Ο αγαπημένος σεφ του προεδρικού ζεύγους της Γαλλίας Εμανουέλ και Μπριζίτ Μακρόν, ο Guy Savoy έρχεται στην Ελλάδα για να απονείμει τα βραβεία του κορυφαίου γαστρονομικού οδηγού “Gault & Millau”.
Μπορεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων το Προεδρικό ζευγάρι να τρώει καθημερινά δια χειρός Γκιγιόμ Γκομέζ, ωστόσο δεν είναι και λίγες οι φορές που απολαμβάνει τα πιάτα του βραβευμένου επί 19χρόνια με “Gault & Millau”, Γκι Σαβουά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τον σπουδαίο Γάλλο σεφ φέρνει στην Ελλάδα, ο πρόεδρος για την ελληνική έκδοση του οδηγού “Gault & Millau” Στέλιος Γρηγοριάδης ο οποίος μιλά στο newsit.gr για την σχέση του με τον Guy Savoy, καθώς και για τα βραβεία που θα δοθούν για πρώτη φορά στη χώρα μας και είναι αντίστοιχα με τα “Michelin”.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 9 Μαρτίου στη Γαλλική Πρεσβεία, ενώ πρόσκληση έχουν δεχτεί τα μεγαλύτερα ονόματα της μαγειρικής τέχνης, καθώς και λάτρεις του καλού φαγητού από τον χώρο της πολιτικής και της τέχνης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που στην πρώτη απονομή των βραβείων στην χώρα μας θα βρίσκεται μαζί μας ένας ζωντανός θρύλος της κουζίνας, ο Γάλλος σεφ Guy Savoy. Μιλάμε για τον καλύτερο σεφ του κόσμου ο οποίος βραβεύεται από τον “Gault & Millau” επί 19 χρόνια με πέντε σκούφους, που σημαίνει πως διατηρεί όλα αυτά τα χρόνια το υψηλό επίπεδο. Όταν του προτείναμε μάλιστα για την πρώτη χρονιά των βραβείων να βρίσκεται μαζί μας το δέχτηκε με ιδιαίτερη χαρά. Αγαπά πολύ την Ελλάδα και την γαστρονομία της, ενώ στο Παρίσι επισκέπτεται συχνά τα ελληνικά εστιατόρια που έχουν ανοίξει εκεί”.
Μπορεί κάπου στο μακρινό 1900 τα δύο αδέρφια Andre και Edouard Michelin ταυτόχρονα με τα διάσημα ελαστικά τους να εμπνεύστηκαν και τον κορυφαίο γαστρονομικό οδηγό, ωστόσο στην ίδια ακριβώς κατηγορία ανήκει και ο έγκριτος οδηγός γεύσης “Gault & Millau”, που δημιουργήθηκε από τους Γάλλους Henri Gault και Christian Millau και έχει επεκταθεί σε 22 χώρες, ενώ εδώ και ένα χρόνο βρίσκεται και στη χώρα μας.
“Αυτόν τον ένα χρόνο επιλέξαμε να κινηθούμε διακριτικά σε πρώτη φάση, ρίχνοντας την ευθύνη μας στον κύκλο των αξιολογήσεων των σεφ και των εστιατορίων από τους επιθεωρητές. Αυτό σημαίνει πως η ομάδα των επιθεωρητών που είχε εκπαιδευτεί από το θεσμό τελείωσε με τις αξιολογήσεις τους και στις 9 Μαρτίου στη Γαλλική Πρεσβεία θα είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τα πρώτα βραβεία στους σεφ και στους Έλληνες εστιάτορες” εξηγεί ο Στέλιος Γρηγοριάδης και προσθέτει “Οι βαθμοί κυμαίνονται με άριστα το 20 και είναι συγκρίσιμοι με τους αντίστοιχους του Παρισιού, της Αυστραλίας, του Ισραήλ και όπου υπάρχει στον κόσμο ο οδηγός. Αυτό θα είναι και το πρώτο βήμα για την διεθνοποίηση της Ελληνικής γαστρονομίας μιας και αυτός είναι ο στόχος μας. Η υψηλότερη βαθμολογία ισοδύναμή με πέντε σκούφους αλλά αυτό είναι κάτι δύσκολο, καθώς οι απαιτήσεις είναι υψηλών προδιαγραφών”.
Ανάμεσα στα βραβεία αυτό που ξεχωρίζει είναι εκείνο του καλύτερου σεφ της χρονιάς, με το οποίο ο τυχερός θα καταφέρει να προωθήσει την τέχνη του και τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό “Η αξιολόγηση αυτή δεν έγινε στην Ελλάδα για τους Έλληνες, είναι μια αξιολόγηση των ελληνικών χώρων εστίασης και σεφ για όλο τον κόσμο. Ο σεφ της χρονιάς που θα βραβευτεί δεν θα είναι μόνο για την Ελλάδα, αλλά θα είναι ένα σεφ “Gault & Millau” που θα συμμετέχει με τους καλύτερους όλου του δικτύου ανά τον κόσμο, όπου όλοι μαζί θα συμμετέχουν σε εκδηλώσεις και διάφορες παρουσιάσεις. Αυτό μας δίνει την ευκαιρία να βγάλουμε την ελληνική γαστρονομία προς τα έξω. Φυσικά και γίνονται πολλές αξιόλογες προσπάθειες στο εξωτερικό αλλά σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Όσο για την γαστρονομία που έχουμε εξάγει μέσω του τουρισμού είναι αρκετά περιορισμένη, όταν ο γαστρονομικός πολιτισμός στη χώρα μας έχει πολλά περισσότερα να επιδείξει” αναφέρει ο Έλληνας πρόεδρος του οδηγού και συνεχίζει “Σε χώρες, όπως το Βέλγιο, η Αυστρία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ελβετία, όπου ο οδηγός εκεί είναι για πάρα πολλές δεκαετίες και οι λάτρεις του καλού φαγητού χρησιμοποιούν την εφαρμογή του οδηγού και την ιστοσελίδα του, όταν θα έρθουν στην Ελλάδα θα μπορούν να ανοίξουν απλά την εφαρμογή και να βρουν τα βραβευμένα ελληνικά εστιατόρια. Στόχος του οδηγού στην Ελλάδα είναι κάποια στιγμή να συμπεριλάβουμε στα βραβεία όλη την επικράτεια. Αυτό απαιτεί σκληρή δουλειά, όπου πιστεύω πως σε λίγα χρόνια θα το καταφέρουμε. Η λίστα των επιθεωρητών θα μεγαλώσει θα περάσουν από την ειδική εκπαίδευση και έτσι θα είμαστε έτοιμοι”.
Ρεπορτάζ: Θάνος Μακρογαμβράκης