Μόνο σοκ προκαλούν τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την ικανότητα των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας να οπλοφορούν! Εκατοντάδες ένστολοι δεν έχουν περάσει από τις ειδικές επιτροπές και απ’ όσους έχουν περάσει, το 3% δεν είναι ικανό να φέρει όπλο!
Τα στοιχεία φέρνει στο φως δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος την Τετάρτη (22.03.2017). Σύμφωνα με αυτά, μόνο δυο επιτροπές λειτουργούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και τα μέλη τους, που αποτελούνται από έναν ψυχίατρο και δύο ψυχολόγους και υπάγονται απευθείας στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., δεν προλαβαίνουν να εξετάσουν το σύνολο των αστυνομικών!
Το 3% των αστυνομικών που εξετάζεται από τις επιτροπές, κρίνεται ακατάλληλο να φέρει όπλο και μετατίθεται σε υπηρεσίες γραφείου. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν στην εφημερίδα ότι το 3% αφορά σε «σοβαρές περιπτώσεις» και πως σίγουρα το ποσοστό θα ήταν υψηλότερο αν γινόταν μία πιο ενδελεχής εξέταση!
Υπάρχουν άνδρες της Αστυνομίας που ενώ έχουν εμπλακεί σε σοβαρά περιστατικά με τραυματισμούς ή θανάτους δεν περνούν από τους ψυχολόγους
Οι επιτροπές όπλων λειτουργούν από το 2009 και από τότε μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί 16.500 αστυνομικοί στην Αττική, εκ των οποίων κρίθηκαν ακατάλληλοι οι 500. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν στην Αττική τουλάχιστον 4.000 ένστολοι που δεν έχουν περάσει ποτέ από τις επιτροπές όπλων, εκ των οποίων -κατ’ εκτίμηση με βάση το παραπάνω ποσοστό ακαταλληλότητας- οι 120 φέρουν όπλο ενώ δεν θα έπρεπε.
Οι επιτροπές δεν προλαβαίνουν να εξετάσουν παραπάνω από 2.060 άνδρες το χρόνο στην Αττική. Ακόμα και μετά από ένοπλες συμπλοκές υπάρχουν αστυνομικοί που δεν καλούνται από την υπηρεσία τους να περάσουν από τις επιτροπές!
Και ενώ έρχονται στο φως τα στοιχεία – σοκ, ο γγ Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, παρουσίασαν την ειδική τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης των αστυνομικών.
Πρόκειται για ένα αίτημα των αστυνομικών και της ψυχιαστρικής υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ από το 2009. Όπως ανακοίνωσαν οι ηγεσίες του υπουργείου και της Αστυνομίας, από απόψε, Τετάρτη 22 Μαρτίου, το βράδυ- ένα λεπτό μετά τα μεσάνυχτα- η τηλεφωνική γραμμή θα είναι στη διάθεση όποιου αστυνομικού ζητάει βοήθεια για ψυχολογικούς λόγους, διασφαλίζοντας το απόρρητο των στοιχείων του.
Η συγκεκριμένη υπηρεσία στελεχώνεται από εννέα αστυνομικούς που έχουν σπουδάσει ψυχολογία και υποβλήθηκαν σε ειδική εκπαίδευση για το χειρισμό των προβλημάτων συναδέλφων τους. Η συγκεκριμένη υπηρεσία θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση και ο αριθμός της τηλεφωνικής γραμμής είναι 210 3410900.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος, ΑΠΕ – ΜΠΕ