιρεία επιπλέον ζητάει με την προσφυγή της στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο να εξαιρούνται από το μέτρο τα αυτοκίνητα των δικηγόρων που έχουν τα γραφεία τους μέσα στην περιοχή του δακτυλίου, όπως εξαιρούνται οι γιατροί, φυσικοθεραπευτές, τα EURO 5 και EURO 6 οχήματα, κ.λπ.
Η δικηγορική εταιρεία 20 μέρες πριν την έκδοση της προσβαλλόμενης υπουργικής απόφασης, αγόρασε αυτοκίνητο με εκπομπές ρύπων 135 g/km για να μπορεί να εισέρχεται στο δακτύλιο, το οποίο όμως, σύμφωνα με την νέα υπουργική απόφαση, δεν εξαιρείται πλέον από τα περιοριστικά μέτρα.
Σύμφωνα με την δικηγορική εταιρεία μειώθηκε το προηγούμενο ισχύον όριο των 140 g/km και 120 g/km, χωρίς να υπάρχει σχετική επιστημονική εισήγηση και χωρίς να έχουν οι συναρμόδιοι υπουργοί εξουσιοδότηση από το νόμο.
Σε περίπτωση εισόδου των οχημάτων τις ημέρες που δεν επιτρέπεται η κυκλοφορίας τους στο δακτύλιο προβλέπεται η επιβολή προστίμου 100 ευρώ. Το Δ΄τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση του.