Τετάρτη, 27 Νοε.
12oC Αθήνα

Μέσα στον τρίτο θάλαμο της Αμφίπολης – Είδαν και τέταρτο τοίχο πίσω από τις Καρυάτιδες – Γιατί πιστεύουν πως ίσως να υπάρχει ακόμη μια θύρα

Μέσα στον τρίτο θάλαμο της Αμφίπολης – Είδαν και τέταρτο τοίχο πίσω από τις Καρυάτιδες – Γιατί πιστεύουν πως ίσως να υπάρχει ακόμη μια θύρα

– Μια ανάσα από τη μεγάλη ανακάλυψη οι αρχαιολόγοι στην Αμφίπολη
– Δεν αποκλείεται ο τρίτος θάλαμος να είναι και ο ταφικός
– Οι τοίχοι του είναι επενδυμένοι με μάρμαρο από τη Θάσο
– Εντόπισαν και τέταρτο τοίχο σε απόσταση 4,5 μέτρων από τον τρίτο
– Βρέθηκε και περιθύρωμα ιωνικού ρυθμού που σημαίνει πως ίσως υπήρχε ή ακόμα υπάρχει άλλη μια πόρτα

Έφτασε η ώρα της μεγάλης αποκάλυψης στον τάφο Καστά της Αμφίπολης; Θα μάθουμε τελικά ποιος είναι εκείνος ο άνθρωπος τον οποίο «προστάτευαν» επί αιώνες οι δυο σφίγγες και οι επιβλητικές Καρυάτιδες;

Οι αρχαιολόγοι έκαναν την Παρασκευή ακόμη ένα σημαντικό βήμα, μπήκαν στον τρίτο θάλαμο του τάφου, που δεν αποκλείεται να είναι και ο ταφικός θάλαμος. Εκεί είδαν σε απόσταση 4,5 μέτρων έναν τέταρτο τοίχο.
Άμεσα ξεκίνησαν οι προσπάθειες για αντιστηρίξεις στο θάλαμο. Οι εργασίες αυτές θα διαρκέσουν μερικές μέρες.

Στον τρίτο θάλαμο, σύμφωνα με την εφημερίδα Το Έθνος, υπάρχει ένα κενό από τον θόλο και μέχρι το ύψος της άμμου κι έτσι για πρώτη φορά οι ανασκαφείς είχαν αντίληψη του τέταρτου διαφραγματικού τοίχου, αλλά και της κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο τρίτος θάλαμος.

Όταν, τις επόμενες μέρες, καταφέρουν να αδειάσουν μέρος των χωμάτων από τον τρίτο θάλαμο, ίσως τότε υπάρξουν τα πρώτα δείγματα για το αν υπάρχει και επόμενος χώρος ή αν αυτός είναι ο ταφικός θάλαμος και βρίσκεται εκεί ο νεκρός.

Στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο εντόπισαν περιθύρωμα ιωνικού ρυθμού, άρα πιθανότατα, από κάτω υπήρχε ή υπάρχει ακόμα θύρα. Οι προηγούμενοι δύο τοίχοι είχαν επιστύλια, και πάλι ιωνικού ρυθμού, τα οποία στηρίζονταν από τους υπερκείμενους κίονες.

Κάτω από τα επιστύλια με την αφαίρεση των χωμάτων παρουσιάστηκαν δύο θυριαία ανοίγματα, ένα από κάθε τοίχο, τα οποία δεν είχαν θύρες.
Καλύπτονταν και τα δύο από σφραγιστικούς τοίχους που είχαν κατασκευαστεί μπροστά τους.

Η ύπαρξη περιθυρώματος (σ.σ. αντίστοιχο με τις σημερινές “κάσες”), υποδηλώνει πιθανότατα θύρα, η οποία θα πρέπει να ανήκει στον ταφικό θάλαμο, εκεί όπου είχε τοποθετηθεί ο νεκρός με τα κτερίσματά του.

Οι ειδικοί μπήκαν στον τρίτο θάλαμο, από το μικρό άνοιγμα που υπάρχει ψηλά στον διαφραγματικό χώρο. Όπως διαπίστωσαν, ο θάλαμος είναι γεμάτος χώμα, σαν τους δύο προηγούμενους και οι τοίχοι είναι και αυτοί επενδυμένοι με μάρμαρο από τη Θάσο, όπως και οι προηγούμενοι δυο.

