Με εισαγγελική διάταξη τέθηκε στο αρχείο η εισαγγελική έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες αθλητριών της ενόργανης γυμναστικής για κακοποιητικές συμπεριφορές που έφτασαν ακόμα και στη σεξουαλική κακοποίηση.
Η υπόθεση είχε συγκλονίσει το Πανελλήνιο τον Απρίλιο του 2021 όταν οι 28 αθλήτριες την ενόργανης με επιστολή τους στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατήγγειλαν εκβιασμούς, τιμωρίες και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας και ζητούσαν την παρέμβαση της Πολιτείας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Για την υπόθεση διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα και στο πλαίσιο της κλήθηκαν και εξετάστηκαν 28 αθλήτριες από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και επαρχία, οι οποίες περιέγραψαν όσα έζησαν και απάντησαν στα εξαντλητικά ερωτήματα τα οποία τους τέθηκαν στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας για όσα κακοποιητικά βίωσαν μέσα στα προπονητήρια της ενόργανης γυμναστικής.
Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι αθλήτριες στις καταγγελίες τους, τους “τραβούσαν μικρά κορίτσια από το αιδοίο για να τους δείξουν «πως να κάνουν σωστά την άσκηση», άρπαζαν από τα μαλλιά αθλήτριες και τις έσερναν ενώ εκείνες έκλαιγαν ασταμάτητα, υπάρχουν καταγγελίες για υποσιτισμό μέχρι λιποθυμίας, σωματική βία με κλωτσιές και σφαλιάρες στο πρόσωπο, ενώ αφαιρούσαν ακόμη και τα προστατευτικά στρώματα κατά τη διάρκεια της άσκησης ώστε να τραυματιστεί ο αθλητής”.
Μεταξύ αυτών, υπήρξε και η δημόσια καταγγελία της αθλήτριας της ενόργανης γυμναστικής, Μαρίας Παπάκου η οποία κατήγγειλε πως βίωσε σεξουαλική κακοποίηση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η ίδια καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από τον αρχιπροπονητή της Εθνικής Ομάδας όταν ήταν 14 ετών και ότι όλοι στο χώρο γνώριζαν, αλλά κανείς δεν είπε τίποτα.
Τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική έρευνα η οποία διενεργήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας κατέληξε σε ένα 14σέλιδο πόρισμα- διάταξη στο οποίο περιγράφονται συγκεκριμένα περιστατικά από το 1985 και μέχρι σήμερα, τα οποία καλύπτουν διαφορετικές εποχές και φτάνουν λίγο μετά το 2000.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες περιγράφηκαν κακοποιητικές συμπεριφορές όσον αφορά την σωματική καταπόνηση της προπόνησης, εξαντλητικές δίαιτες, σωματικές τιμωρίες , ψυχολογική κακοποίηση και εξευτελισμούς, μέχρι και φραστικές σεξουαλικές παρενοχλήσεις.
Αυτά όμως εντάσσονται, όπως κρίθηκε, σε πλημμεληματική διάσταση, άρα είναι παραγεγραμμένα, λόγω της παρέλευσης μεγάλου χρονικού διαστήματος από την διάπραξή τους.
Όσον αφορά στην περίπτωση της Μαρίας Παπάκου η οποία κατήγγειλε δημόσια πως βίωσε σεξουαλική κακοποίηση από προπονητή της όταν ήταν 14 ετών, αυτή εντάσσεται , πιθανόν, σε κακούργημα, ωστόσο έχει υποπέσει σε 15ετή παραγραφή.
Η εισαγγελία Πρωτοδικών εξέτασε ενδελεχώς μια προς μια τις καταγγελίες και αποφάσισε να τις θέσει στο αρχείο τον περασμένο Αύγουστο. Με την άποψη αυτή συντάχθηκε δυο μήνες αργότερα και η Εισαγγελία Εφετών.