Ελλάδα

Στρατιωτικά νοσοκομεία: Γιατί ο Νίκος Δένδιας «ξήλωσε» την ηγεσία του Υγειονομικού

Το περιστατικό που ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» για τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον ανάγκασε να κάνει την δική του έρευνα

Ριζικές αλλαγές σημειώθηκαν χθες Τρίτη (10.12.2024) στα στρατιωτικά νοσοκομεία της χώρας μετά τις κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις που έγιναν με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια.

Οι αλλεπάλληλες καταγγελίες που αφορούν το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και η γενικότερη εικόνα του 401 ΓΣΝΑ προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του Νίκου Δένδια, ο οποίος προχώρησε στο «ξήλωμα» της ηγεσίας του Υγειονομικού των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και των διοικήσεων στα στρατιωτικά νοσοκομεία.

«Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», όπως χαρακτηριστικά περιγράφουν στενοί συνεργάτες του Δένδια, ήταν όταν πληροφορήθηκε για τις καταγγελίες του 55χρονου ανθυπαστυνόμου, ο οποίος έμαθε ότι πάσχει από καρκίνο με καθυστέρηση ενός χρόνου όταν πληροφορήθηκε τα αποτελέσματα της σχετικής βιοψίας.

Οι παθογένειες

Ο Νίκος Δένδιας βρισκόταν στις ΗΠΑ και ταυτόχρονα με την άμεση εντολή για ΕΔΕ προχώρησε και ο ίδιος σε δική του έρευνα όπου διαπίστωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο χρόνος έκδοσης αποτελεσμάτων για τις βιοψίες ανά γιατρό σε άλλα νοσοκομεία, ιδιωτικά και δημόσια, είναι τρεις φορές πιο σύντομος από αυτόν στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Η νέα καταγγελία από απόστρατο Συνταγματάρχη επίσης για εξετάσεις βιοψίας στο ίδιο νοσοκομείο ήρθαν να επισφραγίσουν το πολύ αρνητικό κλίμα ενώ και η εικόνα που έφτανε στο υπουργικό γραφείο για την κατάσταση στο 401 ήταν δυσάρεστη.

Όμως, ο Νίκος Δένδιας δεν στάθηκε στην «καρατόμηση» των δύο Διοικητών αλλά αποφάσισε να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές στο σύνολο της ηγεσίας του Υγειονομικού επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο ένα restart. Ουδέποτε στο παρελθόν, πόσο μάλλον με έκτακτες κρίσεις, δεν απομακρύνθηκαν 10 ανώτατοι Αξιωματικοί, δηλαδή Υποστράτηγοι, Υποναύαρχοι, Υποπτέραρχοι και Ταξίαρχοι.

Η επόμενη ημέρα

Τη θέση τους αναλαμβάνουν νεότεροι Αξιωματικοί – γιατροί και με αυτόν τον τρόπο η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επιχειρεί να σηματοδοτήσει την επόμενη μέρα στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία. Το επόμενο βήμα είναι το νομοσχέδιο που αναμένεται εντός Ιανουαρίου, το οποίο έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει τις παθογένειες που υπάρχουν στα στρατιωτικά νοσοκομεία και συνολικά στις υγειονομικές δομές των Ενόπλων Δυνάμεων.

Προβλήματα τα οποία πάντως, όπως εκτιμούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των ένστολων, προκύπτουν από τις χαμηλές πιστώσεις, την έλλειψη προσωπικού αλλά και τον αυξημένο φόρτο εργασίας καθώς τα τελευταία χρόνια τα στρατιωτικά νοσοκομεία έχουν επωμιστεί επιπλέον φόρτο εργασίας και κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων, ενώ υπενθυμίζουν την τεράστια συμβολή τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid19.

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI

Οι αλλαγές

Χαρακτηριστικά των προθέσεων της πολιτικής ηγεσίας για τις αλλαγές που έρχονται είναι όσα ανέφερε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ 100.3 ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, αρμόδιος για τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία:

«Μεταξύ άλλων, θεσπίζεται για πρώτη φορά η αποζημίωση των εφημεριών των στρατιωτικών γιατρών, όπως γίνεται στο ΕΣΥ και η αποζημίωση της νυχτερινής απασχόλησης των νοσηλευτών. Στο πλαίσιο αυτό, θεσπίζουμε τη μείωση του χρόνου διοίκησης και δίνουμε τη δυνατότητα στους γιατρούς να κάνουν χρόνο διοίκησης και εντός των στρατιωτικών νοσοκομείων, ώστε να αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση που παρατηρείται, κατά καιρούς, σε διάφορες δομές.

Θα ήθελα να διευκρινίσω, επίσης, πως δεν υπάρχουν δεκάδες παραιτήσεις μετά το νομοσχέδιο, αλλά υπήρξαν κάποιες παραιτήσεις σε προγενέστερο χρόνο, ιδίως λόγω των παθογενειών που ερχόμαστε τώρα να καλύψουμε. Ο ένας άξονας του νομοσχεδίου αφορά το πώς θα ενισχύσουμε το έργο των υγειονομικών μας και ο δεύτερος σχετίζεται με τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Να σας δώσω ένα παράδειγμα, σκεφτείτε ότι ένα στέλεχος για να αποζημιωθεί για τα γυαλιά οράσεώς του, θα χρειαστεί περίπου 12 μήνες προκειμένου μέσα από μία πολύ μεγάλη γραφειοκρατική διαδικασία ελέγχου και έγκρισης, να μπορεί να αποκτήσει το ποσό που του αναλογεί. Προχωρούμε, λοιπόν, στην απλοποίηση της διαδικασίας, με μια δραστική επιτάχυνση της αποζημίωσης των υγειονομικών δαπανών των στρατιωτικών και των μελών των οικογενειών τους».

Πηγή: OnAlert.gr – Ρεπορτάζ: Κώστας Σαρικάς

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα