Απόρρητα τραπεζικά αρχεία που απέσπασε από την HSBC ο πρώην συνεργάτης της τράπεζας στον τομέα της Πληροφορικής Ερβέ Φαλσιανί, μια επιχείρηση που ονομάστηκε SwissLeaks, δείχνουν πως περίπου 180 δισεκατομμύρια δολάρια πέρασαν από τους λογαριασμούς της HSBC Γενεύης με στόχο την φοροδιαφυγή, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ή τη χρηματοδότηση της διεθνούς τρομοκρατίας.
Αποκαλύπτει τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούνται για να κρυφτούν τα μη δηλωμένα χρήματα. Μέσω του SwissLeaks έρχονται στο φως και τα πρώτα ονόματα που ως πελάτες της τράπεζας απολάμβαναν τα… προνόμια αυτά.
Ανάμεσά τους ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας, ο ηθοποιός Κρίστιαν Σλέιτερ και η Τζόαν Κόλινς, ο ποδοσφαιριστής Ντιέγκο Φορλάν, το μοντέλ Ελ ΜακΦέρσον, ο πιλότος της Formula1 Φερνάντο Αλόνσο και ο οδηγός αγώνων Χέικι Κοβαλάινεν, ο Φλάβιο Μπριατόρε, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ο Βαλεντίνο, ο Φιλ Κόλινς και ο οδηγός αγώνων μοτοσικλέτας Βαλεντίνο Ρόσι.
Στην έρευνα που έφερε στο φως το SwissLeaks συμμετείχαν περισσότεροι από 140 δημοσιογράφοι από 45 διαφορετικές χώρες και τουλάχιστον 50 μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους η Guardian, η Monde, η Süddeutsche Zeitung, το BBC και η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (ICIJ).
Τα αρχεία που διέρρευσαν περιλαμβάνουν πληροφορίες για τραπεζικούς λογαριασμούς οι οποίοι φιλοξενούσαν πάνω από 102 δισ. δολάρια και συνδέονταν με 106.000 πελάτες της HSBC από ολόκληρο τον πλανήτη.
Οι αποκαλύψεις του SwissLeaks δείχνουν πως υπάρχουν 86 λογαριασμοί που λείπουν από τη λίστα Λαγκάρντ. Όπως γράφουν Τα Νέα, στις 86 επιπλέον εγγραφές, περιλαμβάνονται κυρίως πρόσωπα τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα ή έχουν ελληνική εθνικότητα, αλλά οι διευθύνσεις που έχουν δηλώσει στην HSBC είναι εκτός της χώρας.
Σε υπόμνημα που συντάχθηκε κατά την επεξεργασία των στοιχείων από τις γαλλικές Αρχές για την κατάρτιση της γαλλικής λίστας που προέκυπτε από τα στοιχεία της τράπεζας αναφέρεται ότι «δύο πρόσωπα τα οποία φέρεται να διαμένουν στην Ελβετία συμπεριλήφθηκαν σκόπιμα στη λίστα, ώστε να καταστεί δυνατή μια ανάλυση για τον πραγματικό τόπο διαμονής τους».
Οι Γάλλοι ειδικοί αρχικά είχαν δημιουργήσει με τα δεδομένα που αφορούσαν τη χώρα τους μία λίστα που περιελάμβανε 4.800 εγγραφές και συνολικό ύψος καταθέσεων περί τα 4,7 δισ. δολάρια.
Σε δεύτερο στάδιο η λίστα μίκρυνε και έφτασε τις 2.540 εγγραφές με καταθέσεις 3,5 δισ. δολαρίων. Η δεύτερη λίστα με τις λιγότερες εγγραφές επιλέχθηκε για λεπτομερή ανάλυση και έρευνα από τις Αρχές.
Στο υπόμνημά τους οι Γάλλοι ειδικοί επισήμαιναν: «Η διαφορά μεταξύ των δύο λιστών (σ.σ. 2.260 εγγραφές) θα αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω μελέτης για τον προσδιορισμό, για κάθε περίπτωση χωριστά, σχετικά με το αν οι επιπλέον καταθέτες που περιλαμβάνονται στον (μεγάλο) κατάλογο είναι κάτοικοι Γαλλίας για φορολογικούς σκοπούς».
Με αυτό ακριβώς το σκεπτικό οι 86 επιπλέον εγγραφές με ελληνικό ενδιαφέρον αλλά και τα υπόλοιπα ονόματα αποκτούν ιδιαίτερη αξία, αναφέρουν “Τα Νέα”. Ανάμεσα στα «νέα» πρόσωπα εμφανίζονται 41 που συνδέονται με καταθέσεις άνω του 1 εκατ. δολαρίων. Από την επεξεργασία των δεδομένων εντοπίστηκαν επιπλέον 949 συνδεόμενα πρόσωπα με τους λογαριασμούς ελληνικού ενδιαφέροντος.
