Site icon NewsIT

Στη δικαιοσύνη το οικολογικό έγκλημα της Μήλου

16.11.2011 | 12:46
Στη δικαιοσύνη το οικολογικό έγκλημα της Μήλου

Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σύρου θα εκδικαστεί  η υπόθεση του οικολογικού εγκλήματος της Μήλου σχετικά με τις τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εξόρυξη περλίτη από την εταιρία S&B.

Παρά τις αλλεπάλες καταγγελίες των κατοίκων του νησιού οι οποίοι αντιμετωπίζουν οφθαλμολογικά,  αναπνευστικά και άλλα προβλήματα υγείας, παρά τις μελέτες των επιθεωρητών υγείας που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου η εταιρία S&B συνεχίζει απερίσπαστη τη λειτουργία της κάνοντας πλέον την απόφαση της Δικαιοσύνης κυριολεκτικά ζωτική για το μέλλον της Μήλου.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
Η υπόθεση της ρύπανσης στην Μήλο έχει τις ρίζες της σε μία σκανδαλώδη απόφαση της Νομαρχίας Κυκλάδων το 2002, με την οποία η S&B νομιμοποιείται να διαχειρίζεται τα στερεά ως υγρά απόβλητα και να ξεβράζει μέσω τεσσάρων αγωγών στη θάλασσα μείγμα σωματιδίων υπέρλεπτου περλίτη με θαλασσινό νερό. Υπολογίζεται ότι ετησίως στην θάλασσα πέφτουν με τον τρόπο αυτό περίπου 100.000 τόνοι του ορυκτού.

Συνυπεύθυνες όμως είναι και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας αλλά και του υπουργείου Περιβάλλοντος που για 15 χρόνια που η S&B εκμεταλλεύεται τον ορυκτό πλούτου του νησιού δεν σκέφτηκαν να θέσουν αυστηρούς κανόνες στην λειτουργίας της, έκαναν τα στραβά μάτια στην ρύπανση που προκαλεί, αντιμετωπίζοντας με δέος τη μεγάλη βιομηχανία.

Με ανάλογο δέος αντιμετωπίζει άλλωστε εδώ και χρόνια το νησί και η S&B καθώς η Μήλος αποτελεί τον βασικό μοχλό ανάπτυξης της βιομηχανίας παρά την ύφεση που μαστίζει την ελληνική οικονομία.
Αναρωτιέται λοιπόν κανείς τι θα κόστιζε στην μεγάλη βιομηχανία να περιορίσει με πιο φιλικές μεθόδους το οικολογικό της αποτύπωμα στο νησί, υιοθετώντας βελτιωμένες πρακτικές που δεν θα ρύπαιναν το θαλάσσιο περιβάλλον;

ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
Την προσεχή Παρασκευή 18 Νοεμβρίου εκδικάζεται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σύρου, μήνυση κατά της S&B που αφορά κατ΄εξακολούθηση θαλάσσια ρύπανση από τις εξορυκτικές δραστηριότητες της βιομηχανίας στις δύο εγκαταστάσεις της στα Βούδια και το Τσιγκράδου της Μήλου αλλά και πρόκληση της δημόσιας υγείας από αμέλεια, εξαιτίας σοβαρών οφθαλμολογικών περιστατικών που έχει προκαλέσει ο τρόπος επεξεργασίας των αποβλήτων της.

Αξίζει να σημειωθεί πως η δίκη ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη αλλά διακόπηκε λόγω παρέλευσης ωραρίου και συνοδεύτηκε από τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας που είχαν ως αποτέλεσμα την αναβολή του δικαστηρίου για την προσεχή Παρασκευή. Λόγω των γεγονότων η έδρα δεν δίστασε να μιλήσει για «έλλειμμα δημοκρατίας» αλλά και για απόπειρα αναβολής της δίκης, με την επισήμανση ότι «κάποιοι έχουν συμφέρον να μην γίνει».

ΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Για τον τρόπο που λειτουργεί η S&B, έχουν επιβληθεί από το 2008 στην βιομηχανία πρόστιμα συνολικού ύψους 392.000 ευρώ, για σωρεία περιβαλλοντικών παραβάσεων μετά από έλεγχο και αυτοψίες που διεξήγαγαν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος το 2007. Οι φάκελοι διαβιβάστηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σύρου για διερεύνηση ποινικών ευθυνών, ο οποίος αποφάσισε να τους παραπέμψει στο δικαστήριο.

ΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Το υπουργείο Υγείας από το 2007 έχει εκδώσει πόρισμα-καταπέλτη για την Μήλο, με το οποίο διαπίστωνε την ανάγκη για τροποποίηση των μεθόδων επεξεργασίας της βιομηχανίας και την διεξαγωγή επιδημιολογικής μελέτης, λόγω των συνεχών κρουσμάτων στα μάτια. Το πρώτο τμήμα αυτής της μελέτης, παραδόθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου επιβεβαιώνει περίτρανα την σύνδεση των περιστατικών περλίτη στους οφθαλμούς με τις εξορύξεις της S&B.Επισης η ιδια εκθεση κανει λογο για ισχυρες ενδειξεις πνευμολογικων περιστατικων (δες ολη την μελετη του Πανεπιστημιου Αθηνων -Ιατρικη Σχολη)
Mε αφορμή μάλιστα την έκθεση του Πανεπιστημίου στις 22 Σεπτεμβρίου εκδόθηκε υγειονομική διάταξη από τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο με την οποία διατάζει την εταιρεία να προχωρήσει σε ταφή όλων των αποβλήτων της αντί της αναξέλεγκτης ρίψης τους στην θάλασσα.

Το Newsit παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων που ζητούν το αυτονόητο. Ενα καλύτερο περιβάλλον για τους ίδιους και τα παιδιά τους και απονομή δικαιοσύνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα συνθετικά ρούχα απειλούν το περιβάλλον

Ηράκλειο: Μόλυναν το περιβάλλον με λυματολάσπη!

Κρίση στο περιβάλλον: Καθηγητές και φοιτητές από όλη την Ευρώπη συζητούν

Επιχειρηματικό κέντρο απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον


Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version