Το ζωικό κεφάλαιο, σε αντίθεση με το φυτικό, αποζημιώνεται άμεσα σε διάστημα περίπου 20 ημερών από τα ασφάλιστρα που καταβάλλονται στον ΕΛΓΑ. Για το φυτικό κεφάλαιο, η διαδικασία είναι πιο χρονοβόρα και αποζημιώνεται από το ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης). Επί του παρόντος δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής που έχει προκαλέσει η πυρκαγιά στο σήμα κατατεθέν της Χίου, τα μαστιχόδεντρα.
H μαστίχα, δεν είναι μόνο ζωτικής σημασίας για την τοπική οικονομία με την πλειονότητα της παραγωγής να εξάγεται, αλλά και ένα ξεχωριστό διεθνώς ελληνικό προϊόν. Το μαστιχόδεντρο αναπτύσσεται αργά, ζει πάνω από 100 χρόνια και η παραγωγή της μαστίχας δεν είναι δυνατή παρά μόνο μετά τον πέμπτο ή έκτο χρόνο φύτευσής του.
Η απόδοση του φτάνει στο μέγιστο μετά τον δέκατο πέμπτο χρόνο. Η μέση ετήσια απόδοση ανά δένδρο είναι 150-180 γραμμάρια μαστίχας, ενώ υπάρχουν και σπάνιες περιπτώσεις δένδρων που παράγουν δύο κιλά αλλά και δένδρα που βγάζουν μόνο 10 γραμμάρια. Το αξιοπρόσεκτο είναι πως ενώ μαστιχόδεντρα υπάρχουν σε όλο το νησί, η παραγωγή της μαστίχας γίνεται μόνο στο νότιο τμήμα της Χίου, στα Μαστιχοχώρια. Σήμερα υπολογίζεται ότι καλλιεργούνται 20.000 στρέμματα και 1.150.000 μαστιχόδεντρα.
Διαβάστε
Χωρίς τελειωμό ο πύρινος εφιάλτης στην Χίο – Οι δυνατοί άνεμοι κάνουν την κατάσταση δραματική!
Καίγονται τα “δάκρυα” Χίου – Τουλάχιστον 4 εκατομμύρια ευρώ η ζημιά