Αρχικά σταμάτησε η καταβολή της σε 1.400 περίπου συνταξιούχους της ΑΤΕ από τους 15.000 που είναι συνολικά.
Οι συνταξιούχοι της ΑΤΕ υποστηρίζουν ότι αυτή η παντελής περικοπή των επικουρικών συντάξεων προσκρούει στο υπερνομοθετικής ισχύος Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), σε βασικές συνταγματικές αρχές, αλλά και στην νομοθεσία.
Οι απόμαχοι της εργασίας τονίζουν ότι η διακοπή της συνταξιοδότησης του παραβιάζει τόσο το άρθρο 17 του Συντάγματος, όσο και την ΕΣΔΑ που και τα δύο προστατεύουν την ιδιοκτησία στην έννοια της οποίας περιλαμβάνεται ο μισθός και η σύνταξη.
Και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας που θεμελιώνεται στο άρθρο 25 του συνταγματικού χάρτη, παραβιάζεται, σημειώνουν τα δύο Σωματεία στην προσφυγή τους. Και αυτό γιατί οι επιβαλλόμενοι περιορισμοί πρέπει να είναι πρόσφοροι και αναγκαίοι για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος και να μην είναι δυσανάλογοι με τον επιδιωκόμενο σκοπό.
Ακόμη, η περικοπή προσκρούει και στην συνταγματικά (άρθρο 5) προστατευμένη ελευθερία ανάπτυξης της προσωπικότητας.
Ούτε όμως λόγοι δημοσίου συμφέροντος επιβάλλουν την περικοπή της χορήγησης των επικουρικών συντάξεων, αναφέρουν τα δύο Σωματεία και σημειώνουν ότι η έννοια του δημοσίου συμφέροντος, η οποία δικαιολογεί την στέρηση της ιδιοκτησίας, δεν μπορεί να συμπίπτει απλά με το ταμειακό συμφέρον του Δημοσίου.
Το δημόσιο συμφέρον για να μπορεί να δικαιολογήσει την κατάργηση χορήγησης των επικουρικών συντάξεων, πρέπει να τεκμηριώνεται πλήρως και να στηρίζεται σε επαρκή δημοσιονομικά στοιχεία που να καθιστούν αναγκαία και επιβεβλημένη την επιλογή για την κατάργηση χορήγησης των συντάξεων, σημειώνεται στην προσφυγή των συνταξιούχων.
Προς ενίσχυση των θέσεων τους οι συνταξιούχοι επικαλούνται πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των τριών μεγάλων δικαστηρίων της χώρας (Συμβουλίου της Επικρατείας, Αρείου Πάγου και Ελεγκτικού Συνεδρίου).