Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα δοθεί η τελική «μάχη» για το νερό καθώς 6 Ομοσπονδίες και Σωματεία, μεταξύ αυτών και εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ και 20 κάτοικοι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, κατέθεσαν προσφυγές σχετικά με το ζήτημα της τιμολόγησης του.
Οι προσφεύγοντες ζητούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στη ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία η από 26.9.2024 ΚΥΑ για τον «καθορισμό των γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών νερού, μέτρα βελτίωσης, διαδικασίες και μέθοδος ανάκτησης κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση, σύμφωνα με τους ίδιους, πλέον παραβιάζει την Ευρωπαϊκή οδηγία 2000/60/ΕΚ, την εσωτερική νομοθεσία, τις συνταγματικές διατάξεις, όπως είναι αυτές των άρθρων 5, 21, 25 και 106 του Συντάγματος.
Ακόμη, υποστηρίζουν ότι αποδυναμώνεται ο συνταγματικά επιβεβλημένος δημόσιος και δημοτικός έλεγχος τιμολόγησης της δημόσιας ζωτικής σημασίας υπηρεσίας, με συνέπεια «να προκαλείται αβεβαιότητα ως προς τη συνέχιση της παροχής τους υπό όρους δημόσιας υπηρεσίας, δηλαδή με ασφάλεια, καθολικότητα, υψηλή ποιότητα και προσιτή τιμή».
Σε άλλο σημείο τονίζουν πως «η ανάθεση στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) αρμοδιοτήτων δημοσίου ελέγχου για την τιμολόγηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης δεν είναι συνταγματικώς ανεκτή από τις διατάξεις των άρθρων 5 και 21 του Συντάγματος».
Το ζήτημα έχει απασχολήσει και στο παρελθόν το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Το 2022 μάλιστα το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ (απόφαση 2519/2022), είχε ακυρώσει την κ.υ.α. του 2017 για την τιμολόγηση του νερού, ως αντίθετη στην ευρωπαϊκή οδηγία 2000/60 και στην εθνική νομοθεσία (ν. 3199/2003 και π.δ. 51/2007).