Ελλάδα

Συλλαλητήριο: Αυτή είναι η ανθρωπογεωγραφία του

Από που ήταν όσοι πήγαν την Κυριακή στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στην Αθήνα; Ποιος ομιλητής τους εξέφρασε και ποιον θεσμό εμπιστεύονται; Θέλουν νέο κόμμα και ποια κοινά έχουν με τους "αγανακτισμένους";

Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα για το συλλαλητήριο και τους συμμετέχοντες σε αυτή δίνει έρευνα της ΚΑΠΑ Research, την οποία δημοσιεύει το “tovima.gr”. Μάλιστα, γίνεται και σύγκριση με αποτελέσματα έρευνας της ίδιας εταιρίας για Το Βήμα, επί… “Αγανακτισμένων”, τον Ιούνιο του 2011.

Η έρευνα έγινε κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου στην Αθήνα, σε δείγμα 490 ανθρώπων στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Συντάγματος.

Ποιοι συμμετείχαν στο συλλαλητήριο

Από την έρευνα προκύπτει ότι η συντριπτική πλειοψηφία (83%) που βρέθηκε την Κυριακή στην πλατεία Συντάγματος ήταν κάτοικοι Αττικής. Μόλις το 5% δήλωσαν κάτοικοι Κεντρικής Μακεδονίας, 4% ήταν από τη Στερεά, 2% από τη Θεσσαλία.

Για το 87% αιτία που βρέθηκαν στο συλλαλητήριο ήταν για να εκφράζουν την αντίθεσή τους στην ονομασία της ΠΓΔΜ με τον όρο Μακεδονία. Για το 41% ήταν η διαμαρτυρία στο πολιτικό σύστημα και για το 25% η διαμαρτυρία προς την κυβέρνηση.

Η πλειοψηφία ήταν άνδρες (77%) και το 23% γυναίκες. Σε σχέση με τους “Αγανακτισμένους” στις συγκεντρώσεις του ’11 η πλειοψηφία (55,5%) ήταν άνδρες, ενώ οι γυναίκες συμμετείχαν σε ποσοστό 44,5%.

Όσον αφορά στην ηλικία, το 72% ήταν πάνω από 45 ετών. Το 28% ήταν ηλικίας 45-54 ετών, το 19% ήταν 55-64, το 19% άνω των 65 και το 14% 35-44.

Τι… ψηφίζουν

Οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο κλήθηκαν να απαντήσουν και όσον αφορά στην πολιτική τους τοποθέτηση. Η πλειοψηφία (54%) δήλωσε ότι κλίνει προς τα δεξιά, το 21% προς το κέντρο και το 15% προς τα αριστερά. Ένα ποσοστό της τάξης του 10% δεν απάντησε.

Οι πολίτες ρωτήθηκαν επίσης τι ψήφισαν στο δημοψήφισμα του 2015. Το 52% απάντησε ότι ψήφισε «όχι» και το 24% «ναι».

Θεσμοί και… κόμματα

Το 65% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θεωρεί το συλλαλητήριο μια ειρηνική κινητοποίηση διαμαρτυρίας, ενώ το 29% το χαρακτήρισε κινητοποίηση ανατροπής του συστήματος.

Στους Αγανακτισμένους τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 49% (ειρηνική) και 46% (ανατροπής του συστήματος).

Δεδομένου ότι η πλειοψηφία όσων συμμετείχαν στο συλλαλητήριο τοποθετήθηκαν, κατά δήλωσή τους, στα… δεξιά, μάλλον δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως στην ερώτηση για το ποιόν θεσμό εμπιστεύονται περισσότερο, ο στρατός είχε τις περισσότερες απαντήσεις. Το 64% απαντά «πολύ ή αρκετά».

Ακολουθεί η Εκκλησία, την οποία εμπιστεύεται το 55%, ενώ η Βουλή και τα κόμματα βρίσκονται πολύ χαμηλά, με τις αρνητικές απαντήσεις να είναι στο 85% και το 93% αντίστοιχα.

Εντύπωση προκαλούν οι απαντήσεις στην ερώτηση για το αν οι πολίτες θέλουν το σχηματισμό νέου κόμματος. Όσοι πήγαν στο συλλαλητήριο και ήταν ανάμεσα σε εκείνους που ρωτήθηκαν, απάντησαν θετικά σε ποσοστό (ναι, μάλλον ναι) 42% και αρνητικά (όχι, μάλλον όχι) σε ποσοστό 50%.

Ο Μίκης Θεοδωράκης

Στο ερώτημα ποιος ομιλητής τους εξέφρασε περισσότερο, ο Μίκης Θεοδωράκης είναι η επιλογή για το 46% των ερωτηθέντων. Ακολουθούν ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης με 19%, ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος με 10%, ο Γιώργος Πατούλης με 8%, ενώ “κανένας” απαντά το 16%.

Δείτε εδώ όλη την έρευνα

[pdf-embedder url=”https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2018/02/ereuna_sylllalitirio.pdf”]

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα