Αυτό σημειώνει η αρμόδια υπουργός, Νίκη Κεραμέως και σημειώνει πως “η εν λόγω ρύθμιση αφορά τόσο την πρωτοβάθμια όσο και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δημόσια και ιδιωτική”.
Κατά τα λοιπά, το σχολείο θα λειτουργεί κανονικά και θα πραγματοποιείται το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων της ημέρας.
Η σχετική νομοθετική ρύθμιση, που εμπεριέχεται σε κατατεθέν Νομοσχέδιο του Υπουργείου, θα προσαρμοστεί κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία προκειμένου να αποτυπώνει πλήρως τα ανωτέρω, καταλήγει στη δήλωση της η κ. Κεραμέως.
“Τα ελληνικά πανεπιστήμια στην εξωστρέφεια”
“Στην διάρκεια των προηγούμενων ετών, τα ελληνικά πανεπιστήμια ήταν εσωστρεφή. Θέλουμε να τα κάνουμε εξωστρεφή και να τα καταστήσουμε έναν κόμβο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην νοτιο – ανατολική Ευρώπη”, δήλωσε η υπουργός Παιδείας στους Financia Times. “Συνεργαζόμαστε με ακαδημαϊκά ιδρύματα, με κυβερνήσεις και έχουμε προσωπικές επαφές με ακαδημαϊκούς του εξωτερικού”, πρόσθεσε.
Εκτίμησε ότι 40.000 με 50.000 φοιτητές από τρίτες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα φοιτούν μέχρι το 2024 στο αγγλόφωνο προπτυχιακό του πανεπιστημίου Αθηνών, που αφορά στην Αρχαιολογία, την Ιστορία και τη Φιλολογία της Αρχαίας Ελλάδας.
Επιπλέον, η υπουργός αναφέρθηκε σε τρόπους με τους οποίους τα ΑΕΙ θα μπορούν να έχουν έσοδα, πλέον της επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως μέσω των θερινών σχολείων, αλλά και συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα.
“Θέλουμε να παράσχουμε στα πανεπιστήμια τη δυνατότητα να αποκτήσουν άλλα εργαλεία χρηματοδότησης, όπως είναι για παράδειγμα τα φορολογικά κίνητρα για δωρεές και προσφορές, οι ιδιωτικές συνεργασίες και τα έσοδα από πατέντες”, επεσήμανε η κ. Κεραμέως.
Τέλος, σημείωσε ότι έχει ήδη δρομολογηθεί η πρώτη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και αφορά στην κατασκευή εστιών για 3.000 φοιτητές, κυρίως αλλοδαπούς, του Πανεπιστημίου Κρήτης.