Site icon NewsIT

Σχολεία: Ανοίγουν με αυξημένα self test και φόβο για έκρηξη των κρουσμάτων κορονοϊού – «Θα κλείσουν πολλά τμήματα»

09.01.2022 | 23:31
Κορονοϊός - Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: Να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου - Να «κλειστούν οι ανεμβολίαστοι»

Στα θρανία επιστρέφουν οι μαθητές στα σχολεία όλης της χώρας, με περισσότερα self test αλλά και το φόβο πως τα κρούσματα κορονοϊού θα σημειώσουν ακόμα μεγαλύτερη «έκρηξη» τις επόμενες μέρες.

Οι μαθητές καλούνται να κάνουν τρία τεστ ανά εβδομάδα και όσοι δεν κατάφεραν να προμηθευτούν ένα self test θα μπορούν να το προμηθεύονται από τα σχολεία τους. 

Παπαευαγγέλου: Θα έχουμε κρούσματα στα παιδιά

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου εκτίμησε πως θα καταγραφεί μια αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε παιδιά αυτή την εβδομάδα.

Υποστήριξε όμως πως αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί. Επίσης είπε ότι λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Όμικρον τις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να κλείσουν πολλά τμήματα σχολείων. 

click4more: Τι ισχύει με τις δηλώσεις self test μαθητών

«Αυτή την εβδομάδα περιμένουμε μια αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά, τα οποία στην πλειοψηφία τους έμειναν χωρίς τεστ τις προηγούμενες δύο εβδομάδες. Ωστόσο, ήταν κάτι που είχαμε δει και τον Σεπτέμβριο και δε θα πρέπει να μας ανησυχήσει», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

«Πιο ασφαλές το να ανοίξουν τα σχολεία»

Σχετικά με τη συζήτηση για το αν πρέπει να ανοίξουν τώρα τα σχολεία η όχι, η κ. Παπαευαγγέλου υποστηρίζει πως είναι πιο ασφαλές να ανοίξουν, καθώς οι μαθητές θα προσέρχονται με συχνά τεστ και θα περιοριστεί και η κινητικότητα.

«Τα σχολεία τα κλείναμε το 2020 και την Άνοιξη του 2021 όταν θέλαμε να περιορίσουμε την κινητικότητα των γονιών και τη διασπορά στην κοινότητα. Τώρα έχουμε όλοι στο ευρύτερο οικογενειακό μας περιβάλλον κρούσματα και άρα δε θα ωφελήσει να κρατήσουμε τα παιδιά στο σπίτι. Η διασπορά θα συνεχίσει έτσι κι αλλιώς, ενώ αντίθετα με όπλο το testing μέσα στο σχολείο και το συμμάζεμα της κοινωνίας με τα ανοιχτά σχολεία, θα είναι προς όφελος της διασποράς στην κοινότητα», επισήμανε η κ. Παπαευαγγέλου. 

Για το μέτρο του του 50%+1 κρουσμάτων σε μια τάξη για να κλείσει ένα τμήμα, η καθηγήτρια ανέφερε ότι ήταν κάτι που είχε συζητηθεί τον Σεπτέμβριο στην Επιτροπή , όμως οι επιστήμονες δε ήθελαν να βάλουν ένα όριο, αλλά επικεντρώνονταν στο εκτενές testing με στόχο την έγκαιρη διάγνωση και απομόνωση.

«Εμάς δε μας ενδιαφέρει το 50%+1. Με τόσο μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, δε θα μου δημιουργήσει έκπληξη αν δω τουλάχιστον τις επόμενες δύο εβδομάδες να έχουμε αυξημένο αριθμό τάξεων που είναι κλειστά. Περιμένουμε να το δούμε», τόνισε. 

Πως θα γίνει η διαδικασία του self test

Όποιος γονιός, μαθητής ή εκπαιδευτικός δεν κατάφερε να προμηθευτεί με self test θα μπορεί να προσέρχεται στο σχολείο από τις 7 το πρωί.

Στο σχολείο θα βρίσκεται ο διευθυντής ή κάποιος εκπαιδευτικός που θα δίνει το απαραίτητο self test. 

Ωστόσο, το self test δεν θα γίνεται στο χώρο του σχολείου αλλά οι μαθητές/εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν το τεστ εκτός σχολείου και μόνο εφόσον το αποτέλεσμα είναι αρνητικό θα μπορούν να μπουν και πάλι στο χώρο του σχολείου.

Παράλληλα, θα πρέπει να δηλώσουν το αρνητικό αποτέλεσμα και στη σχετική πλατφόρμα.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version