Εάν τελικά αυτό ισχύσει θα μπουν στο στόχαστρο κατοικίες σε λαϊκές περιοχές ή ακόμη και μικρά ακίνητα σε μεσαίες περιοχές. Δηλαδή μπορεί να βγει σε πλειστηριασμό ακίνητο 90 τ.μ. στην Δραπετσώνα ή 60 τ.μ. στο Χαλάνδρι ή ακόμη και 50 τ.μ. στην Κηφισιά. Ακίνητα που στις περισσότερες περιπτώσεις πρώτης κατοικίας, δεν ανήκουν σε πλουσίους ή κατ΄ επάγγελμα κακοπληρωτές.
Ο SSM εκτιμά ότι η πορεία των κόκκινων δανείων δεν είναι καθόλου ικανοποιητική και δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος προκειμένου αφενός να πιεστούν οι κακοπληρωτές να πληρώσουν και αφετέρου να λειτουργήσει αποτρεπτικά προς την πλειονότητα των δανειοληπτών.
Το όριο των 80.000 ευρώ, αν τελικά υιοθετηθεί θα λειτουργεί ανεξάρτητα από την όποια ρύθμιση που θα αντικαθιστά το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας στον νόμο Κατσέλη που θα τεθεί σε εφαρμογή από 1/1/2019.
Το σχέδιο των τραπεζών δεν θα λάβει νομοθετική μορφή αλλά θα αποτελεί μία άτυπη συμφωνία μεταξύ των τραπεζών, ώστε να πιεστούν ακόμη περισσότερο, όσοι μπορούν να πληρώσουν.
Οι τράπεζες είχαν επαφές για το θέμα αυτό με τον SSM στα μέσα Νοεμβρίου και από την πλευρά των ευρωπαίων είχε υπάρξει η σύσταση το νέο όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό να είναι οι 75.000 ευρώ.
Όπως είχε σημειωθεί από την πλευρά του SSM, με τον τρόπο αυτό θα έβγαιναν εκτός κάδρου οι κατ’ επάγγελμα κακοπληρωτές, οι οποίοι ακόμη και σήμερα βρίσκουν «θαλπωρή» στις εκάστοτε ευνοϊκές ρυθμίσεις για την πρώτη κατοικία.
Η απάντηση στο ερώτημα ότι ίσως οι τράπεζες αναγκαστούν εάν ο πήχης πάει τόσο χαμηλά, να δημιουργήσουν ένα απάνθρωπο καθεστώς για εκείνους που αντικειμενικά αδυνατούν να πληρώσου, έρχεται με την εκτίμηση, ότι εφόσον κριθεί ότι κάποιος βρίσκεται σε πραγματική αδυναμία, τότε μπορεί η τράπεζα να προχωρήσει σε κάποια ρύθμιση, ικανοποιητική και για τις δύο πλευρές. Σημείωσαν μάλιστα οι δανειστές, ότι εφόσον αυτό δεν καταστεί δυνατό τότε η μόνη ορθόδοξη διαδικασία θα είναι ο πλειστηριασμός.
Του Θανάση Παπαδή