Η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου ήρθε να… ταράξει τα νερά με την Νέα Δημοκρατία να έχει ήδη παρέμβει δημοσίως και τις αναλύσεις να έχουν πάρει… φωτιά.
Το newsit.gr μίλησε με τον γνωστό συνταγματολόγο, Ανδρέα Δημητρόπουλο, ο οποίος κάνει λόγο για τακτοποίηση περισσότερο οικονομικών λογαριασμών, τονίζοντας ωστόσο ότι η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου αποτελεί ένα βήμα προς τον μεγαλύτερο διαχωρισμό κράτους – Εκκλησίας.
Για το άρθρο 3
Αρχικά ο κ. Δημητρόπουλος αναφέρεται στο άρθρο 3, τονίζοντας στο newsit.gr: “Προ ολίγων ημερών κατατέθηκε η πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος, του κυβερνώντος κόμματος. Στην πρόταση αυτή μεταξύ άλλων, αναθεωρείται και το άρθρο 3, το οποίο καθιερώνει αρχικά την αρχή της θρησκευτικής ουδετερότητας. Αυτό θέλει πράγματι μια επεξήγηση διότι αν με την έννοια της θρησκευτικής ουδετερότητας εννοούμε την ουδετερότητα του κράτους απέναντι σε όλες τις θρησκείες, αυτό επιβάλλεται κι από την Αρχή της ανεξιθρησκείας.
Click4more: Συνταγματολόγος Μποτόπουλος: “Κίνηση εντυπωσιασμού και όχι ουσίας η συμφωνία”! video
Σημαίνει όμως αυτό παράλληλα ότι δεν υπάρχει επικρατούσα θρησκεία. Αν διαβάσουμε παρακάτω την ίδια πρόταση, διατηρεί την επικρατούσε θρησκεία, πλην όμως σε μια ερμηνευτική δήλωση που ακολουθεί στο ίδιο άρθρο, αναφέρει ότι επικρατούσα θρησκεία δεν σημαίνει ότι είναι η επίσημη θρησκεία του κράτους.
Αυτό είναι αρκετά αντιφατικό, διότι στον ορισμό της επικρατούσας θρησκείας ανήκει ακριβώς ότι είναι η επίσημη θρησκεία του κράτους, Υπάρχει δηλαδή μία ασάφεια αν θέλετε στο σημείο αυτό. Νομίζω ότι η πρόταση η Συνταγματική στο άρθρο 3 δηλαδή, θα πρέπει να γίνει πιο σαφής και πιο ξεκάθαρη”.
Για την συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου
Και συνεχίζει ο συνταγματολόγος για το… ζουμί: “Τώρα από εκεί και πέρα, όσον αφορά στο κοινό ανακοινωθέν και την συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου, θα την χαρακτήριζαν σαν πρακτικού περιεχομένου συμφωνία, τακτοποίησης οικονομικών κυρίως λογαριασμών.
Το κράτος αναγνωρίζει την αξία της εκκλησιαστικής περιουσίας, την οποία είχε αποκτήσει ήδη από την δεκαετία του ’30, έναντι της οποίας έρχεται να συνεχίσει να αναλαμβάνει την μισθοδοσία των κληρικών, η οποία όμως πλέον δεν θα γίνεται επισήμως από το ίδιο το κράτος, ούτε οι κληρικοί θα έχουν την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου, αλλά θα γίνεται από την Εκκλησία της Ελλάδος.
Εδώ έχουμε ένα ακόμα βήμα απομάκρυνσης το οποίο από τη μία πλευρά ενισχύει την αυτονομία της Εκκλησίας, από την άλλη πλευρά διατηρείται η υποχρέωση η χρηματική του κράτους έναντι της Εκκλησίας. Αυτά με λίγα λόγια είναι ο πυρήνας των σχέσεων κράτους – Εκκλησίας, όπως επιδιώκεται από την αναθεωρητική πρόταση του κυβερνώντος κόμματος.
Πρέπει όμως να πω ότι και σήμερα ακόμη, πριν δηλαδή την οποιαδήποτε αναθεώρηση, με το ισχύον Σύνταγμα, ο χωρισμός κράτους και Εκκλησίας υπάρχει. Και το σύστημα από το οποίο κρατεί, είναι αυτό το οποίο λέμε της νόμου κρατούσας Πολιτείας.
Δηλαδή η Πολιτεία επιτρέψτε μου να πω έχει το πάνω χέρι, η οποία ψηφίζει τον Νόμο με τον οποίο λειτουργεί η Εκκλησία. Και από εκεί και πέρα η Εκκλησία καθορίζει τα δογματικά και πνευματικά θέματα τα οποία είναι της αποκλειστικής της αρμοδιότητας. Είναι ένα βήμα προς τον μεγαλύτερο διαχωρισμό κράτους – Εκκλησίας“.
Ακούστε όσα δήλωσε ο κ. Δημητρόπουλος στο newsit.gr
Φωτογραφίες: Eurokinissi