Χθες (06.11.2017), το ελληνικό Δημόσιο και η Μονή Βατοπαιδίου έδωσαν μάχη σχετικά με το ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της λίμνης Βιστωνίδας.
Συγκεκριμένα η Μονή Βατοπαιδίου άσκησε αναιρέσεις κατά τριών εφετειακών αποφάσεων που έχουν δικαιώσει το ελληνικό Δημόσιο.
Στο πλευρό της Μονής Βατοπαιδίου στάθηκαν με σχετικές παρεμβάσεις το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, η Ιερά Μονή Σινά, καθώς και οι 19 Μονές του Αγίου Όρους, ολόκληρη η Ιερά Κοινότητα.
Την Μονή Βατοπαιδίου εκπροσώπησαν οι δικηγόροι Σπύρος Τσαντίνη, Λάμπρος Κιτσαράς και Μιχάλης Δημητρακόπουλος.
«Έχει μεγάλη σημασία ότι ο Άρειος Πάγος καλείται να εξετάσει πρώτη φορά την υπόθεση σε αποκαθαρμένο – από αιχμές σκανδάλου – κλίμα, να τη δει στην πραγματική της υπόσταση» τόνισαν από την πλευρά τους οι κ. Τσαντίνης και Κιτσαράς.
Η λίμνη Βιστωνίδα από τον… Βενιζέλο ως τον Καραμανλή
Παράλληλα τόνισαν ότι μέχρι σήμερα τέσσερις Πρωθυπουργοί έχουν αναγνωρίσει τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα της, από τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου και τον Σοφοκλή Βενιζέλο ως τον Κώστα Σημίτη και τον Κώστα Καραμανλή.
Οι συνήγοροι θύμισαν εξάλλου ότι «η απόφαση της ανταλλαγής της λίμνης με ακίνητα του Δημοσίου, το 2008, λήφθηκε από την τότε κυβέρνηση Καραμανλή στο πλαίσιο ενός εξώδικου συμβιβασμού προκειμένου να λήξει ο πολυετής πόλεμος του μοναστηριού με τοπικούς παράγοντες της Θράκης και μια αντιδικία μεταξύ Μονής και Δημοσίου που κρατάει 100 ολόκληρα χρόνια».
Από την πλευρά του Δημοσίου, ο πληρεξούσιος δικηγόρος κ. Διονύσιος Χειμώνας επικαλέστηκε την παρελθοντική εισήγηση του νυν προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Βασιλείου Πέππα, η οποία ήταν απορριπτική ως προς τους λόγους αναιρέσεως σχετικά με την κυριότητα και την ανταλλαγή.