Site icon NewsIT
10:33 | 24.09.14

“Στην Αμφίπολη γίνεται πολιτική εκμετάλλευση λόγω Μακεδονίας – Δεν είναι ελληνικός ο τάφος”

“Στην Αμφίπολη γίνεται πολιτική εκμετάλλευση λόγω Μακεδονίας – Δεν είναι ελληνικός ο τάφος”
Newsit Newsroom

- Για παιχνίδια της κυβέρνησης έκανε λόγο η αρχαιολόγος Ο. Παλαγγιά - Επιμένει ότι ο τάφος είναι των ρωμαϊκών χρόνων και όχι του 4ου αιώνα - Στην Αμφίπολη λέει η καθηγήτρια έχει κτιστεί ηρώο Ρωμαίων πεσόντων

Η ανασκαφή είναι πολύ μεγάλη, το μνημείο τεράστιο και απαιτούνται πολλά χρήματα. Είναι εξαρτημένη από την κυβέρνηση η ανασκαφική ομάδα καθώς η ανασκαφή απαιτεί τεράστια χρηματοδότηση και έτσι, όπως υποστήριξε μιλώντας στο Mega, η καθηγήτρια κλασικής αρχαιολογίας Όλγα Παλαγγιά μάλλον υποκύπτει στα πολιτικά παιχνίδια.

Η κ. Παλαγγιά που έχει σαφώς άλλη άποψη για το τι είναι το μνημείο της Αμφίπολης και πότε έχει κτιστεί μίλησε ξεκάθαρα για πολιτική εκμετάλλευση των ανακαλύψεων λόγω της αυαίσθητης περιοχής της Μακεδονίας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά “αν είχε βρεθεί αλλού ο τάφος π.χ. στην Τεγέα δεν θα είχε δοθεί τόσο μεγάλη σημασία. Η Μακεδονία είναι μια ευαίσθητη περιοχή και για τον λόγο αυτό γίνεται όλη αυτή η φασαρία.”

Η κ. Παλαγγιά επανέλαβε ότι ο τάφος δεν είναι μακεδονικού τύπου και ότι δεν χτίστηκε τον 4ο αλλά τον 1ο π.Χ. αιώνα “Εγώ λέω ότι μπορεί να είναι του 1ου αιώνα π.Χ. Έλληνες έχουν κατασκευάσει το μνημείο, σε ελληνικό έδαφος βρίσκεται, αλλά πιστεύω ότι έχει χρηματοδοτηθεί από Ρωμαίους” είπε η κ. Παλαγγιά σημειώνοντας πως “όσα χρήματα υπήρχαν από την εκστρατεία είχαν φαγωθεί, δεν νομίζω ότι είχαν τη δυνατότητα μετά από χρόνια μαχών και πολέμων Έλληνες τον πρώτο αιώνα π.Χ. να κατασκευάσουν ένα τέτοιο μνημείο”

Μάλιστα επέμεινε ότι το μνημείο παραπέμπει στα χρόνια του Αυγούστου:
“Λέω ότι θυμίζουν το μαυσωλείο του Αυγούστου, ακόμη και οι Σφίγγες υπήρχαν στη σφραγίδα του Αυγούστου. Οι Ρωμαίοι είχαν την τάση να αντιγράφουν τα ελληνικά μνημεία. Πολύ πιθανό ο Αύγουστος έκανε πρώτα το μνημείο αυτό και στη συνέχεια περίπου 15 χρόνια μετά έφτιαξε το μαυσωλείο στη Ρώμη.”

Η κ. Παλαγγιά επέμεινε στην άποψη ότι ίσως πρόκειται για ένα μνημείο που χτίστηκε μετά τη μάχη των Φιλίππων λέγοντας ότι πρόκειται για ένα ηρώο πεσόντων.

“Άλλωστε πιστεύω ότι στην Αμφίπολη δεν είναι μόνο ένας ο νεκρός, αλλά περισσότεροι. Πιστεύω ότι χτίστηκε ως ηρώο για τη μάχη των Φιλίππων” είπε υποστηρίζοντας μάλιστα ότι “το γεγονός ότι δεν έχει θυρόφυλλα δείχνει ότι το μνημείο ήταν επισκέψιμο, αντίθετα όλοι οι μακεδονικοί τάφοι ήταν σφραγισμένοι. Για τον λόγο αυτό λέω ότι είναι μεταγενέστερο και όχι μακεδονικού τύπου”.

Αν και οι απόψεις της στρέφονται άμεσα κατά της επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας Κ. Περιστέρη η κ. Παλαγγιά είπε “εγώ λέω απλά τη γνώμη μου δεν θέλω να κατηγορήσω κανέναν. Νομίζω ότι η άποψή μου έχει διαστρεβλωθεί. Δεν αμφισβητώ ούτε την κ. Περιστέρη, ούτε τους συνεργάτες της. Απλά με βάση τις ενδείξεις εκφέρω άποψη”

Η κόντρα μεταξύ των αρχαιολόγων καλά κρατεί…

Διαβάστε επίσης:

Το ιπποφαές που κέρασε η Μέρκελ τον Σαμαρά, η Αμφίπολη και ο Μέγας Αλέξανδρος

Οι δυο πανέμορφες κόρες που κρατούν το μυστικό του τάφου της Αμφίπολης

Αμφίπολη: Το “ξεχασμένο” λιμάνι μία “ανάσα” από τις ανασκαφές – Φωτογραφικό ταξίδι στο λιμάνι που κάποτε ήταν “στολίδι” και τώρα έχει ερημώσει

Ο Λαζόπουλος «άνοιξε» το Τσαντίρι του στην… Αμφίπολη ως Ιντιάνα Τζόους

Η Αμφίπολη και η Συρία

“Ο θησαυρός της Αμφίπολης είναι ασύλητος” – Υπόγειο και σε μεγάλο βάθος το κυρίως τμήμα του τάφου

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version