Η μετάλλαξη Όμικρον 2 άλλαξε το προφίλ των ασθενών με κορονοϊό που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία ανέφερε μιλώντας στο iatropedia.gr o πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιος Λουκίδης. Ο ίδιος εξήγησε ότι πλέον στα νοσοκομεία «δεν βλέπουμε πια όπως παλιά, υγιείς πενηντάρηδες», λέγοντας πως «οι ηλικιωμένοι είναι ένα σημαντικό ποσοστό των ανθρώπων που νοσηλεύονται».
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η υποχώρηση της προστατευτικής ανοσίας των εμβολίων κατά του κορονοϊού οδηγεί πολλούς ηλικιωμένους στα νοσοκομεία, μαζί με τους – ούτως ή άλλως απροστάτευτους – ανεμβολίαστους. Για το λόγο αυτό, το ενδεχόμενο 4ης δόσης σ’ αυτήν την κατηγορία των πολιτών βρίσκεται υπό συζήτηση στην Επιτροπή Εμβολιασμού.
Εν τω μεταξύ, η άλλη Επιτροπή, η ολομέλεια των Λοιμωξιολόγων και Επιδημιολόγων του Υπουργείου Υγείας που συνεδριάζει και σήμερα, όπως κάθε Τετάρτη, ενδέχεται να αποφασίσει την περαιτέρω αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων κατά της Covid-19, εάν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, στη συζήτηση μπαίνει και πάλι αυτήν την εβδομάδα το θέμα της μείωσης των εβδομαδιαίων self test που διενεργούνται στα σχολεία από τους μαθητές και τους εμβολιασμένους καθηγητές. Και συγκεκριμένα, το ενδεχόμενο αυτά να μειωθούν από δύο σε ένα την εβδομάδα.
Αύξηση στα κρούσματα και ήπια αύξηση στις νοσηλείες
Την ίδια στιγμή, η νέα αύξηση στα ημερήσια κρούσματα και η ήπια αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν θορυβήσει τις υγειονομικές αρχές. Η Όμικρον 2 στην οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο η νέα διασπορά, δεν κάνει ωστόσο σοβαρή νόσο, γεγονός το οποίο οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν ενθαρρυντικό.
Αυτό υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Καθηγητής Πνευμονολογίας και Δ/ντης της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης, ο οποίος μίλησε στο iatropedia.gr:
“Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάποια πίεση στο σύστημα Υγείας. Η αύξηση οφείλεται στην Όμικρον 2 απ’ ότι φαίνεται, η οποία είναι πιο μεταδοτική μεν, αλλά που δεν φαίνεται να έχει βαρύτητα νόσου. Είναι πιο ήπια. Χθες είχαμε 26 χιλιάδες κρούσματα, αλλά ας σκεφτούμε πόσο πρόβλημα θα είχαμε πιο παλιά, με τόσα πολλά κρούσματα. Φανταστείτε πως τις τελευταίες 5 μέρες έχουμε 100 χιλιάδες περιστατικά. Αν τις επόμενες μέρες κάνουμε ίδιες εισαγωγές και δεν έχουμε αύξηση, αυτό δείχνει την ηπιότητα που υπάρχει πλέον στην Covid-19”, σημειώνει.
Τις τελευταίες ημέρες, πάντως, οι ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία σημείωσαν επιβράδυνση της πτωτικής τους πορείας, ενώ υπήρξε και μια ήπια αύξηση. Συγκεκριμένα, από τις 245 νέες εισαγωγές και τις 275 στον κινούμενο μέσο όρο των 7 ημερών στις 8/3, έφτασαν τις 296 νέες εισαγωγές και τις 291 στον κινούμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο χθες 15/3.
«Η Όμικρον 2 άλλαξε το προφίλ των ασθενών»
Η πιο ήπια νόσος που έχει καθιερωθεί πλέον στην πανδημία με την κυριαρχία των παραλλαγών της οικογένειας Όμικρον (ΒΑ.1 και ΒΑ.2) έχει αλλάξει και το προφίλ των νοσηλευομένων στις κλινικές Covid-19.
Εκτός από τους ασθενείς που κάνουν εισαγωγή για τρεις μέρες αποκλειστικά για να λάβουν ενδοφλέβια θεραπεία με ρεμντεσιβίρη, ή όσους μπαίνουν για άλλη αιτία (π.χ. κάταγμα) και διαγιγνώσκονται τυχαία με Covid-19, όλοι οι υπόλοιποι είναι κυρίως ηλικιωμένοι και πολύ βαριά περιστατικά, λέει ο γιατρός:
“Δυστυχώς, οι ηλικιωμένοι είναι ένα σημαντικό ποσοστό των ανθρώπων που νοσηλεύονται. Είναι μεγάλης ηλικίας και πολλοί από αυτούς εμβολιασμένοι, αλλά φυσικά οι περισσότεροι είναι ανεμβολίαστοι. Η τέταρτη δόση για τους ηλικιωμένους ίσως πρέπει να γίνει και ίσως πρέπει και στους υγειονομικούς, γιατί έχει πέσει η ανοσία τους. Οι νοσηλευόμενοι είναι πλέον “προβληματικοί άρρωστοι”, δηλαδή δεν βλέπουμε πια όπως παλιά, υγιείς πενηντάρηδες. Αυτούς δεν τους βλέπουμε πλέον. Είναι μόνο βαριά περιστατικά και ηλικιωμένοι”, σημειώνει ο καθηγητής κ. Λουκίδης.
Στο 35% οι εμβολιασμένοι στις ΜΕΘ
Η πτώση της ανοσίας στους ηλικιωμένους είναι και ο λόγος που έχουν αυξηθεί πανελλαδικά τα ποσοστά των εμβολιασμένων που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία που δημοσίευσε ο ΕΟΔΥ, σε σύνολο 358 εμβολιασμένων, το ποσοστό εμβολιασμένων / ανεμβολίαστων έχει διαμορφωθεί στο 35% έναντι 65%, ενώ μέχρι τις 29/1 τα ποσοστά αυτά ήταν 20% οι εμβολιασμένοι και 80% οι ανεμβολίαστοι.
“Οι εμβολιασμένοι που αναφέρει ο ΕΟΔΥ, είναι με δύο δόσεις ή με τρεις, όμως; Αυτό δεν διευκρινίζεται. Γιατί έχουμε εμείς νοσηλευόμενους που μας λένε, “είμαι εμβολιασμένος” και η δεύτερη δόση του έχει γίνει πέρυσι τον Μάρτιο. Αυτός στην πραγματικότητα δεν είναι εμβολιασμένος γιατί έχει πέσει η ανοσία του. Έχουμε αρκετούς τέτοιους ασθενείς που λένε ότι έχουν κάνει την τελευταία δόση πέρυσι τον Μάρτιο ή τον Μάϊο”, καταλήγει ο κ. Λουκίδης.
Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr