Site icon NewsIT

Συγκρατημένος ο καθηγητής Γώγος: «Τα εμβόλια πιθανότατα θα δράσουν κατά της μετάλλαξης»

20.12.2020 | 22:03
Συγκρατημένος ο καθηγητής Γώγος: «Τα εμβόλια πιθανότατα θα δράσουν κατά της μετάλλαξης»

FILE PHOTO: Vials labelled "COVID-19 Coronavirus Vaccine" are placed on dry ice in this illustration taken, December 4, 2020. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η εμφάνιση ενός νέου στελέχους του κορονοϊού στη Βρετανία και σε άλλες χώρες.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος τονίζοντας ότι τα εμβόλια πιθανότατα θα δράσουν κατά του μεταλλαγμένου κορονοϊού. Η επιτροπή μάλιστα των Λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει αύριο, Δευτέρα μετά τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει.

«Έχουμε δει κάποιες μεταλλάξεις στα γονίδια, τα οποία κωδικοποιούν την παραγωγή πρωτεϊνών που φτιάχνουν την πρωτεΐνη S, με την οποία ο ιός προσκολλάται στα κύτταρα. Αν οι μεταλλάξεις αυτές διευκολύνουν την προσκόλληση, αυξάνουν τη μεταδοτικότητα. Δεν ξέρουμε όμως αν διευκολύνει κι άλλες διαδικασίες ενδοκυττάριες που κάνουν πιο βαριά τη νόσο. Έχουμε δει ήδη αρκετές μεταλλάξεις από την αρχή και δεν δημιούργησαν κάποια προβλήματα. Δεν έχουμε δεδομένα για τη συγκεκριμένη ακόμα. Μέχρι να έχουμε τα δεδομένα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. 

Στη συνέχεια ο καθηγητής είπε ότι αύριο, Δευτέρα, η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει σχετικά με τα δεδομένα που έχει για τη μετάλλαξη. «Με τα δεδομένα που έχουμε έως τώρα είναι βαρύ το μέτρο της αναστολής πτήσεων και κλείσιμο συνόρων.», είπε.

Τα θέματα που μπορεί να προκύψουν από τη μετάλλαξη του ιού:

Ο ιός να γίνει πιο μεταδοτικός 

Να γίνει πιο τοξικός

Να μην φαίνεται στα τεστ

Να υπάρξει επαναμόλυνση από τον μεταλλαγμένο ιό

Αναφορικά με τα εμβόλια, ο κ. Γώγος εξήγησε ότι στοχεύουν σε πολλές πρωτεΐνες, άρα κατά πάσα πιθανότητα θα δράσουν και κατά της μετάλλαξης.

«Σύντομα θα έχουμε δεδομένα για την αντιγονικότητά του, τη διασπορά και τη βαρύτητα της νόσου.»

Ο καθηγητής σχολίασε και τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν και είπε ότι θα πρέπει να υπάρχει καμπανάκι ξανά και ξανά για να αποφεύγονται τέτοιες καταστάσεις, 

Τέλος, ο κ. Γώγος για την πιθανότητα να αρθεί το lockdown στις 7 Ιανουαρίου είπε ότι υπάρχει μια ελάττωση των κρουσμάτων, ωστόσο, παραμένει η πίεση στο σύστημα υγείας. Αν όλα πάνε καλά, θα δούμε το άνοιγμα στην πορεία. Όλα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Επίσης, για τα σχολεία τόνισε ότι πρώτα σχεδιάζεται να ανοίξουν τα δημοτικά και μετά τα γυμνάσια και τα λύκεια. «Μην προτρέχουμε», επεσήμανε.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version