Επειδή πάντως, δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί η ευστάθεια του τέταρτου τοίχου, και καθώς οι λίθοι της οροφής φαίνονται και αυτοί καταπονημένοι, οι επιστήμονες προτείνουν να γίνουν συγκεκριμένες υποστυλώσεις ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα και κίνδυνοι από την αποχωμάτωση.

Επίσης, λόγω των ειδικών συνθηκών αερισμού που δεν υπάρχει είπαν, πως δεν είναι δυνατόν να εργάζονται πάνω από δύο άτομα τη φορά, ώσπου να δημιουργηθεί μεγαλύτερος χώρος με τις αποχωματώσεις.

Τα μυστικά του τρίτου θαλάμου

Θα είναι και ο τρίτος θάλαμος γεμάτος ευρήματα; Αυτό είναι το ερώτημα που τίθεται πλέον και ενώ οι ανασκαφές είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Όπως γράφει Το Έθνος, ο τέταρτος τοίχος που εντοπίστηκε με την είσοδο στον θάλαμο, δεν έχει ακόμα αποκαλύψει τα μυστικά του, καθώς είναι γεμάτος με χώμα.
Όσο προχωρά η ανασκαφή, θα φανεί αν ο ίδιος έχει κάποιο άνοιγμα, που πιθανότατα οδηγεί σε άλλον χώρο, όπως και τι κρύβεται στον συγκεκριμένο θάλαμο, ο οποίος φαίνεται να είναι τετράγωνος, με διαστάσεις 4,5 επί 4,5.

Οι υπολογισμοί για το μήκος είναι πρόχειροι, αφού οι μηχανικοί δεν έχουν καταφέρει να μετρήσουν με ακρίβεια λόγω συνθηκών.

Εφόσον πάντως αποτελεί τον κυρίως ταφικό θάλαμο, θα πρέπει να βρεθεί κάποια κτιστή κατασκευή, μέσα στην οποία θα είχε τοποθετηθεί ο νεκρός και τα κτερίσματά του, ώστε να είναι ανέγγιχτοι από το χώμα που τοποθετήθηκε μετά, εφόσον αυτό ισχύει.

Σε κάθε περίπτωση, δεν αποκλείεται να βρεθεί σαρκοφάγος με τη λάρνακα που θα έχει τα οστά, μπορεί να είναι και κάποιο αγγείο, και τα κτερίσματα.

Αν όλα είναι στη θέση τους, από τα οστά και τα κτερίσματα θα μάθουμε πολλά για το φύλο και την ηλικία του νεκρού, και για τη χρονολόγηση του τάφου. Αγγεία και νομίσματα εκείνης της εποχής, μπορούν να δώσουν ακριβέστατες πληροφορίες. Ευρήματα όπως τοιχογραφίες, μπορεί να προκύψουν και από κάποιον τοίχο του δεύτερου ή του τρίτου θαλάμου.

Πηγή: Εφημερίδα Το Έθνος

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΣΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΦΑΚΕΛΟ ΤΟΥ NEWSIT

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αμφίπολη: “Βόμβα” από την Μενδώνη – “Ναι, έγιναν απόπειρες σύλησης”

Το ξέσπασμα της Κατερίνας Περιστέρη – “Δεν με έχουν πάρει ούτε ένα τηλέφωνο”

Έκανε 5.500 μίλια μόνο και μόνο για να δει τον τάφο της Αμφίπολης Πωλούνται στο Internet οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης!

Αμφίπολη: Η πιο ανατριχιαστική φωτογραφία στο λόφο Καστά – Δείτε τη φωτογραφία μιας άλλης εποχής που κάνει θραύση στα social media!”

Αμφίπολη: Μία ανάσα από τον 3ο θάλαμο του γιγαντιαίου τάφου – Βρέθηκαν κομμάτια της “ακρωτηριασμένης” Καρυάτιδας – Τι κίνηση έκαναν με τα χέρια τους

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε