Κατατέθηκε στη Βουλή η ΠΝΠ (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου) για την ΕΥΠ. Θα πρέπει να ψηφιστεί εντός 40 ημερών. Την ερχόμενη Δευτέρα (12.09.2022) αναμένεται να συζητηθεί στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, και την επομένη (13.09.2022) στην Ολομέλεια.
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), κατατέθηκε στη Βουλή, από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, το βράδυ της Πέμπτης (08.09.2022).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η ΠΝΠ με ήδη γνωστό περιεχόμενο (για τον Διοικητή της ΕΥΠ και τις διαδικασίες άρσης απορρήτου), τυπικά πρέπει να ψηφιστεί εντός 40 ημερών. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα (12.09.2022) στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης και την Τρίτη (13.09.2022) στην Ολομέλεια.
Τι αλλάζει στην ΕΥΠ με την ΠΝΠ
Η ΠΝΠ προβλέπει στο πρώτο της άρθρο ότι «ο Διοικητής είναι μετακλητός υπάλληλος της κατηγορίας των ειδικών θέσεων με βαθμό 1ο. Διορίζεται και παύεται ελεύθερα με απόφαση του αρμόδιου μέλους της Κυβέρνησης. Ο διορισμός διενεργείται μετά από γνώμη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της. Η υποχρέωση παροχής γνώμης σύμφωνα με την παρ. 1 καταλαμβάνει και τον υπηρετούντα κατά τη δημοσίευση της παρούσας Διοικητή. Στην περίπτωση του πρώτου εδαφίου, η γνώμη παρέχεται εντός προθεσμίας σαράντα πέντε (45) ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας, άλλως ο διορισμός ανακαλείται αυτοδικαίως».
Στο δεύτερο άρθρο της ΠΝΠ αναφέρεται: «Ενεργεί, ύστερα από διάταξη του εισαγγελικού λειτουργού της παραγράφου 3 του παρόντος και τηρουμένων των διατάξεων του ν. 3115/2003, άρση απορρήτου επιστολών και τηλεφωνικής ή άλλης επικοινωνίας, καθώς και καταγραφή δραστηριότητας προσώπων με ειδικά τεχνικά μέσα και ιδίως με συσκευή ήχου και εικόνας εκτός κατοικίας. Η διάταξη αυτή υποβάλλεται προς έγκριση μέσα σε είκοσι τέσσερις (24) ώρες στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών. Η ισχύς της διάταξης αρχίζει από την έγκριση του Εισαγγελέα Εφετών».