- Πριν πετάξει το ελικόπτερο στη Ρω ένα πολεμικό “έδεσε” στη νήσο Στρογγύλη - Επί δύο ώρες πλοίο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού “πάρκαρε” σε ελληνικά ύδατα - Το Καστελόριζο και όλο το σύμπλεγμα της μεγίστης στοχοποιεί η Άγκυρα - Το ύπουλο σχέδιο για την πρόκληση “ατυχήματος” που θα ανάψει τη φωτιά - Διπλή απειλή από τον Αρχηγό του τουρκικού ΓΕΕΘΑ για Αιγαίο και Κύπρο
“Ξαφνικά” το σύμπλεγμα της Μεγίστης άρχισε να μπαίνει στο επίκεντρο των τουρκικών προκλήσεων. Το Καστελόριζο μπαίνει σφήνα στην ΑΟΖ της Τουρκίας και δίνει στην Ελλάδα “αέρα” ενώνοντας την ελληνική με την κυπριακή ΑΟΖ. Κάπως έτσι οι “ξαφνικές” κινήσεις των Τούρκων στην περιοχή φαίνεται ότι δεν είναι ούτε “ξαφνικές” ούτε “τυχαίες” και απλά ενταγμένες σε μια γενικότερη στρατηγική έντασης. Το πρωτοφανές για τα δεδομένα των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις περιστατικό στη Ρω φαίνεται ότι δεν είναι το μόνο.
Πριν το ελικόπτερο πετάξει στην περιοχή, θέτοντας σε συναγερμό τη φρουρά σε όλο το σύμπλεγμα της Μεγίστης, φαίνεται ότι υπήρξε και ένα άλλο περιστατικό, το οποίο δείχνει ότι οι Τούρκοι έχουν μπει σε μια διαδικασία να “τσεκάρουν” τα αντανακλαστικά των ελληνικών δυνάμεων στην περιοχή.
Αν και είναι συχνές οι λεγόμενες “αβλαβείς” διελεύσεις σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής και πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, τις τελευταίες ημέρες φαίνεται ότι κάποια “δεδομένα” άλλαξαν. Πρόκειται για ένα άγνωστο περιστατικό το οποίο έρχεται στο φως λόγω του περιστατικού στη Ρω. Το συμβάν έγινε πριν μερικές ημέρες και πάλι στο σύμπλεγμα της Μεγίστης, αυτή τη φορά στη νησίδα Στρογγύλη, η οποία βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο του συμπλέγματος.
Στο περιστατικό αυτό πρωταγωνίστησε ένα πολεμικό πλοίο των Τούρκων το οποίο έκανε την εμφάνισή του και δεν ακολούθησε τη… συνήθη πορεία. Δεν έκανε δηλαδή μια απλή διέλευση με ελαφρά παραβίαση των ελληνικών υδάτων. Το τουρκικό πολεμικό αυτή τη φορά μπήκε στα ελληνικά ύδατα και… έδεσε. Για την ακρίβεια παρέμεινε παραβιάζοντας τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας επί δύο ώρες.
Το περιστατικό αυτό, όπως αναφέρει η εφημερίδα εστία δεν ήρθε ποτέ στο φως της δημοσιότητας. Η πληροφορία γίνεται τώρα γνωστή, μετά το περιστατικό στη Ρω, όταν η φρουρά χρειάστηκε να ρίξει προειδοποιητικές βολές. Ανάλογο περιστατικό είχε να συμβεί απο το 1977, όταν η φρουρά του Φαρμακονησίου είχε χρησιμοποιήσει πυρά κατά τουρκικού υποβρυχίου το οποίο είχε παραβιάσει τα ελληνικά ύδατα.
Και μόνο το γεγονός ότι υπάρχει χρίση πυρών από την ελληνική πλευρά για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του ’70 δείχνει ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Το γεγονός δε ότι οι Τούρκοι άρχισαν να κάνουν αυτού του είδους τις κινήσεις στο σύμπλεγμα της Μεγίστηες δείχνει ότι και η Άγκυρα έχει επιλέξει νέα τακτική κάνοντας περίεργες ενέργειες στην περιοχή, όπου πρέπει να σημειωθεί μέχρι σήμερα δεν έχει αναφέρει το παραμικρό για αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας.
Την ίδια ώρα ο γενικότερα “μετρημένος” αρχηγός του τουρκικού ΓΕΕΘΑ επισκεπτόμενος ναύσταθμο επέλεξε να πει πως “δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο στο Αιγαίο και στην Κύπρο”. Ο Χουλουσί Ακάρ μέσα σε μια πρόταση άνοιξε όλη τη βεντάλια των τουρκικών διεκδικήσεων από το Αιγαίο ως την Κύπρο σε μια περίοδο που οι δυνάμεις του άρχισαν “περίεργες κινήσεις στο σύμπλεγμα που συνδέει την ελληνική με την κυπριακή ΑΟΖ και αποτελεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο για την Τουρκία.