Τι λέει στο Νewsit ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός για την αύξηση της υπεριώδους ακτινοβολίας που προκαλεί η αραίωση του όζοντος.
Όπως δήλωσε στο Newsit o ακαδημαϊκός καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος, Χρήστο Ζερεφός “το φαινόμενο ίσως επηρεάσει και την Ελλάδα τις ερχόμενες 2 εβδομάδες. Αυτές οι ψυχρές αέριες μάζες είναι τωρα στο Βόρειο Πόλο, δηλαδή είναι στη Σκανδιναβία, στη Σιβηρία, στην Αλασκα, στον βόρειο Καναδα, αυτές οι ψυχρές αέριες μάζες έχουν πολύ αραιό όζον, περιπου το μισό όζον. Από αυτές τις μάζες επειδή την άνοιξη αυτός ο στρόβιλος που τις εγκλωβίζει, είναι μια ρουφήχτρα ψυχρή στη στρατόσφαιρα, σε ύψος πάνω από τα 14 χιλιόμετρα, αυτός ο στρόβιλος αρχίζει και σπάζει και κομμάτια του μπορεί να έρθουν και σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη. Η παλαια μέτρηση το 1997 ήταν στο 30% και η τωρινή είναι της τάξης του 40%”.
Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν από την αύξηση της υπεριώδους ακτινοβολίας.
Όπως εξηγεί ο καθηγητής την ανακοίνωση της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος “την αποφασίσαμε διοτι έρχεται το Πάσχα και ο κόσμος θα κάνει διακοπές. Γι΄αυτό το λόγο, να ξέρουμε όλοι οτι φέτος τον Απρίλιο επειδή μπορεί να έρθει αέρας που ειναι φτωχός σε προστατευτικό όζον, να χαιρόμαστε τον ήλιο πριν τις 11 το πρωί και μετά τις 3 το απόγευμα. Το καλό είναι ότι είναι παροδικό φαινόμενο, μόλις τελειώσει ο Απρίλιος, θα έχει σπάσει ο στρόβιλος και δεν θα έχει φτωχό όζον ο Βόρειος Πόλο”.
Ακούστε τι δήλωσε στο Νewsit o Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος, Χ.Ζερεφός:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: