Πέμπτη, 21 Νοε.
17oC Αθήνα

Συναγερμός για τις πυρκαγιές που φέτος έρχονται νωρίτερα – Τι ανησυχεί τους επιστήμονες και τα μέτρα της Πολιτείας

Συναγερμός για τις πυρκαγιές που φέτος έρχονται νωρίτερα – Τι ανησυχεί τους επιστήμονες και τα μέτρα της Πολιτείας

Το «παρατεταμένο καλοκαίρι» που ζήσαμε τον φετινό χειμώνα, η ξηρασία και η ζέστη έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε έξαρση πυρκαγιών και μάλιστα, πολύ νωρίτερα φέτος από άλλες χρονιές.

Οι επιστήμονες εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι, το ίδιο και η Πολιτεία που προσπαθεί να προετοιμάσει το καλύτερο δυνατό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης, με τις πυρκαγιές να έχουν ήδη ξεκινήσει από τις Αρχές Απριλίου!

Είναι ενδεικτικό, ότι μέσα σε ένα 24ωρο η Πυροσβεστική ανακοίνωσε 56 πυρκαγιές!

«Πολύ ανησυχητικές οι συνθήκες»

Όπως είπε στην ΕΡΤ, ο Θοδωρής Γιάνναρος, πυρομετεωρολόγος – Ερευνητής Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών «Αυτή την περίοδο έχουμε αυξημένη δραστηριότητα πυρκαγιών… Είναι συνθήκες πολύ ανησυχητικές, χρειάζεται πολλή προσοχή, γιατί όσο θα πηγαίνουμε προς το καλοκαίρι, οι μετεωρολογικές συνθήκες θα γίνονται πιο δύσκολες».

Όλα αυτά, την ώρα που οι μετεωρολόγοι προβλέπουν θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου μέχρι και της Δευτέρα!

«Είναι θερμοκρασίες που θα έπρεπε να συναντήσουμε τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου. Σίγουρα είναι μια κατάσταση που είναι ανησυχητική» σύμφωνα με τον πυρομετεωρολόγο.

Κατά τον ίδιο, «το πρώτο μας μέλημα θα πρέπει να είναι αρχικά το πώς μπορούμε να προσαρμοστούμε σε αυτές τις συνθήκες που έχουμε δημιουργήσει για τον πλανήτη και σε δεύτερο χρόνο απαιτούνται διακυβερνητικές συνεργασίες σε διεθνές επίπεδο πλέον για να μπορέσουμε να περιορίσουμε τις εκπομπές του άνθρακα».

Οι περιοχές που είναι στο «κόκκινο»

Σύμφωνα με τα όσα είπε στην RealNews ο κύριος Θοδωρής Γιάνναρος, εκτός από τα σημεία που ξεσπούν συχνά φωτιές, φέτος θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή και σε σημεία που μέχρι σήμερα δεν έχουν ιστορικό εκδήλωσης πυρκαγιών.

«Υπάρχουν οικοσυστήματα που ενδεχομένως μέχρι τώρα να μην ήταν τόσο ευάλωτα αλλά λόγω της αλλαγής των συνθηκών είναι πολύ πιθανό να κινδυνεύουν. Αναφέρομαι κυρίως σε δάση της Βόρειας Ελλάδας και της Ηπείρου – η Βάγια Κάλντα θα μπορούσε να είναι ένα παράδειγμα. Αν αυτά τα οικοσυστήματα καταστούν ευάλωτα, όπως τα συστήματα της νότιας Ελλάδας, τότε θα μιλάμε για για φωτιές αντίστοιχης έκτασης με αυτές τις οποίες είναι συνηθισμένη για παράδειγμα η Αττική, δηλαδή κατακόρυφες φωτιές με μεγάλη ένταση που είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν».

Λέκκας: Θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις από την ξηρασία και τους ακραίους καύσωνες

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κύριος Λέκκας στην Real News, οι συνθήκες φέτος «δημιουργούν ένα ευνοϊκό πεδίου για την ανάπτυξη πυρκαγιών ακόμα και σε ορεινές και περιοχές με μεγάλο υψόμετρο» για το λόγο αυτό οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικής Κώστας Τσίγκας, ο οποίος δηλώνει ότι οι πυρκαγιές των τελευταίων ημερών εξαπλώνονται πολύ γρήγορα και τίθεται πολύ δύσκολα υπό έλεγχο…

Κικίλιας: Θέμα πατριωτικού καθήκοντος να προστατεύσουμε τη χώρα μας

Σε όλο αυτό το κλίμα ανησυχίας, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 είπε ότι είναι θέμα πατριωτικού καθήκοντος να προστατεύσουμε τη χώρα μας, τονίζοντας τη σημασία της συλλογικής συνείδησης και της προσπάθειας που απαιτείται από όλους τους πολίτες.

«Έτσι θα πάμε όλο το καλοκαίρι, είναι μια τεράστια μάχη, μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και παρακαλώ θερμά σε αυτό το σύστημα, στο οποίο έχουμε οργανώσει τους εθελοντές και τους πολίτες, η αστυνομία είναι εκεί και βοηθάει όπως και ο στρατός και οι δασεργάτες μας, να συνδράμουμε όλοι μας. Είναι μια μάχη εθνική που μας αφορά όλους, θα την περπατήσουμε μέρα-μέρα και θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό», είπε ο κ. Κικίλιας.

Για το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ της Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι αποτελεί «μεγάλη προίκα», επισημαίνοντας όμως ότι η χώρα θα αρχίσει να παραλαμβάνει όλα αυτά τα εξοπλιστικά έργα από το 2025 και μετά.

Σχετικά με τον εκσυγχρονισμό του δόγματος του Πυροσβεστικού Σώματος, ο υπουργός τόνισε ότι «υποχρεωτικά και με τον νόμο οι δασάρχες και δασοφύλακες επιχειρούν μαζί με το Πυροσβεστικό Σώμα, είναι ειδικοί επιστήμονες και έχουν γνώση του δάσος. Υποχρεωτικά πηγαίνουν δυο πυροσβεστικά στην πρώτη προσέγγιση και ένα τρίτο με αξιωματικό. Ο στρατηγός ορίζει τους τομεάρχες και το περίγραμμα της πυρκαγιάς. Γίνονται αντιπυρικές ζώνες και σε δεύτερο χρόνο αν χρειαστεί σε κάποια απόσταση με την πυρκαγιά αν μιλάμε για ένα μεγάλο περιστατικό το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί στρατηγικά».

Αναφέρθηκε, επίσης, στην προσεχή εφαρμογή της νέας ψηφιακής πλατφόρμας, μέσω της οποίας οι πολίτες θα είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν ηλεκτρονικά για την καθαριότητα των οικοπέδων τους, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαδικασία σε ό,τι αφορά την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

Επιπλέον, ο κ. Κικίλιας κάλεσε τα πολιτικά κόμματα και τους αρχηγούς τους να επιδείξουν σοβαρότητα και να αποφεύγουν την πολιτική εκμετάλλευση των φυσικών καταστροφών.

Τέλος, ο υπουργός επανέλαβε τη δέσμευσή του για τη διαρκή βελτίωση των μέτρων προστασίας και έκανε έκκληση για αυξημένη προσοχή και υπευθυνότητα από όλους, ενόψει των υψηλών θερμοκρασιών και της επικείμενης πολύ δύσκολης αντιπυρικής περιόδου.

Με στοιχεία από Real News, ErtNews

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις