Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας βρέθηκε σήμερα 11 Οκτωβρίου 2024, στην αεροπορική βάση Ανδραβίδας, για να παρακολουθήσει την πολυεθνική αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ με την ονομασία «Ramstein Flag 24».
Ο Νίκος Δένδιας είδε εικόνες από το μέλλον, αφού μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale και F-35, που τα επόμενα χρόνια θα διαθέτει η Ελλάδα, απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Ανδραβίδας και πραγματοποίησαν εντυπωσιακούς ελιγμούς.
«Μία συμμαχική άσκηση με τη συμμετοχή 89 μαχητικών αεροσκαφών καθώς και 12 αεροσκαφών υποστήριξης από 13 χώρες, τα οποία επιχειρούν από την Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας. Η επιλογή της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ ως διοργανώτριας χώρας, υπογραμμίζει την γεωστρατηγική της αξία» δήλωσε ο Νίκος Δένδιας σε ανάρτηση στο X.
Στην πολυεθνική αεροπορική άσκηση του #NATO RAMSTEIN FLAG 2024 την οποία έχει την τιμή να φιλοξενεί η Ελλάδα.
— Nikos Dendias (@NikosDendias) October 11, 2024
Μία Συμμαχική Άσκηση με τη συμμετοχή 89 μαχητικών αεροσκαφών καθώς και 12 αεροσκαφών υποστήριξης από 13 χώρες, τα οποία επιχειρούν από την Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας.… pic.twitter.com/Op6wPFPBFY
Στη συνέχεια έκανε νέα δημοσίευση μαζί με φωτογραφία του ίδιου και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων μπροστά από ένα Rafale και ένα F-35, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μπροστά στο παρόν των Rafale και το εγγύς μέλλον των F-35 της Πολεμικής Αεροπορίας με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων».
Μπροστά στο παρόν των #Rafale και το εγγύς μέλλον των #F35 της Πολεμικής μας Αεροπορίας, με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.#NATO #RamsteinFlag24 #Andravida pic.twitter.com/hZf9Pkd0ab
— Nikos Dendias (@NikosDendias) October 11, 2024
Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας.
Τα σενάρια της άσκησης
Στην άσκηση «Ramstein Flag 24» συμμετέχουν συνολικά 130 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων όλων των κορυφαίων μαχητικών που διαθέτει το οπλοστάσιο της Δύσης, όπως το αμερικανικό F-35 το γαλλικό Rafale, τα σουηδικά Gripen, τα F-16 και τα Τyphoon Eurofighter.
Τα stealth αεροσκάφη 5ης γενιάς αναλαμβάνουν να λειτουργούν και ως ιπτάμενα κέντρα επιχειρήσεων συγκεντρώνοντας και μοιράζοντας την επιχειρησιακή εικόνα.
Όλα τα σενάρια της άσκησης προσομοιώνουν αποστολές με εναέριες μάχες με αυξημένο βαθμό δυσκολίας. Η Τουρκία, έθεσε εαυτόν εκτός της άσκησης, καθώς αρνήθηκε να καταθέσει σχέδια πτήσης εντός του FIR Αθηνών, ούτε στο ελληνικό επιτελείο, αλλά ούτε καν απευθείας στο συμμαχικό επιτελείο.
Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε μεταξύ άλλων:
Ήταν μεγάλη τιμή για την Ελλάδα και την ιεραρχία της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, να φιλοξενεί την πολυεθνική άσκηση «Ramstein Flag 24». Μια Συμμαχική Άσκηση που διεξάγεται για πρώτη φορά, με τη συμμετοχή 89 μαχητικών αεροσκαφών, 12 αεροσκαφών υποστήριξης, από 13 χώρες.
Επιχειρούν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, με βάση το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας. Και αυτή η άσκηση δεν αποτελεί μια απλή επιχειρησιακή εκπαίδευση. Αποτελεί μια δοκιμή διαλειτουργικότητας μεταξύ των αεροπορικών Συμμαχικών Δυνάμεων για να μπορούν να αντιμετωπίσουν σύγχρονες απειλές στον τομέα της αεροπορικής άμυνας και της ασφάλειας.Συλλογικά, όλοι μαζί, όπως επιτάσσουν οι αρχές της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Η ενσωμάτωση καινοτόμων τακτικών στην Αεράμυνα είναι επιβεβλημένη στη γεωπολιτική συγκυρία. Και η παρουσία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, του ΝΑΤΟ, στις εξελισσόμενες διεθνείς συγκρούσεις είναι πιο αναγκαία παρά ποτέ.
Η επιλογή της Ελλάδας από τη Συμμαχία ως διοργανώτριας χώρας, υπογραμμίζει τη γεωστρατηγική αξία της Πατρίδας μας. Επιβεβαιώνει τον στρατηγικό μας ρόλο στη συλλογική άμυνα.
Με τις νέες μας αεροπορικές πλατφόρμες (F-16 Viper, τα Rafale), αλλά και την επικείμενη απόκτηση των F-35 – με χαρά βλέπω F-35 εδώ στην Ανδραβίδα, όπου σε λίγο καιρό εδώ θα βρίσκονται τα F-35 με τα ελληνικά χρώματα. Αλλά και εκτός από αυτό, με τη δημιουργία του Αντιαεροπορικού και του Anti-drone Θόλου που έχω προαναγγείλει, η Ελλάδα αποκτά άλλες δυνατότητες για να προστατεύσει τα Εθνικά Δίκαια, τα Συμμαχικά Δίκαια, τα Ευρωπαϊκά Δίκαια, τον Εθνικό, τον Ευρωπαϊκό, τον Συμμαχικό Ορίζοντα.
Για να μπορεί να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προβάλλοντας την Πατρίδα μας ως τον αξιόπιστο και σοβαρό Σύμμαχο, τον πυλώνα της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και πέραν από αυτή.
Επιβεβαιώνοντας για μια φορά ακόμα τη δέσμευση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη διασφάλιση της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Δεν χρειάζεται να θυμίσω ότι το ΝΑΤΟ είναι η πιο επιτυχημένη στρατιωτική Συμμαχία στην ιστορία αυτού του πλανήτη.
Όμως, πάντα υπογραμμίζω ότι είναι μια Συμμαχία αξιών, ταγμένη στην υπεράσπιση όχι μόνο των χωρών που ανήκουν στη Συμμαχία, αλλά και του Διεθνούς Δικαίου. Το ΝΑΤΟ οφείλει όχι μόνο να προασπίζει ένα συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο, αλλά είναι και ένα πρότυπο Ελευθερίας, Δημοκρατίας, Διεθνούς Δικαίου, τήρησης των αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, Προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αυτό που στα αγγλικά το περιγράφουμε ως “rules-based international order”.
Συγχαίρω θερμά και από καρδιάς όλους τους συμμετέχοντες, ιδίως την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία που συντόνισε άψογα αυτή την πολύ μεγάλη άσκηση και θα ήθελα να ευχαριστώ επίσης από καρδιάς τους συμμάχους και φίλους μας για την παρουσία τους εδώ και την αδιάλειπτη συνεργασία τους στην κοινή μας δέσμευση.