Ελλάδα

Αμφίπολη: Εκεί είναι θαμμένη η Ολυμπιάδα επιμένουν τα διεθνή ΜΜΕ – Οι Καρυάτιδες, οι Σφίγγες και… η γιαγιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου

- Χωρίς τέλος το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ για την Αμφίπολη
- Η Daily Mail επαναφέρει τις δηλώσεις του αρχαιολόγου Άντριου Τσανγκ πως πρόκειται για τον τάφο της Ολυμπιάδας
- Ο ρόλος των Καρυάτιδων και η σχέση τους με την μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου
- Σφίγγες όπως στην Αμφίπολη υπήρξαν και στον τάφο της γιαγιάς του μεγάλου Στρατηλάτη

Δεν έχει τέλος το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ για την ανακάλυψη του τάφου στην Αμφίπολη και κυρίως για το ποιος είναι τελικά ο ένοικος του εντυπωσιακού τύμβου.

Αυτή τη φορά είναι η Daily Mail που επαναφέρει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο να είναι θαμμένη στην Αμφίπολη η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδα. Άλλωστε, η Αικατερίνη Περιστέρη, επικεφαλής των ερευνών, είναι εκείνη που στις πρόσφατες δηλώσεις της παραδέχτηκε ότι ο τάφος είναι μακεδονικός και χτίστηκε ανάμεσα στο 325 και το 300 προ Χριστού.

Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται τις δηλώσεις του αρχαιολόγου και συγγραφέα Άντριου Τσανγκ πως στην Αμφίπολη είναι θαμμένη η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Και στηρίζει την άποψή του αυτή στις σφίγγες και τις Καρυάτιδες.
Σύμφωνα με τον Τσάνγκ, οι σφίγγες που βρέθηκαν να «φυλάνε» τον τάφο είναι διακοσμημένες παρόμοια με εκείνες που βρέθηκαν στους τάφος δυο βασιλισσών των Μακεδόνων, μεταξύ των οποίος της γιαγιάς του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Στην ελληνική μυθολογία, η γυναίκα του Δία, η Ήρα, ήταν προστάτιδα των Σφιγγών. Καθώς οι Μακεδόνες βασιλιάδες εξίσωναν τους εαυτούς τους με τον Δία, ο Τσανγκ θεωρεί πως ίσως οι βασίλισσες τους έχουν συνδεθεί με τα μυθικά πλάσματα.

Το ζευγάρι των Σφιγγών που βρέθηκε στην Αμφίπολη μοιάζει με εκείνο στην Saqqara όπου πιστεύεται ότι είχε ταφεί αρχικά ο Μέγας Αλέξανδρος. Ο Τσανγκ επισημαίνει ακόμη ότι η πρόσοψη του τάφου του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου IV είναι παρόμοιες με την πρόσοψη του μνημείου του λιονταριού, που θεωρείται ότι κάποτε βρισκόταν στην κορυφή του τάφου.

Οι Καρυάτιδες

«Η ανακάλυψη των δύο Καρυάτιδων, που ουσιαστικά καθρεφτίζουν η μία την άλλη στις δύο πλευρές της μαρμάρινης εισόδου, τώρα τροφοδοτούν εικασίες πως ο τάφος ανήκει σε μια εξέχουσα γυναικεία φιγούρα από την εποχή του Αλεξάνδρου: συγκεκριμένα, την Ολυμπιάδα, τη σύζυγο του Φιλίππου Β’ και μητέρα του φημισμένου πολεμιστή – βασιλιά.

Οι Καρυάτιδες, ένα κοινό χαρακτηριστικό της ελληνικής και ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής, είναι κίονες από γλυπτά γυναικείων μορφών. Αυτές που πλαισιώνουν την είσοδο του τάφου της Αμφίπολης, έχουν ύψος πάνω από δύο μέτρα, φορούν μακριούς χιτώνες και παπούτσια με χοντρές σόλες. Κάθε Καρυάτιδα έχει τεντωμένο το ένα χέρι, εμποδίζοντας την είσοδο στον κυρίως θάλαμο του τάφου», έχει γράψει ο Τσάνγκ στο Greek Reporter.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα του βιβλίου «Η αναζήτηση του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου», οι μορφές δεν απεικονίζουν απλές γυναίκες, αλλά τις ιέρειες του Διονύσου, τον Έλληνα θεού του κρασιού. Όπως έχει γράψει, ο αρχαίος Έλληνας ιστορικός Πλούταρχος, ανέφερε στο έργο του «Η ζωή του Αλέξανδρου» το γεγονός πως η Ολυμπιάδα συνήθιζε να συμμετάσχει σε διονυσιακές τελετές και όργια. Είναι εκείνες, που κρατώντας στο κεφάλι καλάθια με φίδια και έχοντας υψωμένα τα χέρια τους επιλέχθηκαν ώστε να στέκουν αιώνιοι φύλακες στον τάφο της συντρόφου τους.

Ο Τσανγκ σημειώνει επίσης ότι οι αρχαιολόγοι που ανασκάπτουν τον Τύμβο Καστά, βρήκαν ένα κομμάτι μαρμάρου ζωγραφισμένο με ρόδακες, που μοιάζει με εκείνα στο φέρετρο του Φιλίππου Β’ στη Βεργίνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αμφίπολη: Σπασμένη πόρτα ισούται με… σύληση του τάφου

Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ: Στην Αμφίπολη θα βρουν “ψαροκόκαλα” ή τη γοργόνα του Μ. Αλέξανδρου

Αμφίπολη: Τάφος ναι, ασύλητος όχι! Σάρωσαν το μνημείο οι τυμβωρύχοι

Αμφίπολη: Τα πόδια των Καρυάτιδων “μαρτυρούν” την καταγωγή τους!

Αμφίπολη: Νέα στοιχεία και φωτογραφίες για τον τάφο – Έγιναν απόπειρες σύλησης – Βρέθηκαν μαρμάρινη πόρτα και υπόγειο βάθους 2 μέτρων!

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα