Τετάρτη, 17 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Σύμη: «Χτενίζουν» το νησί για τον εντοπισμό του παρουσιαστή του BBC – «Είναι σαν να άνοιξε η γη και να τον κατάπιε»

Photo by Brook Mitchell/Getty Images
Photo by Brook Mitchell/Getty Images

Άκαρπες εξακολουθούν να είναι μέχρι στιγμής οι έρευνες στη Σύμη για τον εντοπισμό του 67χρονου γνωστού και βραβευμένου Άγγλου δημοσιογράφου του BBC, Michael Mosely, ο οποίος βρισκόταν στο νησί των Δωδεκανήσων για διακοπές και αγνοούνται τα ίχνη του.

Και σήμερα Παρασκευή (07.06.2024), οι έρευνες για την αναζήτηση του δημοσιογράφου του BBC διενεργούνται σε ξηρά και θάλασσα στη Σύμη, τη στιγμή που ενισχύονται οι ομάδες αναζήτησης.  

Είκοσι πέντε αστυνομικοί και πυροσβέστες «χτενίζουν» το νησί με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), ενώ στις έρευνες συμμετέχουν μια ειδική μονάδα σκύλων, στελέχη του Λιμενικού και αεροσκάφος.

«Έλληνες αξιωματούχοι περιέγραψαν τη θερμοκρασία στο νησί ως “αφόρητη” την ημέρα που εξαφανίστηκε ο δημοσιογράφος», γράφει η βρετανική Daily Mail, μέσο με το οποίο επίσης συνεργαζόταν ο δημοσιογράφος.

Το μεσημέρι της Τέταρτης (05.06.2024) ο ίδιος, η σύζυγός του και ένα φιλικό ζευγάρι βρίσκονταν στην παραλία του Αγίου Νικολάου στη Σύμη για να κάνουν μπάνιο.

Στις 13:30 ο Mosley είπε στην σύζυγό του ότι θα επιστρέψει στο ξενοδοχείο τους, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή του Γυαλού. Η απόσταση μάλιστα μεταξύ της παραλίας και του ξενοδοχείου είναι περίπου 5 χλμ.

Από εκείνη την στιγμή τα ίχνη του χάθηκαν και η σύζυγός του δήλωσε την εξαφάνισή του. Αμέσως άρχισαν οι έρευνες για τον εντοπισμό του, ενώ πολλοί κάτοικοι του νησιού έχουν συμμετάσχει εθελοντικά στις έρευνες.

Κωνσταντία Δημογλίδου: «Κάθε πιθανό σενάριο είναι ανοιχτό και διερευνάται»

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντία Δημογλίδου σε δηλώσεις της στην DailyMail, σημείωσε σχετικά: «Οποιαδήποτε προσπάθεια εντοπισμού του δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Μπορεί να γλίστρησε, να σκόνταψε, να έπεσε, ακόμα και να τον δάγκωσε φίδι, παραμένοντας κάπου τραυματισμένος. Απλά δεν υπάρχει κανένα ίχνος του. Κανένα απολύτως. Και αυτό σημαίνει ότι για εμάς τουλάχιστον, κάθε πιθανό σενάριο είναι ανοιχτό και διερευνάται».

Η αστυνομία χρησιμοποιούσε χθες Πέμπτη κάμερες θερμικής εικόνας σε λόφους με θέα το Πέδι σε μια προσπάθεια να εντοπίσει κάποιο ίχνος του Δρ Mosley.

Νωρίτερα, οι ερευνητές έλαβαν καταθέσεις από ιδιοκτήτες εστιατορίων και καταστημάτων από το γραφικό ψαροχώρι και εξέτασαν υλικό από κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης.

Η ομοιότητα με έναν άνδρα στο νησί 

Οι ελπίδες αναπτερώθηκαν χθες μετά τον εντοπισμό ενός άνδρα που ταίριαζε στην περιγραφή του και φορούσε τα ίδια ρούχα, ο οποίος εντοπίστηκε να περπατάει κατά μήκος της παραλίας γύρω στις 4.30 το απόγευμα μαζί με μια γυναίκα.

Η αστυνομία και η σύζυγος του αγνοούμενου έσπευσαν σε συγκεριμένο εστιατόριο προκειμένου να δουν το υλικό και παρά την εκπληκτική ομοιότητα αποκλείστηκε αφού η γυναίκα ανέφερε ότι δεν ήταν ο σύζυγός της.

Που επικεντρώνονται οι έρευνες

Η επιχείρηση διάσωσης φέρεται να επικεντρώνεται στην περιοχή του Πέδι, όταν μια γυναίκα ανέφερε ότι τον είδε εκεί την ημέρα της εξαφάνισής του.

Ο δήμαρχος Σύμης Ελευθέριος Παπακαλοδούκας δήλωσε ότι οι πυροσβέστες του είπαν ότι πιστεύουν ότι είναι «αδύνατον» ο Mosley να βρίσκεται ακόμη εκεί.

Ο ίδιος δήλωσε στο BBC: «Είναι μια πολύ μικρή, ελεγχόμενη περιοχή, γεμάτη κόσμο. Έτσι, αν του συνέβαινε κάτι εκεί, θα τον είχαμε βρει μέχρι τώρα».

Μια γυναίκα η οποία εργάζεται σε καφετέρια στην παραλία του Πεδίου, δήλωσε στο βρετανικό μέσο: «Ήρθαν, η αστυνομία, με την ακτοφυλακή και τους πυροσβέστες, και η ομάδα διάσωσης, για να πραγματοποιήσουν την έρευνα, αλλά δεν νομίζω ότι έχει βρεθεί κάτι ακόμα».

Μια άλλη γυναίκα ανέφερε ότι η εξαφάνιση του Mosley ήταν «περίεργη», καθώς το μονοπάτι στο οποίο πιστεύεται ότι βρισκόταν είναι «καθαρό».

Είπε σχετικά: «Είναι ένα ήσυχο μέρος… αν δείτε το χάρτη της περιοχής είναι ένα καθαρό μονοπάτι, δεν είναι τίποτα επικίνδυνο, πολλοί άνθρωποι πηγαίνουν κάθε μέρα, αυτός είναι ο λόγος που είναι πολύ περίεργο, επειδή είναι ένα καθαρό μονοπάτι».

Μια φίλη του ατόμου με το οποίο έμενε ο Mosley δήλωσε ότι δυσκολευόταν να καταλάβει πώς θα μπορούσε κάποιος να χαθεί στο τμήμα του νησιού στο οποίο πιστεύεται ότι βρισκόταν.

«Είναι “σαν να έχει ανοίξει η γη και να τον έχει καταπιεί”»

Ο αντιδήμαρχος Σύμης, Νικήτας Γρύλλης μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», για την εξαφάνιση του Βρετανού παρουσιαστή.

«Σε όλο το νησί επικρατεί αναστάτωση. Έχουν έρθει από την Πυροσβεστική υπηρεσία της Ρόδου 8 άτομα, είναι το αστυνομικό τμήμα, το Λιμεναρχείο Σύμης, η εθελοντική διασωστική ομάδα κρίσεων της Σύμης όπου συμμετέχουν στις έρευνες. Αυτή την ώρα ψάχνουν γύρω στα 20-25 άτομα αν προσθέσουμε και την εθελοντική διασωστική ομάδα κρίσεων της Σύμης», είπε αρχικά.

Και συμπλήρωσε ο κ. Γρύλλης: «Αυτός είχε πάει στην παραλία του Αγίου Νικολάου και έφυγε στις 13.30 με τα πόδια μόνος του στην περιοχή Πέδι. Η περιοχή Πέδι είναι μία τουριστική περιοχή και επιχειρήσεις. Η απόσταση είναι 30 λεπτά με τα πόδια, είναι μία βατή περιοχή, ένα βατό μονοπάτι, και πολλοί επισκέπτες κάνουν πεζοπορία. Δεν έχει γκρεμό αλλά έχει βράχια στην αριστερή πλευρά. Για να πας στα βράχια πρέπει να πας άκρη άκρη. Δεν είναι απόκρημνα. Δεν είχε αέρα αυτές τις μέρες. και στα βράχια να έπεφτε θα υπήρχε ένα σημάδι, μία τσάντα, μία μπλούζα, τα παπούτσια του ή έστω κάποιο ίχνος. Είναι «σαν να έχει ανοίξει η γη και τον έχει καταπιεί. Είχαμε και συνδρομή ελικοπτέρου και δεν βρέθηκε τίποτα».

«Είναι ακατανόητο να συνεχίσεις προς το βουνό γιατί δεν έχει μονοπάτι. Από την Τετάρτη μέχρι και σήμερα έχει άπνοια. Είναι πρωτοφανές αυτό που έχει γίνει στο νησί. Έχουμε τουρισμό αλλά υπάρχει και πληροφορία ότι εθεάθη 2 η ώρα στην στάση του λεωφορείου στο Πέδι. Αυτό το λεωφορείο πηγαίνει είτε στο χωριό είτε στον Γυαλό. Δεν υπάρχει ένδειξη ότι έχει πάρει το λεωφορείο. Εξετάζεται το οπτικό υλικό που υπάρχει. Για το κινητό του είναι αντικρουόμενες οι απόψεις. Όλα τα σενάρια εξετάζονται από τις Αρχές», συνέχισε ο κ. Γρύλλης.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις