Ελλάδα

Στο “στόχαστρο” του ΣτΕ η επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης

Προσφυγή ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατατέθηκε από τον έναν σύμβουλο επικρατείας και δυο δικηγόρους σχετικά με την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και την μη υπογραφή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, των προεδρικών διαταγμάτων που είχαν εκδοθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, ο σύμβουλος επικρατείας, Δημ.Μακρής και οι δικηγόροι, Μαν. Φωτάκης και Δημ. Ιωαννίδης, ζητούν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας να ακυρωθεί ο διορισμός της ηγεσίας τη Δικαιοσύνης από τη νέα κυβέρνηση , καθώς είναι θεωρούν παράνομη τη μη υπογραφή των διαταγμάτων που εξέδωσε το Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο κ. Μακρής είναι ένας από του συμβούλους Επικρατείας που είχαν επιλεγεί από το υπουργικό Συμβούλιο στις 21/6/19 για τη θέση του αντιπρόεδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Όπως αναφέρεται στο δικόγραφο, “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρανόμως παρέλειψε την έκδοση των διαταγμάτων προαγωγής, αναφορικά με τις θέσεις δικαστικών λειτουργών στον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η υποχρέωσή του να εκδώσει αμελλητί τα διατάγματα προαγωγής στις θέσεις του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου επανενεργοποιήθηκε μετά την επιβεβαίωση και επανυποβολή τους με τις υπ’ αριθμ. 18, 19 και 20 /21-6-2019 πράξεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Η παράλειψη, λοιπόν, της αμελλητί εκδόσεως των προεδρικών διαταγμάτων, συνιστά παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας”.

Στην προσφυγή οι αιτούντες επικαλούνται μία σειρά από νομικούς λόγους για τους οποίες η παράλειψη εκδόσεως του προεδρικού διατάγματος είναι παράνομη, μεταξύ των οποίων, πως παραβιάζει ευθέως το άρθρο 90 παρ. 5 του Συντάγματος, κατά το οποίο, εν προκειμένω, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δέσμια αρμοδιότητα να εκδώσει το επίμαχο προεδρικό διάταγμα.

Παράλληλα, τονίζουν πως τυχόν αποδοχή της δυνατότητας αρνησικυρίας του Προέδρου της Δημοκρατίας ως προς τα προεδρικά διατάγματα προαγωγής των επιλεγέντων δικαστικών λειτουργών αναιρεί τον ρυθμιστικό, σταθεροποιητικό και εγγυητικό ρόλο του, ενώ παράλληλα καθιστά τη δικαστική εξουσία δέσμια των πολιτικών επιλογών τόσο της απελθούσας, όσο και της επερχόμενης πολιτικής ηγεσίας.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα