Οι αγρότες αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και να βγάλουν τα τρακτέρ στους δρόμους τόσο στην Καρδίτσα όσο και στη Λάρισα.
Συγκεκριμένα τα τρακτέρ θα συγκεντρωθούν στο κόμβο του Ε65 την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου αποφάσισαν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Καρδίτσας κατά τη διάρκεια της πανθεσσαλικής σύσκεψης ομοσπονδιών και αγροτικών συλλόγων που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής (17/01/2025) στον Παλαμά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αντίστοιχο μπλόκο θα στηθεί και στο νομό Λάρισας με την τελική απόφαση να λαμβάνεται τη Δευτέρα (20/1) σε σύσκεψη στον Πλατύκαμπο με πιθανότερο να στηθεί στη Νίκαια επίσης την Πέμπτη, ενώ τις τελικές αποφάσεις τους θα πάρουν τις επόμενες ημέρες και οι αγρότες της Μαγνησίας και των Τρικάλων.
Η σύσκεψη ήταν μαζική -όπως καταγράφει το KarditsaLive.Νet- με τους Προέδρους της ΕΟΑΣΚ, κ. Κων. Τζέλλα, της ΕΟΑΣ Λάρισας κ. Ριζ. Μαρούδα, της ΕΟΑΣ Τρικάλων κ. Λ. Τσέκα και της ΕΟΑΣ Μαγνησίας κ. Θ. Γεωργαδάκης που τοποθετήθηκαν εισηγητικά, αλλά και τους αγρότες και κτηνοτρόφους που συμμετείχαν σ’ αυτή να εκφράζουν αφενός την αγωνία και τον έντονο προβληματισμό τους για την συσσώρευση μεγάλων πρoβλημάτων.
Παράλληλα εξέφρασαν την πρόθεση να αγωνιστούν για να διεκδικήσουν την επίλυσή τους και την ικανοποίηση των αιτημάτων τους που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν την ενασχόλησή τους με τις καλλιέργειες και τα ζώα τους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η πρόταση της ΕΟΑΣΚ όπως τη διατύπωσε αρχικά καλωσορίζοντας και τους εκπροσώπους των αγροτών των άλλων θεσσαλικών νομών, ο κ. Τζέλλας ήταν να στηθεί ένα μπλόκο ανά νομό, λόγω και της δυσκολίας και του κόστους μετακίνησης των αγροτών για τη συγκρότηση ενός ενιαίου μπλόκου, αλλά παράλληλα να αναπτυχθούν κοινές δράσεις για να αναδειχθούν τα προβλήματα και να υπάρχει πάντα η προοπτική για περαιτέρω κλιμάκωση ενώ οι κ.κ. Μαρούδας και Τσέρκας εκφράζοντας τη διάθεση και των μελών των ομοσπονδιών τους τάχθηκαν υπέρ της δημιουργίας ενός κοινού μπλόκου στη Νίκαια ώστε να ασκηθεί η μεγαλύτερη δυνατή πίεση στην κυβέρνηση με τον κ. Γεωργαδάκη να δείχνει διάθεση να στηρίξει ό,τι αποφασίσει η πλειοψηφία είτε αυτό θα είναι η δημιουργία ενιαίου μπλόκου είτε τοπικού στη Μαγνησία.
Με την πρόταση για ενιαίο μπλόκο συντάχθηκε και ο εκπρόσωπος των αγροτών της περιοχής των Φαρσάλων και του Τυρνάβου.
Τα προβλήματα και το διεκδικητικό πλαίσιο
Το υψηλό κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές και την «λειψή» παραγωγή της φετινής χρονιάς που αποδίδεται στην κατάσταση στην οποία περιήλθαν τα χωράφια μετά τις πλημμύρες, όπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη έχουν συρρικνώσει το αγροτικό εισόδημα που σε κάποιες περιπτώσεις δεν καλύπτει καν τα έξοδα που πραγματοποίησαν οι αγρότες κάτι που αναδεικνύει ως αιτήματα αιχμής την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, και των εγγυημένων τιμών.
Παράλληλα καθιστά επιτακτική ανάγκη τη λήψη μέτρων για την ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής όπως το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο – και όχι η επιστροφή του ΕΦΚ- την επιβολή πλαφόν στην ηλεκτρική ενέργεια και την επιδότηση λιπασμάτων, ζωοτροφών και αγροεφοδίων.
Επίσης βασική διεκδίκηση είναι η καταβολή τη συνδεδεμένης ενίσχυσης ακόμα κι αν δεν καλυφθεί το πλαφόν.
Η αποκατάσταση των αναχωμάτων και η κατασκευή των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων καθώς και η καταβολή των αποζημιώσεων για την ανακατασκευή των κατοικιών αποτελούν επίσης βασικά αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής που επιπροσθέτως απαιτείται να αποκαταστήσουν και τις σταβλικές εγκαταστάσεις τους για τις οποίες όπως τονίστηκε στη σύσκεψη είναι σχεδόν αποκλεισμένοι από το μέτρο 5.2
Το πλαίσιο των βασικών αιτημάτων που βγάζουν για μία ακόμα φορά τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους στο δρόμο έχει ως εξής:
•Αναπλήρωση του χαμένου αγροτικού εισοδήματος εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής και των χαμηλών τιμών
• Αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών σε αγροτικό κεφάλαιο και παραγωγή
• Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ που να καλύπτει όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής
• Μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής όπως αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, πλαφόν στο ρεύμα 7 λεπτά/Kwh, επιδότηση λιπασμάτων, αγροεφοδίων και ζωοτροφών
• Εγγυημένες τιμές στα προϊόντα μας για την επιβίωσή μας και προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση
• Υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής και προληπτικών μέτρων για προστασία από φυσικές καταστροφές και ασθένειες
• Σύνδεση της επιδότησης με την γεωργική παραγωγή και το κτηνοτροφικό κεφάλαιο
• Να μην χαθούν οι συνδεδεμένες λόγω μη κάλυψης του πλαφόν εξαιτίας καιρικών συνθηκών και νόσων
• Κατάργηση των ΚΥΔ – Οι δηλώσεις ΟΣΔΕ να γίνονται δωρεάν από τις κρατικές υπηρεσίες με προσλήψεις
• Μέτρα για τον έλεγχο των “ελληνοποιήσεων” – στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών
• Άμεσα αύξηση των αγροτικών συντάξεων.
Μέχρι τη μέρα της κινητοποίησης κλιμάκια της ΕΟΑΣΚ θα πραγματοποιήσουν επισκέψεις στα χωριά της περιοχής για να κινητοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους αγροτοκτηνοτρόφους προκειμένου να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση