Site icon NewsIT

Στην άυλη συνταγογράφηση τα φάρμακα για τον HIV – Δικαίωμα ανάδοχου γονέα και σε ασθενείς με AIDS ή ηπατίτιδα Β

01.12.2021 | 11:30
Κορονοϊός

Δύο διατάξεις που αίρουν διακρίσεις, και παράλληλα φέρνουν πιο κοντά στα αιτήματά τους ασθενείς με HIV, εισηγήθηκε ο υπουργός Υγείας. «Η πολιτεία έρχεται σήμερα, ανήμερα της ημέρας για την καταπολέμηση του AIDS, να τις ψηφίσει και πιστεύω ότι σε αυτές τις δύο διατάξεις θα υπάρξει ομόφωνη απόφαση» ανέφερε – μεταξύ άλλων – ο Θάνος Πλεύρης. 

«Έχει γίνει αγώνας από όλη την ανθρωπότητα, από την πρώτη στιγμή που υπήρξε αυτή η νόσος, και η επιστήμη έχει φτάσει σε ένα σημείο που αντιμετωπίζει όσο το δυνατό περισσότερο τις συνέπειες αυτής της νόσου. Παραμένουν, όμως, ακόμη και σήμερα πολλές διακρίσεις σε βάρος των ατόμων που είναι οροθετικοί και υπάρχει μία αντίληψη και δεν έχουμε καταφέρει ακόμη ως κοινωνία να εξαλείψουμε τις διακρίσεις σε βάρος αυτών των ανθρώπων», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

«Σήμερα θα γίνει σίγουρα μία έντονη συζήτηση και για τις τροπολογίες και για το ίδιο το νομοσχέδιο. Έχω την τιμή, όμως, να εισηγούμαι δύο διατάξεις που ήταν πάγιο αίτημα των ασθενών από HIV, των οροθετικών ασθενών. Η πολιτεία έρχεται σήμερα, ανήμερα της ημέρας για την καταπολέμηση του AIDS, να τις ψηφίσει και πιστεύω ότι σε αυτές τις δύο διατάξεις θα υπάρξει ομόφωνη απόφαση. Οι διατάξεις, που τις εισηγούμαι με την πλήρη καθοδήγηση του πρωθυπουργού και αφού προηγήθηκαν συναντήσεις με την ένωση ασθενών και τους ίδιους τους ασθενείς, είναι ότι νομοθετούμε την πλήρη ένταξη των αντιρετροϊκών φαρμάκων στην άυλη και ηλεκτρονική συνταγογράφηση και δίνουμε τη δυνατότητα να γίνουν ανάδοχοι γονείς τα άτομα που πάσχουν είτε από ΗΙV είτε από ηπατίτιδα Β, υπό τον όρο και την προϋπόθεση ότι ακολουθούν την αγωγή ή έχουν ολοκληρώσει την αγωγή. Αυτό είναι ένα κοινωνικό θέμα διότι αποκλείονταν αυτοί άνθρωποι από την αναδοχή, αν και δεν υπήρχαν επιστημονικά δεδομένα που να δικαιολογούν κάτι τέτοιο», πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης.

«Στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του ΑΙDS είναι χρέος του Κοινοβουλίου να δείξει πως τέτοια αυτονόητα θέματα μπορούμε να τα βλέπουμε με συμπάθεια και να τα ψηφίζουμε», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Συνάντηση Μητσοτάκη με την Ένωση Ασθενών Ελλάδας 

Την Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, σήμερα 1η Δεκεμβρίου.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, η πρώην Πρόεδρος και νυν Α’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Κατερίνα Κουτσογιάννη και ο νέος Πρόεδρος της Ένωσης και Πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», Νίκος Δέδες.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως, παρά τα ιατρικά άλματα που έχουν επιτευχθεί για την αντιμετώπιση της ασθένειας, που την έχουν καταστήσει μία διαχειρίσιμη νόσο, «δυστυχώς αυτό που έχει μείνει ακόμα είναι αρκετά κατάλοιπα και αρκετά στερεότυπα από το παρελθόν. Είναι υποχρέωσή μας να τα σπάσουμε έτσι ώστε, εκτός από την πολύτιμη ιατρική φροντίδα και θεραπεία, να θεραπεύσουμε και τις κοινωνικές ουλές του στιγματισμού που ανήκουν σε μια άλλη εποχή. Τολμώ να πω σε έναν άλλο αιώνα».

H εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού:

«Χαίρομαι πολύ που σας υποδέχομαι, σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς αύριο είναι και η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS. Και η δική μας γενιά στιγματίστηκε από τον ιό HIV ίσως περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη και άλλαξε τις συμπεριφορές της σε μία εποχή που το να μολυνθείς με τον ιό ισοδυναμούσε με την υπογραφή μίας συμβολαιογραφικής πράξης θανάτου, ουσιαστικά.

Όμως από τότε η επιστήμη έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου, στο βαθμό που σήμερα πια συζητάμε για ένα χρόνιο, ένα απολύτως διαχειρίσιμο νόσημα, υπό την προϋπόθεση ότι χορηγούνται οι σωστές θεραπείες.

Όμως, δυστυχώς, αυτό που έχει μείνει ακόμα είναι αρκετά κατάλοιπα και αρκετά στερεότυπα από το παρελθόν, τα οποία είναι υποχρέωσή μας να σπάσουμε έτσι ώστε, εκτός από την πολύτιμη ιατρική φροντίδα και θεραπεία να θεραπεύσουμε και τις κοινωνικές ουλές του στιγματισμού που ανήκουν σε μια άλλη εποχή. Τολμώ να πω σε έναν άλλο αιώνα.

Και χαίρομαι που έχουμε ένα εθνικό σχέδιο δράσης για τον HIV/AIDS, αλλά δεν περιμένουμε -όπως γνωρίζετε- την πλήρη υλοποίησή του μια και καλή. Προχωρούμε σε μια σειρά από ρυθμίσεις που νομίζω ότι έχουν ξεχωριστή σημασία για τους συμπολίτες μας οι οποίοι είναι οροθετικοί.

Και μάλιστα έχει, νομίζω, και τη δική της ξεχωριστή σημειολογία το γεγονός ότι αύριο ψηφίζουμε σημαντικές ρυθμίσεις στη Βουλή. Η πρώτη είναι η δυνατότητα να έχουν δυνατότητα τεκνοθεσίας οι οροθετικοί συμπολίτες μας, εφόσον λαμβάνουν την κατάλληλη αγωγή, κάτι το οποίο μου έκανε πολύ εντύπωση ότι δεν είχε ήδη αντιμετωπιστεί. Όπως, βέβαια, και πολύ σημαντική είναι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση που θα ισχύει, πλέον, για όλους όσους ακολουθούν αντιρετροϊκές θεραπείες.

Είναι δύο παρεμβάσεις σημαντικές. Θα ψηφιστούν αύριο και αποτελούν μόνο μέρος ενός συνολικού σχεδίου αντιμετώπισης των ζητημάτων αυτών.

Αλλά χαίρομαι, επίσης, διότι συναντιόμαστε με έναν άνθρωπο τον οποίο δεν είχα γνωρίσει όταν για πρώτη φορά είχαμε συναντήσει τη «Θετική Φωνή», ο Νίκος Δέδες, ο οποίος τόσο σπουδαία δουλειά είχε κάνει και τόσο είχε ευαισθητοποιήσει και εμένα προσωπικά για πολλά από αυτά τα ζητήματα τα οποία τώρα έχω τη δυνατότητα -με τη σημερινή μου ιδιότητα- να μπορώ να αντιμετωπίζω.

Και θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι θα αναλάβει, πια, το τιμόνι της Ένωσης Ελλήνων Ασθενών. Να ευχαριστήσω την κα Κουτσογιάννη για όσα προσέφερε. Και είμαι σίγουρος ότι η συνεργασία μας θα γίνει από εδώ και στο εξής ακόμα πιο γόνιμη.

Σκοπός μας είναι να θεσμοθετήσουμε την Ένωση Ελλήνων Ασθενών ως επίσημο κοινωνικό εταίρο της πολιτείας σε θέματα υγείας. Θέλουμε ευαισθητοποιημένους ασθενείς, οι οποίοι να μπορούν να έχουν τον πρώτο λόγο για τα ζητήματα που τους αφορούν. Θέλουμε οι ασθενείς αυτοί να εκπροσωπούνται με έναν σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο, μέσα από την κατάθεση προτάσεων. Έχω δει τις προτάσεις που έχετε καταθέσει, τις οποίες βρίσκω ποιοτικές, λογικές και εναρμονισμένες με την κατεύθυνση στην οποία κι εμείς θέλουμε να κινηθούμε.

Μάλιστα, τώρα, καθώς αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα και τις μεγάλες προκλήσεις της πανδημίας είναι μια μοναδική ευκαιρία -όπως έχω πει πολλές φορές- να κάνουμε πολύ τολμηρές παρεμβάσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ξεκινώντας από τη δημόσια υγεία και την πρόληψη, περνώντας στην πρωτοβάθμια φροντίδα, στο πώς θα κάνουμε τα νοσοκομεία μας καλύτερα. Στο τι γίνεται αφού κάποιος ασθενής βγει από το νοσοκομείο.

Και σε όλα αυτά σας θέλουμε συνεργάτες. Καθώς δεν νομίζω ότι υπάρχει πιο ουσιαστική παρέμβαση στον δημόσιο διάλογο από αυτήν κάποιου ο οποίος είναι προσωπικά ευαισθητοποιημένος για το πρόβλημά του.

Οπότε, καλώς ήρθατε».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version