Τα πρόσωπα αυτά είτε έχουν δηλώσει ελληνική διεύθυνση είτε ο κάτοχος του λογαριασμού με τον οποίο συνδέονται έχει ελληνικό ενδιαφέρον. Ανάμεσά τους δεν υπάρχουν μόνο φυσικά πρόσωπα αλλά και εταιρείες, ενώ οι ιδιότητές τους σε σχέση με τους τραπεζικούς λογαριασμούς ποικίλλουν: εμφανίζονταν ως συνδικαιούχοι, πληρεξούσιοι δικηγόροι, διαχειριστές και Internet users.
Από το σύνολο των δεδομένων εξήχθησαν 2.286 διευθύνσεις που συνδέονται με πρόσωπα ελληνικού ενδιαφέροντος. Κάποιες από αυτές τις διευθύνσεις αλληλεπικαλύπτονται καθώς οι διαφορές μεταξύ τους είναι ελάχιστες -μία λέξη ή μερικά γράμματα.
41 από τους Έλληνες που δεν περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ είχαν καταθέσεις πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ.
Σύμφωνα με Τα Νέα ξεχωρίζουν:
– Επιχειρηματίας που φαίνεται να δραστηριοποιείται στο Βέλγιο και στην Αφρική με καταθέσεις σε 10 λογαριασμούς πάνω από 60 εκατ. δολάρια την περίοδο 2006-2007
– Ζευγάρι Ελλήνων οι οποίοι είχαν αποσυρθεί και δηλώσει ως τόπο διαμονής το Πριγκιπάτο του Μονακό, με περισσότερα από 36 εκατ. δολάρια στην HSBC Γενεύης. Εντάχθηκαν στη λίστα του Μονακό
– Επιχειρηματίας στο χώρο των ναυτιλιακών που γεννήθηκε στη Χίο και δήλωνε διεύθυνση στο Μονακό με περίπου 27,5 εκατ. ευρώ. Επίσης εντάχθηκε στη λίστα του Μονακό
– Μεγιστάνας του κατασκευαστικού κλάδου με σχεδόν 18 εκατ. δολάρια καταθέσεις. Βρέθηκε στη λίστα της Κύπρου
– Γνωστή οικογένεια εβραϊκής καταγωγής, μέλη της οποίας είχαν γεννηθεί σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη, με καταθέσεις περίπου 10 εκατ. δολάρια
– Εισοδηματίας εβραϊκής καταγωγής που γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και είχε βελγική υπηκοότητα, εμφανίζεται με περισσότερα από 6 εκατ. δολάρια
– Εισοδηματίας που γεννήθηκε στην Ελλάδα εντοπίστηκε στη λίστα της Βρετανίας με 4,8 εκατ. δολάρια
– Εφοπλίστρια με καταγωγή από τη Χίο βρέθηκε στη λίστα του Μονακό με καταθέσεις 3,2 εκατομμυρίων
Στα νέα ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος σε αρχεία που δεν περιλαμβάνουν λεπτομέρειες και στην πλειονότητά τους συνδέονται με μηδενικούς λογαριασμούς, περιλαμβάνονται:
– Τρία αδέρφια που έχουν γεννηθεί Ελλάδα και έχουν δηλώσει στην τράπεζα τα στοιχεία των βραζιλιάνικων διαβατηρίων τους, τα οποία μοιράζονταν καταθέσεις ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων
– Πελάτης της HSBC με καταθέσεις άνω των 5,5 εκατ. που γεννήθηκε στο Μιλάνο αλλά δήλωσε ελληνικό διαβατήριο
– Γιατρός που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, επίσης με βραζιλιάνικο διαβατήριο με καταθέσεις ύψους 500.000 ευρώ.
Το ελβετικό παράρτημα της βρετανικής τράπεζας HSBC θέλησε να πάρει αποστάσεις από τις αποκαλύψεις και διαβεβαίωσε ότι “έχει αλλάξει”, μετά τις “παραλείψεις που διαπιστώθηκαν το 2007”, σύμφωνα με ανακοίνωση που στάλθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
“Η HSBC (Ελβετία) ξεκίνησε μία ριζική αναδιάρθρωση το 2008 για να εμποδίσει ώστε οι υπηρεσίες της να χρησιμοποιούνται για φοροδιαφυγή ή ξέπλυμα βρώμικου χρήματος”, δηλώνει στην ανακοίνωση γενικός διευθυντής της Φράνκο Μόρα.
Σύμφωνα με την τράπεζα, “μία νέα διεύθυνση προχώρησε σε εις βάθος έλεγχο των υποθέσεων, πράγμα που περιλαμβάνει το κλείσιμο λογαριασμών πελατών που δεν εκπληρούσαν τις υψηλές προδιαγραφές της τράπεζας και την εγκατάσταση ενός πολύ προωθημένου συστήματος εσωτερικού ελέγχου”.
Η HSBC Ελβετίας “δεν ενδιαφέρεται να έχει σχέσεις με πελάτες ή εν δυνάμει πελάτες που δεν πληρούν τις απαιτήσεις ως προς το οικονομικό έγκλημα…Οι αποκαλύψεις που αφορούν πρακτικές του παρελθόντος πρέπει να υπενθυμίζουν ότι αυτό το παλαιό μοντέλο του επιχειρείν της ελβετικής ιδιωτικής τράπεζας δεν είναι πλέον αποδεκτό”, καταλήγει ο γενικός διευθυντής.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Τα Νέα, icij.org