Αυτό ανακοίνωσε σήμερα από το Κέντρο Καταγραφής ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Τζανέτος Φιλιππάκος, που επισκέφθηκε τη Μυτιλήνη μαζί με τον Ιταλό βουλευτή και εισηγητή της Επιτροπής Μετανάστευσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Αντρέα Ριγγόνι.
Όπως ο κ. Φιλιππάκος είπε «ήρθαμε για να δούμε πώς διαμορφώνεται η κατάσταση, να δει ο κ. Ριγγόνι το πρώτο hot spot, να δει τι προόδους έχουμε κάνει ως Ελλάδα. Οι πρώτες εντυπώσεις είναι πραγματικά καλές. Η προσπάθεια όμως συνεχίζεται». Ο κ. Φιλιππάκος έκανε γνωστό ότι χθες «παραδόθηκαν άλλα 12 Europac (σ.σ. μηχανές ηλεκτρονικής πιστοποίησης) από τη Γερμανία. Και συνεχώς βελτιώνεται η κατάσταση. Θεωρώ ότι θα είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα προβλήματα γιατί δυστυχώς όχι μόνο δεν περιορίζονται αλλά αυξάνονται».
Ο κ. Ριγκόνι, με τη σειρά του, σημείωσε πως «είναι θετική η εντύπωση που αποκόμισε, αλλά η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Έχετε πάρα πολύ κόσμο που έρχεται εδώ πέρα, και η διαδικασία της καταγραφής είναι ιδιαίτερα περίπλοκη. Η εντύπωσή μας είναι ότι εδώ είναι το καινούργιο σύνορο της Ευρώπης, μέσα σε αυτό το κέντρο. Έξω από το κέντρο είναι εκτός Ευρώπης. Μέσα στο κέντρο μπαίνεις στην Ευρώπη. Και η άποψή μου είναι ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη να βοηθηθούν οι ελληνικές αρχές».
Ο κ. Ριγκόνι υπογράμμισε επίσης ότι «το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Δεν είναι πρόβλημα της οποιασδήποτε χώρας είτε της Ελλάδας είτε της Ιταλίας. Είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί».
Ας σημειωθεί ότι στη Μυτιλήνη, από χθες Πέμπτη, βρέθηκε και ο διευθυντής τη Frontex Φαμπρίς Λεγγέρι, ενώ η προϊσταμένη του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων της Ελληνικής Αστυνομίας Ζαχαρούλα Τσιριγώτη ενημέρωνε συνεχώς για τη λειτουργία όλου του συστήματος διαχείρισης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Η λειτουργία του πρώτου Κέντρου Καταγραφής Μεταναστών και Προσφύγων σε ένα παλιό στρατόπεδο στη Μόρια, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Μυτιλήνης, το πρώτο από τα λεγόμενα hot spots που δημιουργεί η Ελλάδα, ξεκίνησε σήμερα επίσημα με τον Έλληνα επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο να σημειώνει σε δηλώσεις του πως «αυτό σηματοδοτεί ότι λειτουργεί ολοκληρωμένα το σχέδιο καταγραφής και ταυτοποίησης των προσφύγων. Πρόκειται, σημείωσε, για ένα σημαντικό ξεκίνημα, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε για την εφαρμογή hot spots και σε άλλες περιοχές, για την έναρξη των μετεγκαταστάσεων και τη βελτίωση των επιστροφών των παράτυπων μεταναστών».
Μαζί με τον κ. Αβραμόπουλο στη Λέσβο, επίσης, βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ασύλου του Λουξεμβούργου και προεδρεύων του Συμβουλίου Ζαν Άσελμπορν, αλλά και ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Ξεναγήθηκαν στο Κέντρο Καταγραφής της Μόριας, ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του, διαπίστωσαν τα όποια προβλήματα υπάρχουν και συνομίλησαν με επαγγελματίες του χώρου και εθελοντές που συμμετέχουν της διαχείρισης χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που καθημερινά συρρέουν στις εκεί εγκαταστάσεις. Επίσης, επισκέφθηκαν και συνομίλησαν με τους υπευθύνους της Υπηρεσίας Ασύλου που λειτουργεί στο Κέντρο, και τους χώρους περίθαλψης ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι «αυτό που γίνεται σήμερα στη Λέσβο αν είχε γίνει 10 μήνες πριν θα είχαμε αποφύγει όσα ζήσαμε το καλοκαίρι. Το κυριότερο όμως είναι πως θα είχαμε αντιμετωπίσει με περισσότερη ανθρωπιά όλους αυτούς τους ανθρώπους που αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