Ελλάδα

Συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου: Αυτό είναι το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου

- Επιτροπή θα εξετάσει την συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου και το πόρισμα θα υποβληθεί εκ νέου στην Ιεραρχία - Μητροπολίτης Φθιώτιδος: «Δεν πέρασε καν πρόταση για την μισθοδοσία, δεν μπαίνει καν σε διάλογο σε όλα τα υπόλοιπα διαπιστώθηκε ομοφωνία» - Ηχηρές αποχωρήσεις από τους Μητροπολίτες Μεσσηνίας και Καισαριανής πριν καν ολοκληρωθεί η Σύνοδος - Διαψεύδουν κύκλοι του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου ότι είπε στο Μεσσηνίας «όποιος είναι εναντίον της συμφωνίας φεύγει» - Όλο το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου!
Μαραθώνια και θυελλώδης ήταν η έκτακτη Σύνοδος της Ιεραρχίας με στιγμές έντασης, όπως η αποχώρηση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας, Χρυσόστομου αλλά και του Μητροπολίτη Καισαριανής Δανιήλ για το μείζον θέμα της Συμφωνίας του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Μετά από 6 ολόκληρες ώρες η έκτακτη σύνοδος της Ιεραρχίας κατέληξε στα εξής: Να παραμείνει ως έχει η μισθοδοσία των κληρικών, δηλαδή να παραμείνουν δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ υπήρξε ομοφωνία στα άλλα ζητήματα.
Μετά από αυτή την εξέλιξη η συμφωνία είναι στον αέρα αφού όπως αναφερόταν στο κοινό ανακοινωθέν Τσίπρα – Ιερώνυμου: «Οι παραπάνω δεσμεύσεις των δύο μερών θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση τήρησης της Συμφωνίας στο σύνολό της».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος στην ενημέρωση των δημοσιογράφων που ακολούθησε μετά τη συνεδρίαση, όταν ρωτήθηκε για το προσύμφωνο της Εκκλησίας με την Πολιτεία, επισήμανε πως είναι πρόταση -και το υπογράμμισε- ιστορικής συμφωνίας, με την προϋπόθεση ότι θα εγκριθεί από την Ιεραρχία και από το Υπουργικό Συμβούλιο. Σημείωσε ότι σήμερα δεν εγκρίθηκε και δεν απορρίφθηκε τίποτα, εκτός από την απόφαση για συγκρότηση επιτροπής που θα συζητήσει όλα τα θέματα, επομένως και τα 15 σημεία.

Σε ερώτηση αν το θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου είναι στο τραπέζι ως θέμα συζήτησης, ο μητροπολίτης Ναυπάκτου διευκρίνισε ότι θα τεθούν στο τραπέζι όλα τα θέματα, ενώ τόνισε πως το βασικό είναι το πρώτο σημείο, η συνέχιση του διαλόγου με την Πολιτεία. Αυτό σημαίνει, συμπλήρωσε, ότι «είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο και η Επιτροπή αυτή θα συζητήσει όλα τα θέματα που αφορούν τα κοινά σημεία με την Πολιτεία, και φυσικά και το θέμα της μισθοδοσίας».

Σε άλλο σημείο του λόγου του, ανέφερε ότι η συζήτηση δεν μπορεί να γίνεται με σπουδή και σημείωσε ότι δεν μπορεί κανείς να προσδιορίσει το χρόνο. Δεν μπορεί να γίνει καμία αλλαγή τουλάχιστον τώρα, εφόσον συνεχίζεται ο διάλογος, κατέστησε σαφές. Τέλος, διεμήνυσε πως το κείμενο της Ιεραρχίας, που συμφωνήθηκε ομόφωνα, δείχνει την ενότητα γύρω από τον αρχιεπίσκοπο.

Αυτό που σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου αποφασίσθηκε ομόφωνα σήμερα ήταν:

  1. Να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.
  2. Να αναθέσει στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο την συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από Ιεράρχες, Νομικούς, Εμπειρογνώμονες και Εκπροσώπους του Εφημεριακού Κλήρου για την μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ο καρπός της οποίας θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τελική έγκριση.
  3. Να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Όλη η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου

Συνήλθε σήμερα Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018, στην Συνεδρία της εκτάκτου Συγκλήσεώς της, η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Πρό της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου.

Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, ετελέσθη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη απαρτία.

Η Επιτροπή επί του Τύπου συγκροτήθηκε από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο και Πατρών κ. Χρυσόστομο.

Ακολούθως, συμφώνως προς την Ημερησία Διάταξη, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος ανέγνωσε την Ενημέρωσή του με θέμα: «Ενημέρωσις περί προτάσεως υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως επί του θέματος της Εκκλησιαστικής Περιουσίας».

Μετά από την Ενημέρωση ακολούθησε συζήτηση επ’ αυ­τής, κατά την οποία έλαβαν τον λόγο πολλοί Αρχιερείς.

Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ομοφώνως αποφάσισε:

  1. Να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.
  2. Να αναθέσει στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο την συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από Ιεράρχες, Νομικούς, Εμπειρογνώμονες και Εκπροσώπους του Εφημεριακού Κλήρου για την μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ο καρπός της οποίας θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τελική έγκριση.
  3. Να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η Επιτροπή Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας

Ακούστε τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος

Όλο το θυελλώδες παρασκήνιο της συνεδρίασης

Νεότερες πληροφορίες του newsit.gr για το “επεισόδιο” ανάμεσα στον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο αναφέρουν τα εξής: Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας πήρε πρώτος τον λόγο μετά την εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου αφού ο κορυφαίος Ιεράρχης είχε παρουσιάσει τις προτάσεις του για τα όσα συμφώνησε με τον πρωθυπουργό. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι με το που άρχισαν να μιλούν οι υπόλοιποι Μητροπολίτες, ο Μεσσηνίας τους διέκοπτε διαρκώς. Τότε, παρενέβη ο Αρχιεπίσκοπος και απευθυνόμενος στον κ.κ. Χρυσόστομο του είπε ότι θα περιμένει να ολοκληρώσουν τις τοποθετήσεις τους όλοι οι Μητροπολίτες και στην συνέχεια θα δευτερολογήσει. Τότε, εξοργισμένος ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας αποχώρησε. Κύκλοι του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου διαψεύδουν ότι ειπώθηκε η φράση: «όποιος είναι εναντίον της συμφωνίας φεύγει» από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
Σύμφωνα με πληροφορίες αποχώρησε από την Σύνοδο και ο Μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ, μετά από έντονο διαπληκτισμό με τον Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας. Ο Μητροπολίτης Καισαριανής αποχώρησε εκνευρισμένος και αυτό φάνηκε και από την αντίδρασή του όταν τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι γιατί φεύγει.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατέθεσε τρεις προτάσεις, χαρακτηρίζοντας, παρά τις διαφωνίες και τις δυσκολίες τη σημερινή ημέρα ως “αφετηρία για μια ελεύθερη Εκκλησία”.

Οι προτάσεις Ιερώνυμου

Ο κ. Ιερώνυμος πρότεινε να εγκριθούν τα 15 σημεία του σχεδίου συμφωνίας με τον πρωθυπουργό, τη δημιουργία νομοπαρασκευαστικής ομάδας εργασίας που θα αποτελείται από αρχιερείς, που θα γνωρίζουν από νομικά, την νομική υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου και κληρικούς, οι οποίοι θα δουλέψουν από κοινού με την Πολιτεία για τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου. Σχέδιο νόμου το οποίο και θα τεθεί στη συνέχεια προς έγκριση στην Ιερά Σύνοδο. Επιπλέον, είπε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο το ποσό που θα δίνει η Πολιτεία για την μισθοδοσία των κληρικών και τούτο να συμπεριληφθεί στη συνταγματική αναθεώρηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ DOGMA.GR

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ηλεκτρονική συνταγογράφηση: «Η νέα πλατφόρμα είναι ανούσιο και σπάταλο εγχείρημα», επιμένουν οι γιατροί
Οι ιδιώτες επισημαίνουν πως δεν έχουν προλάβει να εξοικειωθούν με το νέο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ενώ η ΗΔΙΚΑ λέει το νέο σύστημα είναι πολύ πιο εύχρηστο
Ηλεκτρονική συνταγογράφηση: «Η νέα πλατφόρμα είναι ανούσιο και σπάταλο εγχείρημα», επιμένουν οι γιατροί