Πέμπτη, 21 Νοε.
20oC Αθήνα

Συγκλονίζει η καθαρίστρια από τον Βόλο! “Με τρομοκρατεί η σκέψη ότι μπορεί να επιστρέψω στη φυλακή”

καθαρίστρια
Φωτογραφία από: Youtube

Ολόκληρη η ζωή της, χωρίς καμία υπερβολή, κρίνεται από την απόφαση που θα πάρει ο Άρειος Πάγος στις 6 Φεβρουαρίου.
Ο λόγος για την καθαρίστρια από τον Βόλο, η ιστορία της οποίας είχε προκαλέσει ένα πρωτοφανές κύμα συμπαράστασης σε όλη τη χώρα.
Το πλαστό πτυχίο και οι δραματικές στιγμές πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.
“Ήμουν φοβισμένη, ξυπνούσα το βράδυ, κοιτούσα γύρω μου και έκλαιγα” λέει στο newsit.gr ανοίγοντας την καρδιά της.
Όλα όσα λέει η 53χρονη Δήμητρα Τσιαντάκη και όλο το χρονικό της υπόθεσης.

Στον Άρειο Πάγο αναμένεται να φτάσει στις 6 Φεβρουαρίου του 2019 η υπόθεση της καθαρίστριας από τον Βόλο, της Δήμητρας Τσιαντάκη, που καταδικάστηκε γιατί εργαζόταν έχοντας παραποιήσει το ενδεικτικό της Ε΄Δημοτικού σε απολυτήριο Δημοτικού. Η 53χρονη καθαρίστρια μετράει τις μέρες και ανυπομονεί για την απόφαση της δικαιοσύνης, ελπίζοντας, κατά κύριο λόγο, να μην επιστρέψει στη φυλακή.

“Με τρομοκρατεί η σκέψη ότι μπορεί να επιστρέψω στη φυλακή”

“Περιμένω. Έχω αγωνία και άγχος. Ελπίζω να πάνε όλα καλά, άλλα θα δούμε, γιατί έχω ακόμα δρόμο. Έμεινα 23 μέρες στη φυλακή. Αποφυλακίστηκα στις 28 Νοεμβρίου. Ήμουν σοκαρισμένη, δεν το είχα συνειδητοποιήσει ότι ήμουν μέσα.

Πίστευα ότι έβλεπα ένα κακό όνειρο και όταν ξυπνήσω θα είμαι στο σπίτι μου με την οικογένειά μου. Θεωρώ ότι ήταν άδικη μια τόσο μεγάλη ποινή, αλλά είχα πάντα πίστη στο Θεό.

Ήμουν φοβισμένη, ξυπνούσα το βράδυ, κοιτούσα γύρω μου και έκλαιγα. Η φυλακή είναι σκληρή. Όταν ακούς και το θόρυβο από τις πόρτες που κλειδώνουν και σε κλείνουν μέσα… Δύσκολες καταστάσεις, βρέθηκα σε μια άλλη κοινωνία. Οι συγκρατούμενές μου ήταν φυλακισμένες για οικονομικά θέματα. Είχα καλές σχέσεις μαζί τους, δεν με ενοχλούσαν, ούτε τις ενοχλούσα.

Τώρα βρίσκομαι με την οικογένειά μου. Με τους ανθρώπους που με αγαπούν και μου συμπαραστέκονται. Παίρνω δύναμη από αυτούς, όπως έκανα και όταν ήμουν στη φυλακή.

Με τρομοκρατεί η σκέψη ότι μπορεί να επιστρέψω στη φυλακή. Δεν θέλω καν να σκεφτώ ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο” λέει η καθαρίστρια μιλώντας στο newsit.gr.

Διαβάστε στην συνέχεια του κειμένου όλο το χρονικό της υπόθεσης που συγκλόνισε την χώρα

“Ούτε έκλεψα, ούτε βγήκα στο πεζοδρόμιο” τονίζει η καθαρίστρια

Η 53χρονη Δήμητρα Τσιαντάκη διορίστηκε το 1996, σε παιδικό σταθμό του Δήμου Βόλου, δηλώνοντας ότι είναι τελειόφοιτη της ΣΤ΄ Δημοτικού. Ήθελε να εργαστεί για να μπορέσει να ζήσει τα παιδιά της και να βοηθήσει τον σύζυγό της που είχε 67% αναπηρία. “Φοβήθηκα μην μου πάρουν τα παιδιά, μη ζήσουν και αυτά αυτό που έζησα και εγώ. Γιατί έχω μεγαλώσει σε ορφανοτροφείο, ξέρω τι θα πει ορφάνια. Ούτε έκλεψα, ούτε βγήκα στο πεζοδρόμιο” μας λέει και προσθέτει ότι από τότε που αποφυλακίστηκε, ουσιαστικά, δεν υπάρχει εισόδημα στο σπίτι της, παρά μόνο κάποια χρήματα που παίρνει, περιστασιακά, από δουλειές του ποδαριού που κάνει και αυτή και ο σύζυγός της.

Click4more: Σπάει τη σιωπή της η Δήμητρα Τσιαντάκη! Εκτός από τη φυλακή της διέγραψαν 20 χρόνια δουλειάς!

“Πού και πού θα κάνει ένα μεροκάματο ο σύζυγος, όποτε μπορεί και όποτε θα βρει κάτι. Εγώ φροντίζω, περιστασιακά, κάποιους ηλικιωμένους. Μένουμε με την πεθερά και τον πεθερό μου και φροντίζουμε ο ένας τον άλλον, όσο μπορούμε. Τα παιδιά μου δεν ζουν μαζί μας. Η κόρη μου είναι παντρεμένη και ο γιος μου εργάζεται στην Αθήνα. Δεν θέλω να τους επιβαρύνω. Ποτέ δεν το έκανα, ούτε θα το κάνω”.

“Κύμα” συμπαράστασης στην 53χρονη καθαρίστρια

Η αποφυλάκισή της έγινε δυνατή μετά το κύμα συμπαράστασης από σωματεία, εργαζόμενους από όλον τον κόσμο που στάθηκαν στο πλευρό της 53χρονης και απέναντι σε μια δικαστική απόφαση που οδηγούσε και αυτήν και την οικογένειά της στη φυσική και οικονομική εξόντωση.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων στους ΟΤΑ του νομού Μαγνησίας, με την πρόεδρό του, Εύη Καρυδάκη, καλεί, με ανακοίνωσή του, όλα τα σωματεία και τους εργαζομένους να της εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, ενόψει της προσεχούς δίκης, ζητώντας για την καθαρίστρια “να επανέλθει στην εργασία της, με αναίρεση της ποινής της και αναγνώριση των δεδουλευμένων της”.

“Από το 2015 δεν εργάζομαι. Θα ήταν θαύμα για μένα αν συνέβαινε αυτό. Θα ήθελα τόσο πολύ να ξαναγυρνούσα στη δουλειά μου. Είναι δύσκολο να βρω εργασία στα 53 μου. Για τα είκοσι χρόνια που δούλευα μου υποσχέθηκαν ότι δεν θα χάσω τα ένσημά μου”, λέει ή ίδια, στη σκέψη μιας τέτοιας απόφασης του Αρείου Πάγου.

Διαβάστε στην συνέχεια του κειμένου όλο το χρονικό της υπόθεσης που συγκλόνισε την χώρα

“Δεν κρίνω κανέναν, εγώ δεν είχα να κάνω με ανθρώπινες ζωές” λέει η καθαρίστρια

Μία εξοντωτική απόφαση οδήγησε την 53χρονη κατευθείαν στις φυλακές της Θήβας. Για ένα παραποιημένο ενδεικτικό δημοτικού και γιατί ο νόμος του 2014 προέβλεπε δίωξη για κακούργημα, σε περιπτώσεις υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος. Και ενώ για χρήση πλαστών πτυχίων έχουν, κατά καιρούς, κατηγορηθεί διάφοροι, καμία παρόμοια περίπτωση δεν έχει αντιμετωπιστεί με τέτοια σκληρότητα από τη δικαιοσύνη.

καθαρίστρια

“Δεν μπορώ να κρίνω κανέναν. Δεν ξέρω αν και γιατί το έκανε. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι εγώ δεν είχα να κάνω με ανθρώπινες ζωές” αναφέρει η 53χρονη, όταν της ζητάμε να σχολιάσει την περίπτωση του μέχρι πρότινος διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας, ο οποίος φέρεται να είχε προσκομίσει στην υπηρεσία του όχι ένα, αλλά τέσσερα πλαστά πτυχία.

Ακούστε όσα λέει η 53χρονη καθαρίστρια στο newsit.gr

Το χρονικό της υπόθεσης με την 53χρονη καθαρίστρια

Η ιστορία της Δήμητρας Τσιαντάκη είχε συγκινήσει όλη την Ελλάδα. Η 53χρονη καθαρίστρια είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 10 ετών επειδή κατέθεσε πλαστό απολυτήριο δημοτικού για να προσληφθεί σε δημόσιο παιδικό σταθμό. Μετά το κύμα συμπαράστασης στο πρόσωπό της αποφυλακίστηκε αλλά τώρα θα γίνει η εκδίκαση της υπόθεσής της από τον Άρειο Πάγο.

Στις 6 Φεβρουαρίου εκδικάζεται στον Άρειο Πάγο η αίτηση αναίρεσης της ποινής δεκαετούς κάθειρξης που της είχε επιβληθεί

Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας θα εξετάσει την αίτηση αναίρεσης που κατέθεσε ο συνήγορός της. Αν γίνει δεκτό το αίτημα, τότε η υπόθεση θα επιστρέψει πίσω στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας για να εκδικαστεί εκ νέου.

Η περιπέτεια της καθαρίστριας από τον Βόλο, ξεκίνησε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας το 2016 όπου και καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξης αλλά παρέμεινε ελεύθερη καθώς το δικαστήριο έδωσε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση που άσκησε.

Στις 5 Νοέμβρη όμως το 2018 το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας την καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 10 ετών και οδηγήθηκε στη φυλακή. Μέρα με την ημέρα οι αντιδράσεις γίνονταν ολοένα και περισσότερες.

Τοποθετήθηκαν επί του θέματος όλα τα κόμματα, τα περισσότερα σωματεία εργαζομένων στην Ελλάδα, υπήρξαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Την υπόθεση ζήτησε να την εξετάσουν ο πρόεδρος και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης βρέθηκε στις φυλακές που είχε οδηγηθεί η καθαρίστρια, ενώ τοποθετήθηκαν επί του ζητήματος η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδας αλλά και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι. Με διαδικασίες εξπρές φτάνουμε στις 28 του Νοέμβρη, ημέρα που το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας κάνει δεκτή, για λόγους υγείας, την αίτηση αναστολής εκτέλεσης ποινής μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της αναίρεσης που ασκήθηκε στον Άρειο Πάγο.

Από εκείνη την ημέρα η καθαρίστρια είναι ελεύθερη. Πλέον η τύχη της θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό, σε πρώτη φάση, από το ανώτατο δικαστήριο…

Ρεπορτάζ: Έφη Κουλοχέρη

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις