Ανυποχώρητος είναι ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος για το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, καθώς εκτός από το ότι αρνείται να γίνει οποιοσδήποτε διάλογος όσο είναι κλειστό, παρέπεμψε τον Θεοδόση Πελεγρίνη στο πενταμελές Πειθαρχικό Συμβούλιο των μελών του Διαδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
Το ποτήρι φαίνεται να ξεχείλισε, μετά το τελευταίο… σόου του πρύτανη του ΕΚΠΑ, ο οποίος αποκάλεσε τον υπουργό Παιδείας “δικτάτορα”. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισε ομόφωνα τη μη παραπομπή του κ. Πελεγρίνη στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, καθώς -όπως υποστήριξε- δεν προκύπτει κανένας λόγος από πράξεις ή παραλείψεις του επίμαχου Πρύτανη που να δικαιολογεί την πειθαρχική δίωξη σε βάρος του.
Παρά αυτήν την απόφαση, ο κ. Αρβανιτόπουλος απέστειλε στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και πρόεδρο του Πειθαρχικού Συμβουλίου των Μελών του ΔΕΠ των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Σωτήρη Ρίζο, την πειθαρχική δίωξη σε βάρος του Θεοδόση Πελεγρίνη, με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.
Ο κ. Ρίζος θα ορίσει άμεσα τον εισηγητή, ο οποίος θα κάνει πρόταση για την παραπομπή ή όχι του κ. Πελεγρίνη στο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Εάν κριθεί ότι πρέπει να ασκηθεί πειθαρχική δίωξη σε βάρος του Πρύτανη, τότε θα γίνει η παραπομπή του οριστικά στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των Μελών του ΔΕΠ. Σε περίπτωση που αποφασιστεί από το Πειθαρχικό Συμβούλιο να ασκηθεί πειθαρχική δίωξη σε βάρος του κ. Πελεγρίνη, τότε ο υπουργός Παιδείας έχει τη δυνατότητα να τον θέσει σε προσωρινή αργία.
Όπως προβλέπει η νομοθεσία (άρθρο 65 Ν. 3900/2010), πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου των Μελών του ΔΕΠ των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων είναι ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Σωτήρης Ρίζος, ο οποίος μπορεί να αντικατασταθεί από αντιπρόεδρο του ΣτΕ, εάν έχει κώλυμα.
Ακόμη, ο εισηγητής θα οριστεί από τον κ. Ρίζο και θα είναι ένας δικαστής από τον Άρειο Πάγο ή το Ελεγκτικό Συνέδριο. Από τον Άρειο Πάγο θα είναι ένας από τους αρεοπαγίτες Χριστόφορο Ευαγγέλου, Εμμανουήλ Κλαδογένη και Μαρία Λεοναδοπούλου, ενώ από το Ελεγκτικό Συνέδριο θα είναι ένας από τους συμβούλους Δημήτρη Πέππα, Δέσποινα Καβαδία και Αργυρό Λεβέντη.
Σε περίπτωση που εισηγητής οριστεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, τότε από τον Άρειο Πάγο θα συμμετέχει ο αρχαιότερος αρεοπαγίτης και εάν εισηγητής οριστεί από τον Άρειο Πάγο, τότε από το Ελεγκτικό Συνέδριο θα συμμετέχει ο αρχαιότερος από τους συμβούλους.
Τέλος, θα συμμετέχουν δύο Πρυτάνεις Πανεπιστημίων (εκτός του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών), οι οποίοι θα οριστούν από τον υπουργό Παιδείας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέα 24ωρη απεργία το Μετσόβιο και Γενική Συνέλευση την Πέμπτη
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πανεπιστήμιο Κύπρου: Δέχεται πρωτοετείς Κύπριους φοιτητές λόγω απεργιών στην Ελλάδα